logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Zasilacz dla elektronika"

K-3 04 Maj 2010 16:03 53113 112
  • "Zasilacz dla elektronika"

Szanowni użytkownicy portalu Elektroda.pl! :D

Mam zaszczyt zaprezentować mój projekt pt. "Zasilacz dla elektronika".

Na wstępie chciałbym zauważyć, iż jest to moja pierwsza poważniejsza konstrukcja, dlatego proszę o wyrozumiałość tych, którzy chcieliby mnie skrytykować.

Projekt obejmuje:

* Wysokiej jakości stabilizowany zasilacz laboratoryjny o regulowanym napięciu 0-30V oraz regulowanym ograniczeniem prądowym 2mA-3A, z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym/przeciwprzeciążeniowym. Jest to doskonale znane gronie użytkowników urządzenie z portalu electronics-lab.
    * Multimetr wyświetlający napięcie, prąd, rezystancję obciążenia i ilość mAh przekazanych do obciążenia (przydatne przy ładowaniu akumulatorków), zrealizowany z wykorzystaniem mikroprocesora AtMega8, wyświetlacza LCD 2x16 znaków oraz elementów SMD. Równie słynny projekt z portalu elfly.

Założenia:
    Zbudować porządny, stosunkowo niedrogi zasilacz, z którego z powodzeniem można będzie korzystać w przyszłości.

Realizacja:
    Bazowałem na oryginalnych projektach z wyżej wymienionych linków. Nie byłem pewien, co do modyfikacji niektórych użytkowników, którzy w późniejszym czasie skarżyli się, że urządzenie po modyfikacjach nie działa.

* Płytki wytrawiłem metodą termotransferu, po skończeniu lutowania zostały zabezpieczone roztworem kalafonii w denaturacie, dzięki czemu ścieżki nie będą się utleniać.
    * Panel przedni został zaprojektowany przeze mnie, sugerując się nieco projektami innych użytkowników. Jestem z niego bardzo zadowolony.
    * Wykorzystałem transformator Unitra TS120/13, który okazyjnie nabyłem. (2x25,6V-2x2,2A ; 2x18,5V-2x0,15A; 120VA)
    * Napięcie filtrują kondensatory KENDEIL 2x4700uF/63V.
    * Dodałem dwa potencjometry 1kOhm do dokładnej regulacji napięcia i prądu.
    * Tranzystor 2N3055 został umieszczony na bardzo dużym radiatorze, dzięki czemu nie musiałem stosować chłodzenia wentylatorem (Szumiący wentylator zmniejsza komfort pracy przy urządzeniu).

Zasilacz po zmontowaniu zaczął działać od pierwszego uruchomienia, niestety z miernikiem miałem nieco problemów (poprzez złe podłączenie miernika unieruchomiłem scalak U2 oraz tranzystor 2N3055 - nie działała regulacja napięcia).

Galeria: (Przepraszam za jakość zdjęć, niestety nie miałem możliwości zrobić lepszych).
    "Zasilacz dla elektronika" "Zasilacz dla elektronika" "Zasilacz dla elektronika"
    "Zasilacz dla elektronika" "Zasilacz dla elektronika"

Czas, w którym budowałem urządzenie to około 2 tygodnie, z tym, że w planach miałem go od dawna.
    Kosztów dokładnie nie kalkulowałem, lecz całość zamknie się w 200zł.

Założenie zostało zrealizowane: z zasilacza z powodzeniem korzystam w moim warsztacie.
    Zdobył on również wyróżnienie w szkolnym konkursie elektronicznym odbywającym się w ZST nr 1 w Ostrowie Wlkp.

Polecam wszystkim zainteresowanym samodzielne zmontowanie takiego urządzenia.
    Jest on niezbędny w każdym warsztacie elektronika, a wiedza, którą się zdobędzie, jest bezcenna.
    W razie jakichkolwiek problemów przy budowie zasilacza chętnie służę pomocą.

Ślę podziękowania dla użytkownika "bartek0141", dzięki któremu udało się sfinalizować budowę urządzenia i skorygować wszelkie błędy. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    K-3
    Poziom 11  
    Specjalizuje się w: elektronika - ogólnie
    K-3 napisał 40 postów o ocenie 243. Jest z nami od 2010 roku.
  • #2 8034290
    remix1
    Poziom 18  
    Ocena: 197
    K-3 napisał:

Założenia:
    Zbudować porządny, stosunkowo niedrogi zasilacz, z którego z powodzeniem można będzie korzystać w przyszłości.
    No więc pierwsze pytanie - nie zamieściłeś dokładnej odpowiedzi, ile wyniosła Cię budowa wliczając elementy z odzysku oraz ile wyniosła by bez nich ? (napisałeś 200zł, to z odzyskiem czy szacowany koszt bez żadnych odzysków)?
    K-3 napisał:

Realizacja:
    Bazowałem na oryginalnych projektach z wyżej wymienionych linków. Nie byłem pewien, co do modyfikacji niektórych użytkowników, którzy w późniejszym czasie skarżyli się, że urządzenie po modyfikacjach nie działa.
    Większość ludzi narzekała na padające 2N3055, nie padły Ci żadne podczas testów (oprócz jednego opisanego przez ciebie razu) ?, nie lepiej było zastosować podobno nieubijalne KD502
    K-3 napisał:
    * Tranzystor 2N3055 został umieszczony na bardzo dużym radiatorze, dzięki czemu nie musiałem stosować chłodzenia wentylatorem (Szumiący wentylator zmniejsza komfort pracy przy urządzeniu).
    Robiłeś jakieś dłuższe testy obciążeniowe ?, polegające na zwarciu końcówek i swobodne oddalenie się od zasilacza na czas 15/30 minut ?
    Jeżeli tak jak zniósł to R7, diody, radiatory - jaką posiadały temp ?, z doświadczenia wiem że w konstrukcji tej są bardzo na styk i przy dłuższej pracy nie wytrzymują.

Ogólnie fajnie że jesteś zadowolony z wykonanej przez siebie pracy, jak każdy z nas wie zasilacz jest nieodzownym elementem warsztatu każdego elektronika, a konstrukcja ta odpowiednio złożona i eksploatowania zapewnia bezpieczną pracę z tym urządzeniem przez długie lata.
  • #3 8034335
    K-3
    Poziom 11  
    Ocena: 243
    Ad. 1: Konstrukcja wyniosła mnie 200zł. Elementy w większości nowe, udało mi się sporo zaoszczędzić na transformatorze. Dokładnie niestety nie podliczałem, to 200zł to taka wartość szacunkowa, w której na pewno się zamknę.
    Ad. 2: Padł mi jeden 2N3055, wynikło to ze złego podłączenia miernika. Podczas testów tranzystor spisywał się idealnie, nie grzał się zbyt mocno. Ludzie "ubijają" te tranzystory po różnych modyfikacjach, np. zwiększających obciążalność prądową. Mi osobiście 3A wystarczą, przecież nie będę zasilał zasilaczem laboratoryjnym do elektroniki np. prądożerczych silników w domu, czy czegoś podobnego.
    Ad. 3: Robiłem test zwarciowy około 10-minutowy. Radiator był ciepły, ale nie parzył, co świadczy, że jest odpowiedni do tego celu.
  • #4 8034632
    Mkavelli
    Poziom 2  
    Bardzo fajny zasilacz i najważniejsze że spełnia oczekiwania konstruktora.
    Sam się przymierzam do budowy tego zasilacza.
    Jakie oznaczenia ma ta obudowa?

Pozdrawiam
  • #5 8034683
    K-3
    Poziom 11  
    Jak najbardziej polecam budowę. Oczywiście służę pomocą. :D
    Obudowa ma oznaczenie: "Z-17 czarna 92x235x217 wentylacja". Do mojego zasilacza nadała się idealnie, choć zrobiło się trochę ciasno, ale to przez ten wielki radiator.
  • #6 8034735
    george2002

Poziom 21  
    Ocena: 158
    Jako również użytkujący podobny zasilacz bazujący praktycznie na tej samej konstrukcji chciałbym zapytać kolegi jak wykonany został Panel przedni :) czy tak jak mój czyli wydruk na laserówce który został później zalaminowany i przyklejony do obudowy czy jakoś innaczej.

Aha taka mała uwaga - ten radiator lepiej było by umieścić nad płytką (oczywiście najlepiej na zewnątrz ale zakładam że tutaj chodziło o walory estetyczne) aby nie grzał jej niepotrzebnie - niestabilność względem temperatury :)

Pozdrawiam
    George2002
    Konto firmowe:
    GS electronic Grzegorz Stoliński
    2 Pułku Lotniczego 18, Kraków, 31-857 | Strona WWW: www.gselectronic.pl
  • #7 8034781
    K-3
    Poziom 11  
    Benpot: Schemat jest w linku do strony, którą podałem. Niestety, przez przypadek usunąłem całą moją dokumentację na komputerze (porządki :| ). Jeśli robisz termotransferem to musisz zrobić odbicie lutrzane tego co jest w oryginale. (Tam płytka przygotowana jest do metody fotochem)
    George2002: Panel przedni wykonałem dokładnie tak jak piszesz. Nad tym radiatorem to nawet nie pomyślałem, żeby dać go na górę. Wystawiałem go na konkurs w szkole i musiało to jakoś wyglądać, radiator na górze nie pasowałby. Poza tym na dole też są otwory wentylacyjne, a pomiędzy płytką a radiatorem jest trochę miejsca.
  • #8 8034928
    bubi89
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Na pewno radiator nie grzeje Ci się za bardzo? Pytam bo płytka u mieszczona nad nim może blokować unoszenie się ciepłego powietrza w kierunku otworów wentylacyjnych. Przy obciążeniu zasilacza obciążeniem 3A i ustawionym napięciu wyjściowym rzędu 1V, wystąpi Ci ok 90W mocy strat i stawiam na to, że 2N3055 nie wytrzyma. Po za tym bardzo estetyczny montaż. Co do panelu przedniego to jesteś leworęczny? Pytam bo jeśli tak to ok, ale jeśli jesteś praworęczny wygodniej było by umieścić potencjometry regulacji napięcia z drugiej strony (prawej). Potencjometry od regulacji natężenia do czego służą(ja wiem) bo jeśli już chciałeś napisać tak to powinno być Natężenie prądu elektrycznego, bo inaczej nie wiadomo co to za natężenie, mogłeś napisać prąd to znacznie prostsze (ale i mniej fachowe). Zaciski wyjściowe mogłeś rozmieścić w większym odstępie od siebie. Po za tymi defektami sam panel jest ok.
  • #9 8034985
    tymek95
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    A czy mógłbyś podać mozaike w lustrzanym odbiciu?
    POzdrawiam
    Tymek
  • #10 8034996
    K-3
    Poziom 11  
    Bubi89: Radiator grzeje się, ale nie jest gorący. Potencjometry ustawiłem tak, ponieważ wygodniej według mnie jest regulować napięcie lewą ręką, a prawą przytrzymywać kabelki od zasilania w jakimś układzie, poza tym jest to dopasowane do mojego biurka (po lewej stronie mam ścianę i miałbym ograniczoną przestrzeń, gdybym po tej stronie musiał manewrować przewodami). Zaciski rzeczywiście mogły być nieco bardziej oddalone, ale mam podłączone przewody, co widać na zdjęciach i rzadko będę je odkręcał.

Dodano po 1 [minuty]:

Tymek95: Niestety cała dokumentacja została usunięta. Przy ustawieniach wydruku jest opcja "odbicie lustrzane" (przynajmniej w moim wypadku).
  • #11 8035058
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Witam projekt ciekawy i ładnie wykonany.Mam pytanie co do mocy zasilacz, jaki maksymalny prąd można by z niego wycisnąć zmieniając tylko tranzystory mocy oraz jaki tranzystorów zastosować do budowy opierając się o ten sam schemat.Oraz podaj dokładnie jak podpiąłeś miernik pod swój zasilacz ,zrób schemat
  • #12 8035131
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1574
    Napis "natężenie" może być mylący. Powinno być napisane "prąd",lub "limit prądu". Ponadto dodatkowy potencjometr od dokładnej regulacji prądu jest moim zdaniem zbędny. Nigdy nie potrzebowałem dokładnie ustawiać ograniczenia prądowego. Posiadam zasilacz fabryczny. W tej konsrukcji potencjometr ten został pominięty przez producenta.

Moderowany przez Mirek Z.:

1. Z czym niby Koledze myli się "natężenie"? Zapewne Kolega nie wie - nie reguluje się prądu, tylko właśnie natężenie prądu (ściślej - ustala maksymalne natężenie prądu).
    2. Upodobania co do zakresu regulacji nie mają tu nic do rzeczy.

• #13 8035294
    Leszko 92
    Poziom 11  
    Ocena: 41
    Witam.

Konstrukcja pod względem estetycznym na 6 ale pod względem trwałości na 3.
    Jeśli chcesz obciążać ten zasilacz mocą 90W to proponuje zmienić:
    -rezystor R7 na większej mocy,
    -radiator umocować z tyłu obudowy, ewentualnie nad płytką główną,
    -dodać jeszcze jeden tranzystor końcowy (2N3055) + dwa rezystory emiterowe (0.1 Ohm) o mocy min. 3W,
    -diody w mostku zamienić na mostek prostowniczy lub dać większej mocy.

Bez tych zmian zasilacz długo nie pociągnie chyba, że nie będziesz go przemęczał aż taką mocą.

pozdrawiam.
  • #14 8035399
    K-3
    Poziom 11  
    Picia22: Nie wiem, jak będzie po modyfikacjach, w moim zasilaczu prąd zwarciowy to powyżej 4A, lecz chwila moment i elementy są naprawdę gorące.
    Maciej_333: Rzeczywiście, może lepiej byłoby napisać prąd. Mi natężenie brzmiało bardziej profesjonalnie. Co do potencjometru od prądu: ładniej wyglądają 2x2 potencjometry, dokładna regulacja mi się przydała, np. ustawienie 20mA dla LEDki
    Leszko92: Mam w planach zwiększenie wartości (w sensie mocy) wszystkich elementów grzejących się.
    Mad Bekon: Jestem początkującym elektronikiem. Wykonałem porządny, elegancki, SPRAWDZONY zasilacz, z czego jestem bardzo zadowolony. Na modyfikacje nadejdzie jeszcze czas. Zobaczymy, jak będzie się spisywał, czego będę potrzebował.
  • #15 8035446
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Radiator nie wydaje mi się aż tak duży, być może dlatego że jest pod płytką ale jeżeli dobrze oddaje ciepło to ok. Przymierzam się do budowy zasilacza i myślę że zasugeruję się niektórymi rozwiązaniami z tego tematu.

Nie myślałeś nad zasilaniem symetrycznym?
  • #16 8035449
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Ja ze swojej strony proponuję tranzystory 2SC3281.
    Jak dla mnie przyjaźnijsza obudowa do montażu.
    U mnie w tym zasilaczu sprawują się bardzo dobrze.
  • #17 8035581
    bubi89
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Ja proponuje KD502 lub BD249, one mają większą płytkę krzemu od 2N3055. Ja w swoim zasilaczu z braku miejsca na panelu napisałem "Regulacja", a nad każdym potencjometrem odpowiednio "U" lub "I". Najlepiej jednak brzmiało by "natężenie prądu elektrycznego". Brzmi profesjonalniej. Zalecam Ci połączenie dwóch tranzystorów równolegle (oczywiście z rezystorami na emiterach), proponuje KD502, 2N3772 lub BD249, one mają większą płytkę krzemu od 2N3055.
  • #18 8036741
    ezbig
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Konstrukcja wykonana estetycznie. Ja bym jednak trzymał się praw fizyki i umieścił radiator nad płytką, a nie pod. Gorące powietrze unosi się do góry i grzejący radiator podgrzewa ci płytkę, a płytka z kolei ogranicza cyrkulację powietrza. Mówisz, że radiator mało się grzeje, ale lepiej trzymać się zasad, bo jak zechcesz kiedyś podłączyć coś do testów na parę godzin przy większym prądzie?
  • #19 8037027
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 627
    1. Jesteś pewien, że podczas tego testu miałeś ustawiony prąd wyjściowy 3A? Wg. mnie ten radiator jest zdolny do odprowadzenia 20W, ale na pewno nie 90W.
    Dodatkowo pracuje w nieprawidłowej pozycji. Powinien mieć żeberka pionowo.

2. Za ok. 25zł z wysyłką można kupić potencjometry 10-obrotowe - komplet dla U i I. Nie męczy Cię kręcenie łącznie 4 potencjometrami?

3. Powinieneś zrobić przełączanie uzwojeń dla zmniejszenia strat, ale wiąże się to z wymianą transformatora (albo dorobieniem odczepów).
  • #20 8037039
    poorchava
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Jeśli chodzi o wyglad zewnętrzny, to bardzo estetyczna konstrukcja, ładnie zrobione okienko pod LCD, ładnie wyglądają napisy. Ja osobiście preferuję angielskie opisy na sprzęcie, ale to kwestia gustu.

Co do ułożenia elementów w środku, to zastanowiłbym się nad podlączeniem przewodów do płytki jakimiś konektorami, nawet goldpinami. To jest zasilacz, więc jakieś 'szit' może się 'hepens' a wtedy ułatwia to demontaż urządzenia.

Z tranzystorem i radiatorem faktycznie nienajlepsze ułożenie moim zdaniem. Ja bym rozważał bardziej możliwość płynnej regulacji obrotów wentylatora z funkcji temperatury (albo analogowo na jaikmś lm317 + termistor + ne555 albo tranzystor + pwm z atmegi). Miałbyś wtedy cicha pracę zasilacza i chłodzenie kiedy potrzeba. Kolejnym sposobem jest zamontowanie tranzystora razem z nieco mniejszym radiatorem poza obudową, na tylnej ściance. ja mam tak u siebie, tylko że bez radiatora bo tylna ścianka jest metalowa i po dobrym posmarowaniu pastą termoprzewodzącą nie grzeje się za bardzo (przy prądzie 2A można dotknąć gołą ręka i nie parzy)

Ale ogólnie konstrukcja na duży plus, szczególnie że to twoja pierwsza. Moja pierwsza konstrukcja wyglądała jak frankenstein w porównaniu do tego :)
  • #21 8037399
    K-3
    Poziom 11  
    Rafał 116: Oczywiście, że myślałem nad symetrycznym. Niestety nie miałem tak dużej kwoty pieniędzy do zadysponowania, a nadarzyła się okazja kupić ten transformator. Radiator bardzo dobrze odprowadza ciepło, bardziej martwię się tym rezystorem 5W. Będę musiał go wymienić na 10W.
    Mad Bekon: Miałem rozwaloną starą Unitrę, a w niej 4 sprawne 2N3055.
    Bubi89: Jak wyżej: tranzystory posiadałem. Może rzeczywiście połączę je równolegle. Na pewno to sprawdzona metoda? Do czego są te rezystory wyrównawcze i jaką powinny mieć moc?
    ezbig: Myślę już nad zastosowaniem wentylatora, szukam porządnego układu z termistorem.
    androot: No, 10min. to może to nie było, ale z 2N3055 nie jest źle, gorzej z rezystorkiem. Potencjometry - przejedź 10-obrotowym z 2V na 30V, a przejedź zwykłym. Wiem, że żeberka powinien mieć pionowo, lecz nie zmieścił bym go w żadną gotową obudowę, a nie czuje się w tworzeniu własnych obudów. Z tym przełączaniem uzwojeń też myślałem, ale zbyt skomplikowałoby to sprawę.
    poorchava: Ja preferuję język ojczysty - jesteśmy w Polsce. Nad konektorami myślałem, niestety czas trochę podgonił (konkurs w szkole) i musiałem zrobić to na szybko. Jakie konektorki preferujecie? Goldpiny wg. mnie za liche. Co do chłodzenia: radiator nie zmieściłby się na tylnej ściance, szukam sprawdzonego układu do wentylatora.

Dodano po 5 [minuty]:

Bardzo dziękuję szanownym użytkownikom za zainteresowanie projektem i klikanie w "+1" :D Zdobyłem już 97 punktów, co dla takiego "elektronika" jak ja jest naprawdę niezłym wyczynem. Jeszcze raz wielkie dzięki. :D:D:D
  • #22 8037494
    Błażej 992
    Poziom 11  
    Bardzo fajny zasilacz, sam buduję taki sam bo z tego co widzę po elementach na płytce to jest zapewne projekt electronic-labs. Ja osobiście zastosowałem tranzystor KD 3773 czeskiej TESLI, podobno są one bardzo mocne a juz od dawna sie ich nie produkuje, zobaczymy jak sie będzie spisywał.
    Podoba mi sie panel przedni, jak go wykonałeś ?
    Pozdrawiam i dalszych udanych konstrukcji życzę :)
  • #23 8037638
    K-3
    Poziom 11  
    Dziękuję za miłe słowa. O tranzystorze KD 3773 niestety nigdy nie słyszałem, miejmy nadzieję, że będzie się spisywał. Przedni panel wykonałem w godnym polecenia programie "Gimp" (Open Source :D). Również pozdrawiam i życzę sukcesów.
  • #24 8037769
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 284
    K-3 napisał:
    O tranzystorze KD 3773 niestety nigdy nie słyszałem,

Może to to samo co 2N3773 (obudowa TO-3).
    p.s.
    Najbardziej podoba mi się "design" czołówki. Jak fabryka ;)
  • #25 8037853
    Błażej 992
    Poziom 11  
    sq6ade napisał:
    Może to to samo co 2N3773 (obudowa TO-3).

Byc może, mają bardzo porównywalne parametry.
  • #26 8037993
    K-3
    Poziom 11  
    Dziękuję za przychylne opinie. Z tym tranzystorem będzie pewnie tak, jak piszecie.
  • #27 8038058
    remix1
    Poziom 18  
    K-3 napisał:
    [...]
    ezbig: Myślę już nad zastosowaniem wentylatora, szukam porządnego układu z termistorem. [...]

Tego w ogóle nie rozumiem, przecież twój multimetr oferuje taką opcję.
    W dodatku musisz w jakiś sposób zrobić tunel powietrzny, aktualnie moc wydalana przez twój radiator pasywnie nie przekracza 15W (zasłonięte żebra, brak sensownych otworów wentylacyjnych- niestety według aktualnej koncepcji aby podstawowe prawa fizyki mogły zadziałać zasilacz musi stać do góry nogami, co mogło by być nie wygodne w jego dalszej eksploatacji.
    Czym prędzej wywal z tyłu obudowy otwór na wentyl (80mm) - chyba dasz rade ?
    Załóż tam grilla na wentyl, wstaw wentyl, musisz jedynie wtedy pomyśleć jak zacząć ten tunel powietrzny (skąd brać powietrze) , należy też pamiętać że wentylator ma wysysać powietrze (rozrzedzać cząsteczki) a nie pakować je do środka.
  • #28 8038148
    skater156
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.Bardzo ładny i estetyczny projekt:) Mam pytanie do tego multimetru.Otóż jeżeli multimetr zasilam z osobnego trafa to J4 PIN 1 do + wyjścia zasilaczem,a PIN 2 do - wyjścia zasilacza? Wtedy J3 i mase z J4 zostawiamy w spokoju?
    Jeżeli PCB zrobię z tej płytki:

To gdzie podłączam zasilanie multimetru z oddzielnego trafa?
  • #29 8038213
    remix1
    Poziom 18  
    skater156 napisał:
    Witam.Bardzo ładny i estetyczny projekt:) Mam pytanie do tego multimetru.Otóż jeżeli multimetr zasilam z osobnego trafa to J4 PIN 1 do + wyjścia zasilaczem,a PIN 2 do - wyjścia zasilacza? Wtedy J3 i mase z J4 zostawiamy w spokoju?
    Jeżeli PCB zrobię z tej płytki:

To gdzie podłączam zasilanie multimetru z oddzielnego trafa?

Tutaj, jest to bardzo łopatologicznie opisane, przeczytaj 2 razy, jak jeszcze czegoś nie będziesz wiedział pisz :)
  • #30 8038884
    skater156
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.Nadal nie ogarniam.Jeżeli zasilam układ z osobnego trafa to podłączam tylko te kable do + i - zasilacza na końcu?Bo chyba to J3 I GND z multimetru podłączamy jak zasilamy multimetr z tego samego zasilacza który mierzymy?
    A jeżeli zasilamy multimetr z osobnego trafa to gdzie te kabelki maja iść do płytki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy portalu Elektroda.pl dyskutują na temat budowy zasilacza laboratoryjnego o regulowanym napięciu 0-30V i prądzie 2mA-3A. Autor projektu, będący początkującym elektronikiem, dzieli się swoimi doświadczeniami oraz kosztami budowy, które wyniosły około 200 zł. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące wyboru tranzystorów (2N3055, KD502, BD249), radiatorów, obudowy oraz testów obciążeniowych. Użytkownicy wymieniają się sugestiami dotyczącymi poprawy konstrukcji, w tym wentylacji, umiejscowienia radiatora oraz zastosowania dodatkowych elementów, takich jak wentylatory czy mocniejsze tranzystory. Pojawiają się również pytania dotyczące podłączenia multimetru oraz kondensatorów filtrujących. Wiele osób planuje budowę podobnych zasilaczy, korzystając z doświadczeń autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA