logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sumator dipol st 1-69 czy nie brak elementu?

creativ_pl 30 Gru 2015 21:51 3537 28
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 15284294
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Korzystać z Google grafika potrafisz?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15284369
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    creativ_pl napisał:
    Pytanie mam takie czy w tym miejscu na zdjęciu nie powinno być cewki? Sumator dipol st 1-69 czy nie brak elementu?
    A druga strona cie nie interesuje?Co to ma do działu sat?
  • #4 15284435
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Umiem korzystać z Google. Ale skoro twierdzisz inaczej to proszę, udowodnij mi i pokaż gdzie na obrazku w Google jest pokazane obydwie strony PCB.

Nie jestem "z łokcia" i wiem, że jest 2 strona, ale jak byś tak powiększył zdjęcie to widać, brak ścieżek z 2 strony, a miejsca lutowania jak i otwory są puste. No ale po co prawda?.

Faktycznie zły dział przepraszam i proszę szanownego moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu.
  • #5 15284464
    sosarek

Poziom 43  
    creativ_pl napisał:
    Faktycznie zły dział

Ciekawiło mnie dlaczego sumator sygnałów tv naziemnej jest w dziale sat - może za wczasu wytłumacz co za jego pomocą chcesz osiągnąć - łatwiej będzie odpowiedzieć na kolejne pytania.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 15284507
    creativ_pl
    Poziom 21  
    sosarek napisał:
    creativ_pl napisał:
    Faktycznie zły dział

Ciekawiło mnie dlaczego sumator sygnałów tv naziemnej jest w dziale sat - może za wczasu wytłumacz co za jego pomocą chcesz osiągnąć - łatwiej będzie odpowiedzieć na kolejne pytania.

Cytat "Umożliwia podłączenie dwóch anten nawet z jednego pasma do jednego odbiornika TV lub może służyć jako rozgałęźnik antenowy i w tym przypadku umożliwia podłączenie do jednej anteny 2 odbiorników TV". Właśnie potrzebny jest mi do połączenia 2 anten do jednego tv.
  • REKLAMA
  • #7 15284519
    sosarek

Poziom 43  
    Ok, podłączyłeś dwie(rozumiem że masz zamiar odbierać różne Muxy z różnych lokalizacji) i co było efektem końcowym?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 15284532
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    creativ_pl napisał:
    Pytanie mam takie czy w tym miejscu na zdjęciu nie powinno być cewki? Sumator dipol st 1-69 czy nie brak elementu?

Chyba płytka w obudowie osadzona odwrotnie i nie widać elementów pod spodem płytki.

Może lepiej taki element: javascript:emoticon(':please:')
    Załączniki:
    • Sumator dipol st 1-69 czy nie brak elementu? c0910 .jpg (49.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15284544
    sosarek

Poziom 43  
    creativ_pl napisał:
    Bo to ma działać niby na zasadzie indukcji, ale by indukcja była to wypadało by zainstalować cewkę.

Osobiście zdarzało mi się montować różne sumatory - i nie zawsze widziałem w nich cewkę - z drugiej strony - nigdy aż tak w "poszukiwaniu elementów bądź pustych pól lutowniczych" się nie przyglądałem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #12 15284561
    sosarek

Poziom 43  
    creativ_pl napisał:
    No i? Jakoś nie widać czy ktoś nie wlutował cewki od strony ścieżek.

sosarek napisał:
    nigdy aż tak w "poszukiwaniu elementów bądź pustych pól lutowniczych" się nie przyglądałem.

Sama instalacja jest sprawdzona, co w momencie podania sygnału bezpośrednio z jednej z anten na odbiornik?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 15284565
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Skoro montowałeś różne sumatory to powiedz mi czy ma to prawo działać tak jak jest teraz, ba nawet gdy by tam miało niczego nie być. Bo dla mnie jest nie realne, by tam coś sie indukowało, przesyłało, przewodziło.

Dodano po 3 [minuty]:

Instalacja sprawna. Z 1 anteny sygnał oraz jakość 100% na mux 1, 2 z drugiej anteny mux 3 sygnał i jakość też 100%. Po podłączeniu przez sumator 1 anteny i odbiornik echo.... brak sygnału.
  • #14 15284577
    sosarek

Poziom 43  
    Cały czas pytasz o jedno - odpowiedziałem że nie wiem - nigdy im się nie przyglądałem jeśli chodzi o zastosowane w nich elementy, weź pod uwagę że część z nich może być po drugiej stronie laminatu, także cewki.
    Swoją drogą WYMAGASZ wręcz odpowiedzi, lecz nie odpowiedziałeś na większość zadanych pytań które ułatwiły by być może rozwiązanie problemu.

Dodano po 7 [minuty]:

creativ_pl napisał:
    Instalacja sprawna. Z 1 anteny sygnał oraz jakość 100% na mux 1, 2 z drugiej anteny mux 3 sygnał i jakość też 100%. Po podłączeniu przez sumator 1 anteny i odbiornik echo.... brak sygnału.

Podaj lokalizację, skoro z jednego nadajnika nadawany jest mux 1 i 2 to musi też być mux 3 - jaka instalacja, jaka antena, zastosowany wzmacniacz(który czasami skutecznie potrafi tłumić sygnał).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 15284603
    creativ_pl
    Poziom 21  
    sosarek napisał:
    Cały czas pytasz o jedno - odpowiedziałem że nie wiem - nigdy im się nie przyglądałem jeśli chodzi o zastosowane w nich elementy, weź pod uwagę że część z nich może być po drugiej stronie laminatu, także cewki.
    Swoją drogą WYMAGASZ wręcz odpowiedzi, lecz nie odpowiedziałeś na większość zadanych pytań które ułatwiły by być może rozwiązanie problemu.

Czemu zarzucasz mi że nie odpowiadam na pytania skoro odpisuje na wszystkie. Mowisz ciągle o 2 stronie laminatu a ja ci mówię ze ja na swojej PCB nie mam nic. Ok nie musisz do każdego zaglądać ale skoro sie czymś zajmujesz to z czystej ciekawosci lubisz wiedzieć jak coś działa, wiec ja tylko spytałem czy twoim zdaniem tak jak to jest teraz może działać? I tyle nie musisz krzyczeć. Mnie po prostu doprowadzają do białej gorączki, posty typu google. A coś co jest oczywiste typu są 2 strony płytki jak nie jest coś z 1 to będzie z 2 jest dla mnie normalne.

De facto post dotyczy konkretnego problemu i konkretnego pytania dla tego się ciągle uczepiłem jednego, ale dziękuję za chęci wyjaśnienia innych rzeczy.

Teraz mogę pisać swobodnie bo z lapka a nie z telefonu. Pracuję w zakładzie w Chorzowie i tam mamy tv. niestety maksymalnie 2 piętro i to jeszcze na stronę gdzie jest najbliżej do odbiornika Krasowy Katowice mam bloki. Mam tam około 15 km niestety zwykła siatkowa antena dobrze chwyta jeden mux ten na którym są tylko kanały tvp 1,2 itp. reszta krzaczy. Więc zakupiłem antenę bez wzmacniacza http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_16-21-60_dvb-t_A1610.htm. Również z Krasów tylko kanały z muxa tvp 1,2 itp. Więc kupiłem wzmacniacz http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_dopuszkowy_lna-177_30db_ekranowany_B4009.htm ale nic nie odbierało już z Katowic, więc dałem na Częstochowę gdzie nie ma nic żadnych bloków. O dziwo, Czeskie kanały i pozostałe muxy 100% jakość i sygnał ale jeżeli chodzi o mux z tvp 1,2 itp no to jakościowo 30% ale siła 100%. Dla tego właśnie kupiłem ten Sumator by połączyć 2 anteny i mieć wszystko z głowy.

Powtórzę zadzwoniłem do jednego pana z Dipola bo reszta ma remanenty, i sam mi powiedział że jest zdziwiony co najmniej i nie jest mi w stanie teraz odpowiedzieć na to pytanie bo nie ma takiego sumatora na magazynie. Więc już po 17 wysłałem zdjęcia do innych oddziałów może mi ktoś łaskawie odpiszę. Jeżeli dojdę do tego co jest nie tak to mam problem z głowy nie muszę kupować kolejnych anten skoro mam 2 tylko, że jedna lubi, woli tvp 1 a druga pozostałą resztę.

Czy poprawiłem wystarczająco post by było wszystko jasno i czytelnie?.
  • #16 15284680
    sosarek

Poziom 43  
    creativ_pl napisał:
    Czemu zarzucasz mi że nie odpowiadam na pytania skoro odpisuje na wszystkie

Przepraszam, nie zauważyłem wcześniej odpowiedzi która się pojawiła w Twoim poprzednim poście.
    creativ_pl napisał:
    pytałem czy twoim zdaniem tak jak to jest teraz może działać?

Może, lecz tego nie gwarantuje.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 15285064
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 15285440
    creativ_pl
    Poziom 21  
    mihal2002 napisał:
    creativ_pl napisał:
    Mam tam około 15 km niestety zwykła siatkowa antena dobrze chwyta jeden mux ten na którym są tylko kanały tvp 1,2 itp

Pasywna czy aktywna?
    creativ_pl napisał:
    Więc zakupiłem antenę bez wzmacniacza

Tu jasne.
    creativ_pl napisał:
    Więc kupiłem wzmacniacz

A to już ciekawe.
    creativ_pl napisał:
    Dla tego właśnie kupiłem ten Sumator by połączyć 2 anteny i mieć wszystko z głowy.

Teraz pytanie do CIEBIE jak to jest połączone? A najlepiej rysunek(schemat) bo opis masz mizerny(kiepski).

Posiada w sobie przedwzmacniacz więc aktywna.

Co jest takiego ciekawego w tym że zakupiłem wzmacniacz z podanego linku?

Co jak jest połączone schemat instalacji antenowej jak jest poprowadzony, czy schemat sumatora?.

Jeśli schemat instalacji antenowej to w sumie nie wiem co tutaj mam pisać od anteny 1 oraz 2 idzie przewód antenowy do dekodera dvb t i tyle, gdy podłączam do tego sumator to na wejście daje anteny 1 oraz 2 a wyjście idzie do dekodera

jeśli chodzi o schemat ideowy sumatora chyba nie muszę ci go rozrysowywać bo zdjęcie moim zdaniem jest wyraźne i dokładnie widać gdzie co jest, natomiast z 2 strony płytki nic nie ma. Ale by nie było nie domówień to zamieszczam zdjęcie 2 strony.

Sumator dipol st 1-69 czy nie brak elementu? Sumator dipol st 1-69 czy nie brak elementu?
  • #19 15286188
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 15286278
    creativ_pl
    Poziom 21  
    A ty umiesz czytać opis tematu?!.
    Człowieku instalacja 5 metrów kabla antenowego podpiete do zakupionego wzmacniacza, a ten przykrecony do anteny. Z drugiej strony podpiety do dekodera dvbt. O jakiej instalacji chcesz jeszcze polemizować?. Co ci mam napisać skład miedzianego przewodu?. Tam nic więcej nie ma!. Cały czas pracuję jedna antena na jednym kablu który jest w całości.

To nie jest instalacja do hotelu. W tedy to inna bajka.

Dodano po 10 [minuty]:

Tak jest teraz
    Tak było zgodnie z opisem na okolo 10 min i nic
  • #21 15286456
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 15290742
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 15291207
    creativ_pl
    Poziom 21  
    To w temacie mam już takie cudeńko ino że z jakiegoś powodu nie działa i moim zdaniem nie ma elementu. Bo prosty przykład proszę uciąć kabel antenowy w pół i odciągnąć od siebie o około 4mm i czy będzie przesyłać sygnał? No nie. Ciągle piszę tylko o nim a temat zszedł na instalacje a teraz znowu ktoś piszę mi o kupieniu kolejnego sumatora.
  • #27 15291428
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    creativ_pl napisał:
    To w temacie mam już takie cudeńko ino że z jakiegoś powodu nie działa i moim zdaniem nie ma elementu. Bo prosty przykład proszę uciąć kabel antenowy w pół i odciągnąć od siebie o około 4mm i czy będzie przesyłać sygnał? No nie. Ciągle piszę tylko o nim a temat zszedł na instalacje a teraz znowu ktoś piszę mi o kupieniu kolejnego sumatora.

Jak masz to włóż tam co potrzeba.
    Już dawno powinieneś to zrobić.
  • #29 15293511
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Dziękuję ślicznie pewnej osobie. Której chciało się przesłać mi zdjęcie. Odpowiedz będzie w 1 poście. Dla wszystkich wymądrzajacych sie, wierzę że macie wiedzę, ale skoro ktoś piszę konkretne pytanie to oczekuję odpowiedz na nie. A typu jaka instalacja, etc etc i pisanie że mam użyć szarych komórek, i pisanie że mam kupić znowu kolejny sumator..... zostawię bez komentarza. Nie znam sie na elektronice lecz na czym innym, i wychodzę z założenia, jeżeli coś robię staram sie to zgłębiać i wiedzieć jak coś działa, a nie gdy coś nie działa to kosz i tyle. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię braku cewki w sumatorze dipolowym, co może wpływać na jego działanie. Użytkownik zauważył, że na zdjęciu PCB brakuje elementów, co budzi wątpliwości co do funkcjonalności urządzenia. Inni uczestnicy rozmowy sugerowali, że elementy mogą być umieszczone po drugiej stronie płytki, jednak autor podkreślał, że nie widzi tam żadnych ścieżek ani lutów. Wspomniano również o zastosowaniu sumatora do podłączenia dwóch anten do jednego odbiornika telewizyjnego, a także o problemach z odbiorem sygnału po podłączeniu sumatora. Użytkownicy wymieniali się doświadczeniami z różnymi sumatorami, a także sugerowali sprawdzenie schematów instalacji antenowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA