Witam. Przerabiam (wciąz) BIS'a 103 na wzmacniacz do basu, wszystko gra ładnie pieknie ale tylko przy raczej niewelkich mocach. Jak odkręce wzmakato gra głośno ale po chwili zaczyna się zciszać.Wzmacniacz powraca do "punktu wyjścia" dopiero po kilkunastu minutach kompletnego wyciszenia lub wyłączenia. Nie mierzyłem jeszcze napięć w trakcie tego zciszania moje pytanie dotyczy raczej gdzie mógłbym szukać zródła tego "efektu" może ktoś już się spotkał z czymś takim, mi nasuwają się na myśl kondensatory w katodach preampu ( wstawiłem 4.7u 50V przy rezystorach katodowych 1k i anodowych 100k i 180k) końcówka i odwracacz pozostały takie jak były w orginalnym BISie (schemat bisa 101 jest na stronie TOMa końcówka u mnie jest taka sama bo te bisy roznily sie szczegolami preampu). Spadek anodowego to to chyba nie jest(pomiar pokaze) bo powinno powrocic po przykreceniu wzmaka.
Przyjrzałem się końcówce mocy i porównałem ją z tabelą parametrów na stronie TOMa. Jedna rzecz zwróciła moją uwagę a mianowicie mała wartość rezystorów siatki drugiej 300Ohm. Dla parametrów przy których pracują te EL34 ( Uanody=615V, Bias z zasilacza=-36V, Us2=375V, Us2 z zasilacza=380V) w tabelach jest wartość Rs2=ok750Ohm(około ponieważ nie ma dokładnie dla takich parametrów więc wywnioskowałem z najbliższych). Przeglądałem też schematy firmowe (Marshall, Orange..) i w nich wszędzie są wartości Rs2=1k. Nie wiem czy to morze mieć jakiś wpływ na mój problem ale może komuś to da jakąś wskazówkę.
Oto link to schematu wzmacniacza BIS-101
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/bis101.gif
Przyjrzałem się końcówce mocy i porównałem ją z tabelą parametrów na stronie TOMa. Jedna rzecz zwróciła moją uwagę a mianowicie mała wartość rezystorów siatki drugiej 300Ohm. Dla parametrów przy których pracują te EL34 ( Uanody=615V, Bias z zasilacza=-36V, Us2=375V, Us2 z zasilacza=380V) w tabelach jest wartość Rs2=ok750Ohm(około ponieważ nie ma dokładnie dla takich parametrów więc wywnioskowałem z najbliższych). Przeglądałem też schematy firmowe (Marshall, Orange..) i w nich wszędzie są wartości Rs2=1k. Nie wiem czy to morze mieć jakiś wpływ na mój problem ale może komuś to da jakąś wskazówkę.
Oto link to schematu wzmacniacza BIS-101
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/bis101.gif