logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Seicento 1.1 SPI - brak iskry po modyfikacji instalacji elektrycznej

karo30 06 Lut 2016 18:30 1326 3
  • #1 15410047
    karo30
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Zbudowałem pojazd typu buggy na bazie fiata seicento 1,1spi. Instalacja pozbawiona zbędnych kabli czyli el.szyby, sterowanie ogrzewaniem itp. Miałem problem z immo ale dałem komputer do wyczyszczenia i niby powinno być już dobrze ale nie jest. Spędziliśmy długi czas sprawdzając kable i dalej jest problem. Pierwszym objaw to brak zasilania pompki paliwowej i komputera. Korzystając z waszej pomocy znalazłem schemat podłączenia zasilania komputera. Podpieliśmy zasilanie bezpośrednio ze stacyjki pod pin26 dokładnie jak w opisie masa jest, zapłon włączony pompka daje paliwo rozrusznik kręci ale jest problem z iskrą. Po włączeniu zapłonu cyka czarna kostka przy sterowniku, pojawia się iskra i znika a kiedy rozrusznik kręci iskry brak. Czy może to być wina sterownika ja mam IAW 16FM.E6 a korzystałem ze schematu IAW16F.EB . Proszę o pomoc bo nie mam już głowy.
  • #2 15410085
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Dobra. A sprawdzałeś chociaż, czy ster widzi obroty silnika?? Jaką masz przerwę między czujnikiem wału a kołem pasowym??
  • #3 15410166
    karo30
    Poziom 2  
    Nie sprawdzałem. Auto jeżdziło aż do rozebrania. Po wyjęciu silnika nikt do niego nie lazł ale jutro sprawdzę.
  • #4 15410381
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6546
    Po podaniu zasilania na pin 26, powinna pojawić się masa na 4 i załączyć przekaźnik zasilania, który z kolei poda napięcie na pin 35 sterownika.

Na chwilę po włączeniu zapłonu powinna się też pojawić masa na pinie 23, która załącza przekaźnik zasilający m.in. pompę paliwa i wtryskiwacz, po kilku sekundach ta masa powinna zniknąć. Pojawi się ponownie dopiero po zakręceniu silnikiem.
REKLAMA