logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G 1,4 1998 - tryb awaryjny, spadek obrotów, brak reakcji na gaz

ziooober88 05 Lut 2016 16:42 1617 17
REKLAMA
  • #1 15406499
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 491
    Witam, posiadam Astrę G 1,4b 1998r. Mam problem z tym autkiem taki, że jadę sobie jadę i nagle auto przechodzi w tryb awaryjny, obroty mu spadają i chodzi na wolnych obrotach. Nie reaguje na pedał gazu. Dopiero jak go zgaszę i odpalę na nowo to auto jeździ normalnie. Po podpięciu pod komputer nie ma żadnych błędów. Co może być objawem takiego dziwnego zachowania? Spotkał się ktoś z czymś takim?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15406766
    ziooober88
    Poziom 15  
    Kolego nic specjalistycznego tylko OP-COM Chińczyk. Nie pokazało żadnych błędów.Tutaj jest tak jak pisałem auto zejdzie z obrotów i jak je zgaszę i odpalę na nowo to śmiga prawidłowo i później dalej dłuuuugo długo chodzi ok. A koledzy EGR mógłby być uszkodzony?
  • #4 15406776
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Masz OpComa i zadajesz dziwne pytania.
  • #5 15406807
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2366
    Przy EGR od razu wywaliłby ci błąd, przy takim zachowaniu nawet ELM powinien coś pokazać ale pewnie tylko w momencie występowania usterki. Ja bym obstawiał świece.
  • REKLAMA
  • #6 15407439
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ale kolego mam dodatkowo dwa inne ople i tam jak wyskakuje błąd to tym op-comem jestem w stanie odczytać te błędy. A tutaj żadnego błędu. Tak jak kolego piszesz. Pewnie zaobserwowałbym błąd w chwili jego wystąpienia a tak to pojawia się na chwilę i później znika.

A koledzy co do tych świec to co zauważyłem. Że czasami auto z pełnym obciążeniem przy kręceniu kierownicą pobiera 120A. Trochę za dużo bo wyczytałem, że powinien pobierać max 90A. I teraz pytanie, jeżeli byłaby uszkodzona świeca to czy może robić zwarcie, które brałoby taki duży prąd? Czy taka sytuacja jest możliwa? I teraz pytanie jak zlokalizować taką uszkodzoną świecę, która czasami ma zwarcie?

Jeżeli świeca będzie uszkodzona to ona jest uszkodzona na 100% czy raz może działać a raz nie?
  • #7 15407468
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2366
    Jak sprawdzasz prąd pobierany przez samochód w trakcie jazdy? Świece raczej nie będą miały tak drastycznego wpływy na pobór prądu, a możesz je sprawdzić poprzez wykręcenie i dokładne obejrzenie czy wszystkie wyglądają podobnie, wymienić je też nie zaszkodzi.
  • #8 15407479
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    ziooober88 napisał:
    posiadam Astrę G 1,4b 1998r

Masz x14xe , a może z14xe ?

ziooober88 napisał:
    obroty mu spadają i chodzi na wolnych obrotach. Nie reaguje na pedał gazu.

Masz z14xe z elektryczną przepustnicą ? Chyba rocznik się nie zgadza. Jeśli x14xe z przepustnią na linkę , to nie wierzę w nie reagowanie na pedał gazu . Musi jakoś reagować. Opisz to jakoś lepiej.
  • REKLAMA
  • #10 15407566
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    bubu1769 napisał:
    Może mu chodzi o to że w trybie awaryjnym nie idzie wkręcić silnika powyżej 3tyś a na pedał gazu reaguje bardzo mułowato.

No właśnie chciałbym to wiedzieć. Zrozumiałem opisywany objaw tak jak wyłączenie pedału gazu przez sterownik w dieslach.
  • #11 15407596
    ziooober88
    Poziom 15  
    Koledzy kupiłem to auto tydzień temu i mam z nim taki problem. Co do świec to faktycznie chyba lepiej będzie jak je wymienię. Co do pomiaru prądu to robiłem to na postoju.

Slinik jaki posiadam to x14xe. Co do reagowania na pedał gazu to wygląda to tak:

Jadę, jadę i ni z gruszki ni z pietruszki obroty spadają i zapala się check. Auto nie reaguje na wciskanie pedału gazu. Wciskam mu gaz do dechy a on chodzi na biegu jałowym. Tak jak kolego piszesz jakby mu coś odcinało pedał gazu. Co do przepustnicy to jest ona na linkę. I auto nie reaguje w ogóle na pedał gazu. Żadnej reakcji. Nie wchodzi na obroty wcale.

