logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra H 1.7 CDTI 2005 - problem z ładowaniem akumulatora po odpaleniu

underoath87 05 Sty 2016 23:25 3054 3
REKLAMA
  • #1 15304863
    underoath87
    Poziom 1  
    Witam serdecznie z góry zaznaczam że jestem tu nowy!
    Nie jest mechanikiem, nie mam z autami nic wspólnego!

Mój problem polega na :

Opel astra h 1,7 cdti 2005 r Z17DTH kombi

odpalanie samochodu czy jest ciepły czy jest zimny nie ma żadnego znaczenia, usterka jaka widnieje jest taka że cały czas auto pobiera prąd z akumulatora,( trwa to około 10 min wtedy dopiero jest prawidłowe ładowanie itd) zaznaczę tutaj że alternator jest po regeneracji, rozrusznik nowy, aku też jest nowe, wstępne ustalenie przez mechanika są takie ze awarie doznał przekaźnik świec żarowych, wymieniłem na nowy- dalej to samo. W momencie gdy odpinam kostkę z przekaźnikiem na wyświetlaczu pojawia mi się ze ładowanie jest ok 13,8 V- 14 V, kiedy ja wpinam ładowanie 10,3 V po 10 min wraca wszystko do normy. Mechanik zasugerował aby wymienić czujnik temperatury, wymieniłem i dalej jest problem... Gdzie mogę szukać dalej może ktoś miał już taki problem? proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 15305360
    złowrogi_boncur
    Poziom 27  
    Ocena: 420
    Po odpaleniu sprawdź woltomierzem ładowanie na alternatorze i akumulatorze może masy nie ma?
  • REKLAMA
  • #3 15305547
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Nowy, nie ma nic wspólnego z autami, a pisze w dziale dla zaawansowanych... Pachnie min. ostrzeżeniem... :wink:

Alternator kiepsko zregenerowany, zobacz że przez ten czas kiedy niby nie masz ładowania, grzeją świece żarowe, to one pochłaniają to co generuje alternator. Poza alternatorem do sprawdzenia, masy, przewód alternator akumulator, stan samego akumulatora.
  • #4 15307812
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4199
    Wychodzi, że wszystko jest OK, bo twój silnik to ISUZU a on jest tak pomyślany, aby po odpaleniu dogrzewał silnik przez grzanie świec żarowych.
    Pozatym od roku 2005 występowały dwa rodzaje regulatora napięcia (w alternatorze). Tj. starszy typ miał wyjścia L i W a nowy F i W. OBA NIE SĄ WYMIENNE!
    Na nowym regulatorze we wtyczce jest niebieska kropka.
    Musisz ustalić, czy nie popełniono błedu przy regeneracji alternatora.
REKLAMA