Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat Cordoba Vario 1.9 Tdi 90 KM ALH

krystiano1234567 06 Jan 2016 12:16 1020 5
    krystiano1234567
    Level 6  
    Witam
    Podczas mrozów pojawił się problem iż wskazówka nie drgnęła od temperatury.
    Ciepło leciało w kabinie ale słabiej niż zazwyczaj ( może przez te mrozy)
    Jeździłem po 10-15 km i nic nie drgnęło a wąż do chłodnicy był zimny (czyli pewnie termostat trzymał)

Wczoraj jak przejechałem 30 km w temp. (-7 stopnia ) po dojechaniu było pokazało się dopiero prawie 80 Stopni

Lecz jak już wracałem wieczorem nic nie drgnęło po przejechaniu 30 km

Nie wiem co jest nie tak ( i czy w ogóle jest coś nie tak )
    Wiem że to diesel ale po takim odcinku

Słucham waszych wniosków i obserwacji na ten temat
    cezars65
    Level 24  
    Termostat do obejrzenia.
    verksted
    Level 16  
    WITAM uszkodzony termostat :zawiesił się w położeniu otwartym lub za wcześnie otwiera a być może wcale go niema ALE !( nieraz jeżeli nagrzewnica nie grzeje a w zbiorniczku powoli ubywa płynu chłodniczego może być do wymiany uszczelka pod głowicą w silniku ---ciśnienie sprężania przedostaje się wtedy do cieczy i umiejscawia w nagrzewnicy przez co zmniejsza obieg płynu )
    krystiano1234567
    Level 6  
    Termostat jest bo był wymieniany rok temu.
    A chyba nie możliwe że termostat uszkodzony bo rury na chłodnice są cały czas zimne ( jak na jazdę do 30 km ) Bo tyle jechałem najdalej .

A nagrzewnica grzeje praktycznie bo po przejechaniu małej odległości już leci ciepłe powietrze.
    verksted
    Level 16  
    cytuje ciepło leciało w kabinie ale słabiej-- toteż z tak skromnych danych w/w ciężko wskazać usterkę -powiem jeszcze tak że nawet najmniejszy przesmyk/przeciek na termostacie w zimę będzie nie wyczuwalny na wężach do chłodnicy i silnik będzie nie dogrzany
    krystiano1234567
    Level 6  
    Może coś z termostatem ostatnio już się zagrzał na mniejszym dystansie na 90

Dodam też ze założyłem wężyk podciśnienia na egr bo był pęknięty i zapewne nie działał ale jak zrobiłem to się zagrzał szybko
    Nie wiem czy ma to coś do tego ale mówię