logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B 1.8 96r - Silnik gaśnie na wolnych obrotach, wchodzi na wysokie obroty

figaro11 08 Mar 2016 06:09 1026 3
  • #1 15504728
    figaro11
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam. Na wstępie prośba do Moderatora: jeżeli post jest w złym dziale proszę przenieść do właściwego, nie wyrzucać. Teraz usterka: samochód sprawował się bardzo dobrze aż tu nagle po powrocie do domu zgasiłem silnik, po kilku minutach chcąc wstawić go do garażu nie mogę odpalić silnika. Objaw jest taki: silnik zaskakuje lecz nie chce pracować na wolnych obrotach, wygląda to tak jak by nie miał paliwa, przy wciśnięciu pedału gazu wchodzi na obroty, wkręca się do prawie 7000 tys.po zdjęciu nogi z gazu obroty spadają i silnik gaśnie. Próbowałem trzymać go na różnych obrotach tj. w przedziale powyżej 1000-5000 i pracuje,czuć trochę benzynę ale nigdzie nie zauważyłem wycieku, tak jak by się zalewał. Proszę o pomoc od czego zacząć poszukiwania, dojazd do elektryka po zatłoczonym mieście aby sprawdził komputerem jest prawie niemożliwy przez te obroty.Pozdrawia wszystkich i czekam na pomocne podpowiedzi.
  • #2 15504839
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4199
    To opla na linkę i do elektryka.
  • #3 15504947
    lemmak
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Sprawdź wszystkie wężyki podpięte pod przepustnicę czy czasem nie spadły, szczelność dolotu od przepływki do przepustnicy, podmień krokowy. Podaj symbol silnika. Podłącz jakiegoś kompa sprawdź błędy i parametry szczególnie temp. płynu.
  • #4 15506408
    figaro11
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Problem rozwiązany, problem sprawił filtr paliwa, krótka zima i polskie paliwa zrobiły swoje. Po wymianie filtra wszystko wróciło do normy.

Dodano po 4 [minuty]:

decybel91 napisał:
    To opla na linkę i do elektryka.
    Dzięki za pomocną radę,Twoja wiedza i chęć pomocy jest bezcenna, obyś sam kiedyś potrzebował pomocy i takową dostał jak ty pomagasz.
REKLAMA