I po odpaleniu auta dokładnie jak na tym filmiku falują obroty.
    Link
  • #12 15407746
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Z filmiku z obrotomierzem to szału nie zrobimy. Masz OpCpm, to daj parametry , punkt zaczepienia jest potrzebny. Ciśnienie paliwa, czas wtrysku, map, zawór powietrza ...... itd cokolwiek.

Co widać w parametrach kiedy masz "brak reakcji na pedał gazu' ?
  • #13 15407796
    ziooober88
    Poziom 15  
    Jutro się podepnę i porobię screeny.

A co do parametrów kiedy jest brak reakcji to nie wiem jakie one są bo to się dzieje raz na jakiś czas, w nieokreślonych warunkach. Teraz będę jeździł tydzień i się nic nie będzie działo i nagle trach i spadną obroty do jałowych. Także nie ma na to żadnej reguły.

Jutro postaram się wyczyścić przepustnicę i zobaczę czy jest bardzo zabrudzona. A w poniedziałek kupię nowe świece. Narazie postaram się zrobić takie mało inwazyjne zabiegi.
  • #14 15411582
    ziooober88
    Poziom 15  
    Witam, dzisiaj jadąc samochodem zaobserwowałem kiedy dzieją się z autem dziwne rzeczy. Dzieje się to zawsze na zimnym silniku. Dzisiaj odpaliłem auto, jadę sobie i chciałem już zaparkować czyli wciskam pedał sprzęgła a tu nagle obroty spadły poniżej 500 i zapaliły się kontrolki akumulatora, check i kontrolki oleju. Wciskam pedał gazu i zero reakcji. Dopiero zgaszenie i odpalenie pomaga. Wydaje mi się, że przy takim spadku sterownik widzi to tak jakby auto zgasło. A ono dalej pracuje tylko nie reaguje na nic. I teraz pytanie, czemu te obroty tak falują? Co jest za to odpowiedzialne? Oczywiście po podpięciu nie ma żadnych błędów.
  • #15 15417250
    ziooober88
    Poziom 15  
    Witam, dzisiaj rozebrałem przepustnicę, okazało się że była cała zalepiona taką czarną mazią, kanał który jest w przepustnicy ten mniejszy był całkowicie zalepiony i nie miał żadnego prześwitu. Po wyczyszczeniu przepustnicy żadnych efektów. Obroty jak falowały tak dalej falują. I teraz pytanie, gdzie szukać przyczyny tych falowań?
  • #16 15472839
    ziooober88
    Poziom 15  
    Dalej niestety walczę z tym autem a mechanicy rozkładają ręce. Chcą cały czas coś wymieniać sami nie wiedząc co.

Jak wygląda sytuacja na obecną chwilę?

Auto gaśnie wtedy, kiedy silnik jest zimny. Jak auto złapie temperaturę to wszystko jest ok. Nie gaśnie i ma moc. Jak silnik jest zimny to auto gaśnie jak jadę sobię 70km/h i nacisnę sprzęgło to w tym momencie obroty spadają i auto gaśnie. Dodatkowo na zimnym silniku na 5 biegu auto jest mułowate i nie ma siły.
    Po złapaniu temperatury wszystko ustępuje. Później jak ostygnie, temperatury już nie ma, to działa prawidłowo. Do dnia następnego kiedy z rana pojawia się od nowa problem.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
  • #17 15475531
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 15524744
    ziooober88
    Poziom 15  
    Witam, przyczyna najprawodpodobniej leżała w zaworze EGR bo po jego wyczyszczeniu auto zaczęło chodzić normalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Opla Astrę G 1,4 z 1998 roku zgłasza problem z nagłym przechodzeniem pojazdu w tryb awaryjny, spadkiem obrotów oraz brakiem reakcji na pedał gazu. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego OP-COM nie wykryto błędów. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak uszkodzone świece zapłonowe, zawór EGR oraz problemy z elektrycznymi połączeniami. Użytkownik zauważa, że problem występuje głównie na zimnym silniku, a po wyczyszczeniu przepustnicy objawy nie ustępują. Ostatecznie, po wyczyszczeniu zaworu EGR, auto zaczęło działać prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA