logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

4 żarówki sterowane czujnikiem ruchu + jedna z nich sterowana osobno

daarek5 17 Sty 2016 17:58 3546 10
REKLAMA
  • #1 15343714
    daarek5
    Poziom 10  
    Witam wszystkich

Mam 4 lampy jako oświetlenie zewnętrzne podłączone wszystkie do czujnika ruchu. Mój problem polega na tym, że teraz chciałbym jedną z tych lamp załączać "na stałe" osobnym wyłącznikiem przy czym pozostałe 3 pozostałyby wyłączone. Albo może prościej wyjaśnię to tak - detekcja ruchu przez czujnik zapala wszystkie 4 lampy a przy braku detekcji mogę załączyć jedną lampę pozostawiając jednocześnie pozostałe trzy sterowane czujnikiem ruchu. Dodam że ta lampa która ma być osobno załączana posiada osobny przewód zasilający. Proszę o fachowa radę jak zrobić taki schemat. Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 15343764
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    No to skoro ma osobny przewód zasilający to przed detektorem zamontuj równolegle włącznik.
    Rysowanie do tego schematu to przerost formy nad treścią.
  • REKLAMA
  • #3 15343795
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    marek216 napisał:
    No to skoro ma osobny przewód zasilający to przed detektorem zamontuj równolegle włącznik.
    Rysowanie do tego schematu to przerost formy nad treścią.

Owszem wyłącznik, ale najpierw trzeba odseparować obwód trzech pozostałych żarówek przekaźnikiem.
    A rysowanie tego schematu, to jak piszesz "przerost formy nad treścią.
  • #4 15343819
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    nuszek napisał:

Owszem wyłącznik, ale najpierw trzeba odseparować obwód trzech pozostałych żarówek przekaźnikiem.

Jak dla mnie, przekaźnik jest zbędny. Powinien być przełącznik (łącznik schodowy) i nim przełączamy pomiędzy fazą lub czujnikiem.
  • #6 15343900
    daarek5
    Poziom 10  
    Obawiam się że taki wyłącznik zapali wszystkie cztery lampy a to nie taki ma być efekt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15343913
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    daarek5 napisał:
    Obawiam się że taki wyłącznik zapali wszystkie cztery lampy a to nie taki ma być efekt.

Dobrze podłączony włączy tylko jedną lampę.
  • #9 15343942
    daarek5
    Poziom 10  
    Dzięki kolego Kokapetyl ! że też sam na to nie wpadłem ...
  • #10 15343954
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    I po to jest "burza mózgów", wystarczy przełącznik schodowy, o ile jest dostęp do obwodów zasilających pozostałe trzy żarówki.

A jak do wyłącznika mamy dociągnięty tylko kabel dwużyłowy, to gdzieś w puszcze łączeniowej trzeba jednak wstawić przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #11 15343961
    daarek5
    Poziom 10  
    Wszystko się zgadza Panowie. Teraz już mnie oświeciło ! na cztery żarówki :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do podłączenia czterech lamp zewnętrznych sterowanych czujnikiem ruchu, z możliwością osobnego włączania jednej z nich za pomocą wyłącznika. W dyskusji zaproponowano różne metody, w tym użycie przełącznika schodowego oraz przekaźnika, aby oddzielić obwód lampy, która ma być włączana niezależnie. Uczestnicy podkreślają, że dobrze podłączony przełącznik umożliwi włączenie tylko jednej lampy, a nie wszystkich czterech. Wskazano również na konieczność dostępu do obwodów zasilających dla pozostałych lamp.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA