logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do skanowania sieci pod kątem MAC i IP dla różnych urządzeń IP

dannyblack 31 Gru 2015 16:41 1938 4
REKLAMA
  • #1 15286106
    dannyblack
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Witam szanownych forumowiczów.

Często uruchamiam urządzenie IP (kamerki głównie) i problemem jest to że fabrycznie są one ustawione na jakiś adres, albo przydzielają sobie "coś". O tyle że dla jednego typu urządzeń istnieje zwykle programik który skanuje sieć (nawet w innych pulach IP) to gdy mamy różne urządzenia trzeba by stosować wiele programów, bo zwykle działają one na jeden typ urządzeń lub tylko kilka.

Pytanie czy jest jakiś program który potrafi skanować wszystkie pule adresów w sieci fizycznej pod kątem adresów MAC i zwracać informację o aktualnym adresie IP urządzenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15286184
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Witaj. Nmap na przykład. Jest to dość zaawansowany skaner oryginalnie pod systemy linux, ale pod Windows również jest wersja. Przykładowy skan mojej sieci domowej:
    C:\Users\dt1> nmap -T5 -sP 192.168.11.0/24

Starting Nmap 6.46 ( http://nmap.org ) at 2015-12-31 17:00 Srodkowoeuropejski czas stand.
    Nmap scan report for 192.168.11.1
    Host is up (0.00s latency).
    MAC Address: 90:F6:52:XX:XX:XX (Tp-link Technologies CO.)
    Nmap scan report for 192.168.11.2
    Host is up.
    Nmap scan report for 192.168.11.167
    Host is up (0.42s latency).
    MAC Address: 78:D6:F0:XX:XX:XX (Samsung Electro Mechanics)
    Nmap scan report for 192.168.11.227
    Host is up (0.53s latency).
    MAC Address: 90:18:7C:XX:XX:XX (Samsung Electro Mechanics co.)
    Nmap done: 256 IP addresses (4 hosts up) scanned in 14.98 seconds

W kilka sekund mam informacje o wszystkich aktywnych urządzeniach w sieci, ich adresy IP oraz MAC (wraz z próbą rozpoznania producenta po adresie MAC). Program najlepiej obsługiwać z wiersza poleceń, ale są jakieś nakładki graficzne, jeśli komuś to z jakiegoś powodu nie pasuje (nigdy nie używałem, więc nie wiem nic o nich).

https://nmap.org/book/inst-windows.html
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15288056
    dannyblack
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Wszystko ładnie pięknie, tylko z tego co widzę to te programy skanują tylko jedną pulę IP, tę w której jest komputer. Mi natomiast chodzi o coś takiego: komputer ma 192.168.1.15, natomiast nowe urządzenie w sieci ma standardowo np 10.48.78.21. Ta sama sieć ale inne pule IP. No i teraz potrzeba odszukać urządzenie i dowiedzieć się jakie ma IP. Tak jak wspomniałem są takie programiki dostarczane z urządzeniami, ale do konkretnego typu. Bardzo szybko skanują sieć (chyba bezpośrednio na niskim poziomie - MAC). Podejrzewam że mają ograniczony z góry zakres skanowania adresów MAC. A ja szukam czegoś co zeskanuje wszystkie.
  • Pomocny post
    #5 15288429
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Programy wykrywające specyficzne urządzenia mogą działać na różnych zasadach - albo przeskanować podsieć, w której znajduje się Twój komputer (zakładając, że urządzenie pobierze przez DHCP adres z tej samej puli), albo wysłać pakiet broadcast specyficzny dla konkretnego urządzenia z żądaniem odpowiedzi (wtedy urządzenie w odpowiedzi odeśle potrzebne dane), albo po prostu urządzenie samo z siebie co jakiś czas może wysyłać pakiety broadcast ze swoimi namiarami. Pierwszą metodę możesz zastąpić nmapem, skanując całą podsieć. Na drugi i trzeci sposób nie ma uniwersalnej metody. Można zainteresować się programami tcpdump oraz wireshark (też oryginalnie pod linuxa, natomiast widziałem tcpdump for Windows, Windump - czyli klon tcpdump, również wireshark ma wersję dla Windows). Te programy nasłuchują i wyświetlają pakiety przychodzące/wychodzące do/z komputera, tak więc są to narzędzia do analizy - możesz zobaczyć, w jaki sposób działa oryginalne narzędzie danego producenta. Tak więc możesz sprawdzić, w jaki sposób oryginalny program robi żądanie, co dostaje w odpowiedzi i na tej podstawie nawet stworzyć własny.

Skanowanie wszystkich adresów zajęłoby za dużo czasu, więc tak te narzędzia raczej nie działają.
REKLAMA