logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega - Uszkodzenie sterownika szyb elektrycznych, scalak ZC88771CP

puncio1 22 Cze 2005 07:18 2051 9
REKLAMA
  • #1 1597118
    puncio1
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Mam sterownik otwierania szyb elektrycznie i jeden z nich działa prawidłowo a drugi coś szfankuje instalacja jest oki bo podmieniałem sterownik na druga stronę i wtedy jest OKI czyli wina sterownika. Na tej płycie jest scalak ZC88771CP dwa przekaźniki parę tranzystorów oraz jakies elementy niewiem co to za jakie oznaczone 66A/110 no i dwa element SMD układy scalone LMC 555 i 1455 te elementy które sie dało pomierzone i oki i moje pytanie może sie ktoś spodkał z takim uszkodzeniem co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 1597119
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Opisz dokładniej co się dzieję.
  • REKLAMA
  • #4 1597186
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Sprawdź luty na płytce oraz jak jest możliwość rozbierz przekaźniki i sprawdź stan styków.
    Ten sterownik to jest do szyb czy do drzwi ??:)
  • REKLAMA
  • #6 1604538
    puncio1
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Wszystko wydaje sie dobre wymieniłem kondensatory elektrolityczne oraz tranzystor BC558 sa tam też tranzystory BC373 oraz układ w obudowie tranzystora LM-293 niewiem czy to one by były winne może ktoś mial takie uszkodzenie i mi podpowie co jest uszkodzone?
  • #7 1605127
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    W Vento miałem taki przypadek, przekaźniki i luty wyglądały oki, okazało się iż coś zżarło wyprowadzenie przekaźnika w przejściu przez płytkę.
    A może masz jakieś zimne luty ???
    A może uzwojenie przekaźnika nie kontaktuje z wyprowadzeniem przekaźnika ???
  • REKLAMA
  • #8 1779148
    Frodek
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    puncio1 napisał:
    Mam sterownik otwierania szyb elektrycznie i jeden z nich działa prawidłowo a drugi coś szfankuje instalacja jest oki bo podmieniałem sterownik na druga stronę i wtedy jest OKI czyli wina sterownika. Na tej płycie jest układ scalony ZC88771CP dwa przekaźniki parę tranzystorów oraz jakies elementy niewiem co to za jakie oznaczone 66A/110 no i dwa element SMD układy scalone LMC 555 i 1455 te elementy które się dało pomierzone i oki i moje pytanie może się ktoś spodkał z takim uszkodzeniem co to może być?

Gdzie się znajduje ten sterownik to spojże?
  • #9 1779341
    jarek_car
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    jeśli podmieniałeś i jestes pewny że to ten sterownik, to ta pewno przyczyna leży w zimnych lutach lub uszkodzeniach druku
    proponuje przeróbkę - odcięcie przekaźników( cewek sterujących)
    i wysterowanie ich bezpośrednio z przewodów sterujących
    sterowanie z przewodów +12v
    działa na wieki tylko nie masz wtedy domykania i aut. opuszczania szyby

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterownika elektrycznego otwierania szyb w Opel Omega, w którym jeden z modułów działa nieregularnie – raz otwiera szybę, raz nie. Instalacja elektryczna została sprawdzona i jest sprawna, a problem leży w samym sterowniku. Na płytce znajduje się układ scalony ZC88771CP, dwa przekaźniki, tranzystory (m.in. BC558, BC373), układy LMC555 i 1455 oraz elementy oznaczone 66A/110. Sprawdzono luty, kondensatory elektrolityczne oraz wymieniono niektóre tranzystory, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie zimnych lutów, uszkodzeń ścieżek drukowanych oraz ewentualne uszkodzenie wyprowadzeń przekaźników. Proponowano również przeróbkę polegającą na odcięciu cewek przekaźników i bezpośrednim sterowaniu przewodami +12V, co eliminuje funkcje domykania i automatycznego opuszczania szyb. Ostatecznie sterownik został oddany do naprawy, a temat zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA