logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Electroniclab 0-30V 2mA-2A - czy warto bez przełączanych uzwojeń?

borohol 05 Mar 2016 16:29 915 7
REKLAMA
  • #1 15496796
    borohol
    Poziom 6  
    Witam
    Chciałbym zbudować wreszcie wszędzie powszechny zasilacz z electroniclab 0-30 V 2mA -2A. Juz miałem zacząć go skladac, jednak zbil mnie z tropu mj nauczyciel. Stwierdził iż bez przełączanych uzwojen jest lipny i gdy damy 3A obciążenia przy 5V (teoretycznie, bo zapewne nie będę korzystał z 3 A) to tranzystor mocy się od razu zagotuje. Teraz nie wiem - wykonać go czy są lepsze projekty? To ma być zasilacz który już będzie na lata i chce zamknąć temat zasilania.

Edit: racja, 5V 3A. Juz poprawione.
  • REKLAMA
  • #2 15496863
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    Twój nauczyciel coś namieszał albo źle zrozumiałeś.
    Moc wydzielona w tranzystorach będzie największa przy minimalnym napięciu na wyjściu i maksymalnym prądzie.
    Zastosowanie przełącznika uzwojeń zminimalizuje ten efekt. Potrzebujesz do tego odpowiedniego transformatora. Schematy dostępne w sieci pod hasłami, które padły w tym temacie.
    Zbudowanie solidnego zasilacza wbrew pozorom jest trudne i kosztowne. Napewno nie będzie to proponowany przez Ciebie projekt. Zastanów się nad zakupem gotowego zasilacza w stylu Korad czy Basetech
  • REKLAMA
  • #3 15496945
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559
    Tu masz pomysł jak wykonać przełącznik uzwojeń https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1464016.html post nr. 28 Właśnie jestem po pierwszym uruchomieniu i dość fajnie to działa.
  • REKLAMA
  • #5 15497974
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559
    Electroniclab to dobry zasilacz ale trzeba przy uruchomieniu trochę nad nim się pochylić i posiedzieć. Jabla odpalasz wkładasz w obudowę i gotowe. Zasilacz z mojego postu odpalił od pierwszego strzału. Decyzję musisz podjąć sam.
  • REKLAMA
  • #8 15500865
    Lukas Uwer
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Co złego jest w zasilaczu takim jak ten z ndn DF1730. Kosztuje troche ponad 300zł. Regulacja do 30V i 5A.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa budowę zasilacza Electroniclab 0-30V 2mA-2A, jednak obawy nauczyciela dotyczące braku przełączanych uzwojeń skłaniają go do poszukiwania alternatyw. Odpowiedzi wskazują, że moc wydzielona w tranzystorach jest największa przy minimalnym napięciu i maksymalnym prądzie, a zastosowanie przełącznika uzwojeń może zminimalizować ten problem. Zasilacz Electroniclab jest uznawany za dobry, ale wymaga więcej pracy przy uruchomieniu w porównaniu do zestawu Jabel, który jest prostszy w montażu. Użytkownicy sugerują również rozważenie zakupu gotowego zasilacza, zwłaszcza w przedziale cenowym 800-1000 zł, lub modeli takich jak NDN DF1730, który oferuje regulację do 30V i 5A.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA