Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamciuqu napisał:przepraszam za moją pomyłkę 28,9A
somers napisał:Żeby ten silnik działał w trójkącie to musi być zasilany 2x230V.
somers napisał:Żeby ten silnik działał w trójkącie to musi być zasilany 2x230V. Takiej sieci nie ma w Polsce.
witold04 napisał:Bardzo ciekawa teoria. Czy takie silniki mają jakąś ujemną impedancję, że przy wzroście napięcia prąd spada?oboje mamy rację bo dla 380V będzie 29,8A a jak obecnie wiadomo sieć jest 400V to będzie 28,9A
landy13 napisał:Czy takie silniki mają jakąś ujemną impedancję, że przy wzroście napięcia prąd spada?
trooyniack napisał:Gdzie tak pracuje ?? w USA ?? Bo jeżeli w Europie, to był przewijany.Silnik obecnie pracuje na mechanicznym przełączniku Y/D,
ciuqu napisał:chyba że tylko dla oszczędności![]()
landy13 napisał:Czy takie silniki mają jakąś ujemną impedancję, że przy wzroście napięcia prąd spada?
somers napisał:Żeby ten silnik działał w trójkącie to musi być zasilany 2x230V. Takiej sieci nie ma w Polsce.
witold04 napisał:Tak się składa że zarobkowo przewijam silniki i dla mnie tylko rzut oka i wiem czy był przewijany czy ma fabryczne cewki ten silnik kręci 1460 obrotów co świadczy że ma dwie pary biegunów i 12 żłobków ale to już jest poza tematem, właśnie że ma 12 żłobków jego przewinięcie nie jest tak proste jak by się to mogło wydawać, mamy ograniczone pole do popisu albo robimy kopię fabrycznych cewek, albo liczymy nowe i tu możemy zmienić napięcia w jakim ma chodzić, albo można dać tylko jedną parę biegunów i co drugi żłobek nawinąć i by kręcił wtedy 2880 obrotów.
supchem napisał:W trójkącie przy napięciu 3x400 V też będzie działał ale się będzie bardzo grzał
DJ ANNUS napisał:Kolego, nie napisałem tego by komukolwiek doradzać że silnik może tak pracować, tylko jako ciekawostkę. Nie zawsze będzie tak jak napisałem, a poza tym podkreśliłem że to że nie poszedł z dymem wynikało z charakteru pracy więc nie łap mnie za słowa.KOlego na co dzień mierzę takie silniki i taka pomyłka nie może przejść niezauważona przy 15kW, prąd źle podłaczonego silnika to ok 60A i buczenie maxymalne.
DJ ANNUS napisał:15 kW to nie jest znowu tak dużo, mieszkam na wsi i wiele osób ma silniki np. 14 kW przy dmuchawie do siana, wcale nie mają wielkich przyłączy, a silnik pracuje przy rozruchu Y/D. Nawet jeśli autor tematu ma odpowiednie przyłącze to jeśli nie ma swojego transformatora to powinien wykonać rozruch Y/D bo do sieci publicznej bez żadnego rozruchu włączamy silniki o mocy tylko do 5,5 kW.Po drugie silnik 15kW to nie mikser kuchenny i jak ktoś się decyduje na taki to ma odpowiednie przyłącze, najczęściej dużo dużo więcej i rozruch pełnym momentem to nie problem.