logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unifon TK6 brak lub słaby głos gdy mówię do słuchawki.

Tasior24 07 Sty 2016 12:49 1614 10
REKLAMA
  • #1 15309827
    Tasior24
    Poziom 8  
    Wymieniłem słuchawkę stara tesla a praktycznie to co z niej zostało na unifon Wekta TK 6 podłączyłem wszystko tak samo jak było w tamtej. Teraz gdy mówię do słuchawki to głos na dole jest taki jakbym mówił przez worek foliowy albo wcale mnie nie słychać. Gdy ktoś dzwoni z doły to również sygnał wołania jest dość cichy. Prosiłbym Was o pomoc bo już opadłem z sił. Jeżeli możecie to piszcie prostym językiem bo specjalistą nie jestem. Na dole załączam zdjęcie jak jest podpięty unifon. Z góry dziękuję za pomoc.

Unifon TK6 brak lub słaby głos gdy mówię do słuchawki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15309885
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2053
    Z opisu i zdjęcia wygląda na błędne podłączenie. Co to znaczy "podłączyłem wszystko tak samo jak było w tamtej"? Czy umiesz podać kolory podłączenia starej Tesli?

Pozdrawiam
  • #3 15312861
    Tasior24
    Poziom 8  
    Właśnie chodzi o to, że nie mam zrobionego zdjęcia starego podłączenia;/ Jeżeli mógłbyś coś poradzić to będę Ci bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #4 15314289
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2053
    Podejdź do sąsiada i zapisz/zrób zdjęcie jego podłączenia.

Pozdrawiam
  • #5 15320538
    Tasior24
    Poziom 8  
    Liczyłem na trochę inną odpowiedź ale trudno może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły poza sąsiadem?
  • #6 15320550
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Tasior24 napisał:
    Liczyłem na trochę inną odpowiedź

Jaką? Bez żadnego punktu odniesienia to "strzelanie" w ciemno.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 15321620
    Tasior24
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    Tasior24 napisał:
    Liczyłem na trochę inną odpowiedź

Jaką? Bez żadnego punktu odniesienia to "strzelanie" w ciemno.

Postaram się wykonać zdjęcie i wrzucę zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • #8 15329691
    intertime

Poziom 15  
    Ocena: 42
    Zmierz napięcie na linii mikrofonu, pomiędzy zaciskiem 2 a 4. Napięcie niższe niż 6 V przy podniesionej słuchawce może powodować zniekształcenia w modulacji.
    Konto firmowe:
    INTERTIME
    Pocztowa 13, Sączów, 42-595 | Tel.: 507 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.intertime.pl
  • #9 15329700
    Tasior24
    Poziom 8  
    intertime napisał:
    Zmierz napięcie na linii mikrofonu, pomiędzy zaciskiem 2 a 4. Napięcie niższe niż 6 V przy podniesionej słuchawce może powodować zniekształcenia w modulacji.
    Gdyby tak było to co należy zrobić??
  • REKLAMA
  • #10 15329802
    intertime

Poziom 15  
    Ocena: 42
    Poszukać sąsiada który ma źle odłożony lub uszkodzony domofon. Stare unifony miały wkładki węglowe które działały pomimo skrajnie niskich napięć. Nowe domofony mają mikrofony które wymagają wzmacniacza a co za tym idzie prawidłowego napięcia. Jeżeli któryś z sąsiadów źle odłoży unifon to obciąża obwód mikrofonu wtedy spada napięcie wzmacniacz ten zaś nie działa prawidłowo i mogą towarzyszyć temu takie efekty jak piszesz.

Upewnij się czy masz dobrze ustaloną masę. Często spotykam źle podłączony unifon że zamiast masy jest linia głośnika, po prostu zamienione miejscami przewody 2 oraz 3.
    Towarzyszy temu często efekt sprzężenia i w panelu na dole słychać pisk.
    Słaby sygnał wołania tez wskazuje na błędne podłączenie.
    Konto firmowe:
    INTERTIME
    Pocztowa 13, Sączów, 42-595 | Tel.: 507 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.intertime.pl
  • #11 15556733
    Tasior24
    Poziom 8  
    Dziękuję za pomoc problem rozwiązany. Zatrudniłem firmę i po kłopocie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił słuchawkę domofonu z modelu Tesla na Unifon Wekta TK 6, jednak napotkał problem z jakością dźwięku, który był zniekształcony i cichy. Odpowiedzi sugerowały, że problem może wynikać z błędnego podłączenia przewodów, co może prowadzić do niskiego napięcia na mikrofonie. Użytkownik został zachęcony do sprawdzenia podłączenia, a także do zmierzenia napięcia na linii mikrofonu. Ostatecznie problem został rozwiązany przez zatrudnienie firmy zajmującej się instalacjami domofonowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA