logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć?

mirini 03 Lut 2016 11:41 7773 14
REKLAMA
  • #1 15399120
    mirini
    Poziom 11  
    Ocena: 32
    Gdy zakupiłem aparat poprosiłem aby ustawiono mi najlepszą z możliwych jakości robienia zdjęć i filmów. Nie chcę oszczędzać na pamięci karty, ale chcę jak najlepszą rozdzielczość zdjęć. Teraz zaktualizowałem sobie aparat i wymazałem oryginalne ustawienia aparatu. Gdy czytam instrukcję aparatu widzę w niej inny wygląd aniżeli ten który widzę w aparacie, na dodatek jestem amatorem i nie radzę sobie z tematem. Chciałem bardzo prosić by ktoś chociaż pomógł mi ustawić kilka ustawień w aparacie. Poniżej zrobiłem 10 fotek opisów które wyświetlają mi się w aparacie i dwie fotki instrukcji aparatu. Przy każdej fotce zależy mi dowiedzieć się jakich ustawień dokonać. Jednak jeśli jest to zbyt dużo pracy, to chociaż przy kilku fotkach prosiłbym o pomoc. Aparat mam SONY DSC-RX100M2 i przedstawię link do instrukcji mojego aparatu DSC-RX100M2
    http://pdf.crse.com/manuals/4465973411.pdf
    Załączniki:
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 1.png (1.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 2.png (1.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 3.png (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 4.png (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 5.png (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 6.png (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 7.png (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 8.png (1.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 9.png (1.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 10.png (797.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15399121
    mirini
    Poziom 11  
    Dołączam jeszcze dwa zdjęcia z instrukcji aparatu.
    Załączniki:
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 11.png (43.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 12.png (158.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #3 15399164
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 937
    Większość pokazanych ustawień jest OK.
    Zmieniłbym w drugim na 16:9, a jeżeli nie zależy Ci na objętości (wymagana duża karta) to zmień w trzecim na RAW &JPEG. Będziesz każde zdjęcie zapisywał na karcie w dwóch formatach. RAW pozwala na poważną edycję zdjęć, a JPEG wiadomo.
    W piątym jeżeli menu pozwala wybrał bym obszar autofokusa na pojedynczy. Łatwiej będzie skadrować ostro konkretny obiekt. Np. robiąc zdjęcie postaci kadrujesz na nią ostrość a nie na pobliskie drzewo czy inny detal w kadrze.
  • #4 15402219
    mirini
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki Krzysztofh. Wspomniałeś że RAW pozwala na poważną edycję zdjęć, czy to oznacza że tylko chodzi o edycję zdjęcia czy może jakość zdjęcia w RAW również jest lepsza widoczna gołym okiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15403019
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 937
    W formacie RAW zapisane są wszystkie dane dotyczące aparatu, obiektywu (przysłony, ogniskowej itd. pozwalające np. na korektę geometrii w związku z zastosowanym obiektywem.
    Więcej tez jest informacji o samej treści zdjęcia.
    Wizualnie różnica nie jest duża. Może nieco różnić się odcieniem podczas przełączania z JPEG na RAW. Praktycznie do oglądania zdjęć na komputerze wystarcza JPEG.
    Poczytaj o programie Lightroom.
  • REKLAMA
  • #6 15403331
    mirini
    Poziom 11  
    Dziękuję Krzysztofh. Planuję rozwinąć swoje pasje jak znajdę czas, jednak co do programu Lightroom, gdy widzę że są opłaty miesięczne, to wolałbym zapłacić raz 10,000 zł aniżeli płacić co miesiąc 12,29 €/miesiąc lub 61,49 €/miesiąc, pomimo że gorzej bym na tym wyszedł finansowo.
  • Pomocny post
    #7 15405032
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 15405467
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Ja wykonuję w formacie RAW. Jako szybkiej przeglądarki używam FastStone Image Viewer. Z jej poziomu przechodzę do interesującego mnie programu do obróbki. Nie wiem jak w Sony ale Canon dokłada program do wywoływania RAW. Co do obróbki, często gęsto wystarcza sama "wywoływarka" RAW. Balans bieli plus praca na krzywych z sugestią prześwietlonych i niedoświetlonych obszarów i obraz ewentualnie do przekadrowania/wyprostowania. I jak przedmówca wspomniał - wykorzystuj całą matrycę. Dociąć do żądanego formatu zawsze można, w drugą stronę - nie. ;)
  • Pomocny post
    #9 15405538
    PEPE64
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    @[Przemo]-lukas, po obróbce tych RAWów zostawiasz w tym formacie, czy zapisuiesz w jakimś bezstratnym TIFF np. jako kopie bezpieczeństwa? Bo zachować oryginały w RAW, poprawione w RAW, poprawione i przekonwertowane do TIFF lub JPG, przy 300 zdjeciach z sesji to trochę sporo:) Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 15418597
    protechpr
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Lightrooma kupisz na Allegro za 35 zeta. 😀. Jeśli chcesz rozwijać swoje umiejętności foto rób w RAW i AdobeRGB ( szersza przestrzeń barwna) pozwala na uzyskanie większej ilości szczegółów w barwach. Do poważniejszej obróbki darmowy gimp lub płatny Photoshop , w wersji prostszej ok 500 zł. RAW to nie tylko więcej informacji o aparacie, to przede wszystkim dużo większe możliwości edycyjne fotki i poprawy gorzej naświetlanego zdjęcia co w jpg może już być niemożliwe. Ale co najistotniejsze RAW to format bezstratny, tzn. Możesz dowolna ilośc razy edytować/ obrabiać fotkę i zapisywać bez straty jej jakości, w jpg każde zapisanie i powtórna edycja powoduje utratę pewnej ilości informacji o zdjęciu. To tak w mini skrócie. Można by książkę napisać. :)
    Obrabiasz RAW zapisujesz gotowy efekt w jpg. Już przeskalowany do formatu w jakim masz mieć fotki, i przekonwertowany do sRGB jeśli robisz w AdobeRGB. Sam proces skalowania i konwersji możesz zautomatyzować w PS.
    Jak chcesz jeszcze popracować nad fotka zapisujesz w PS w formacie .psd, zeby zmniejszyć wagę fotki można ja zapisać bez podglądu, plik wynikowy zdecydowanie mniejszy ale.... Brak podglądu ( biała fotka)- wiec trzeba mieć własny sposób opisywania - nazwa pliku, lub tagowanie fotki- na Maćku łatwo wtedy znajdziesz to czego szukasz nawet w dużym zbiorze.
  • REKLAMA
  • #11 15447733
    mirini
    Poziom 11  
    W pierwszym poście pokazałem zdjęcie nr 9 i umieściłem je również w tym poście. Nie mogę zrozumieć co dokładnie oznacza opcja rozmiar obrazu i nie wiem którą opcję wybrać aby nagrywany film był najlepszej jakości z możliwych. Dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć? 9.png (1.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 15449035
    PEPE64
    Poziom 17  
    @mirini jak chcesz obraz najlepszej jakości to zostaw tak jak na obrazku, a dodatkowo możesz zmienić format pliku na AVCHD, zamiast MP4, choć MP4 też może być. Zależy na czym to potem będziesz oglądał. Tylko pamiętaj o pojemnej i szybkiej karcie pamięci :) Pozdrawiam.
  • #13 15449230
    mirini
    Poziom 11  
    PEPE64 napisał:
    @mirini jak chcesz obraz najlepszej jakości to zostaw tak jak na obrazku, a dodatkowo możesz zmienić format pliku na AVCHD, zamiast MP4, choć MP4 też może być. Zależy na czym to potem będziesz oglądał. Tylko pamiętaj o pojemnej i szybkiej karcie pamięci :) Pozdrawiam.

PEPE64 bardzo dziękuję Ci za cenne wskazówki. Chciałem się zapytać czy karta pamięci którą posiadam wystarczy czy może powinienem kupić lepszą. Jeśli uzyskam lepszy film dzięki lepszej karcie to proszę podaj link do tej karty bym mógł ją zakupić. Kartę pamięci posiadam Sony 32GB SDHC Class 10 UHS-1 R40 MB\S
    http://www.amazon.com/Sony-Class-Memory-SF32UY-TQMN/dp/B00B7ID99I
  • Pomocny post
    #14 15449473
    PEPE64
    Poziom 17  
    @mirini, karta którą posiadasz jest dobrej klasy i powinna Ci wystarczyć. Ewentualnie mógłbyś kupić większą np. 64 lub 128GB jeśli planujesz kręcić jakieś długie filmy, ale jakość filmu raczej nie wzrośnie. Poniżej zamieszczam tabelkę szybkości zapisu kart SD. Pozdrawiam. Jak ustawić w aparacie najlepszą jakość zdjeć?
  • #15 15451203
    mirini
    Poziom 11  
    Dziękuję PEPE64. Wszystko jasne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w ustawieniu aparatu SONY DSC-RX100M2 na najwyższą jakość zdjęć i filmów po zresetowaniu oryginalnych ustawień. Otrzymuje porady dotyczące zmiany formatu zdjęć na RAW & JPEG dla lepszej edycji oraz ustawienia formatu obrazu na 4:3. Wskazówki obejmują również wybór formatu wideo AVCHD dla lepszej jakości filmów oraz zalecenia dotyczące użycia szybkiej karty pamięci, co jest kluczowe dla jakości nagrań. Użytkownik pyta o jakość zdjęć w formacie RAW oraz o odpowiednią kartę pamięci, co prowadzi do dyskusji na temat jej klasy i pojemności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA