logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh MP201SPF, ROUTER D-Link - Podłączenie urządzenia do routera

dzony92 15 Kwi 2016 09:58 1767 13
REKLAMA
  • #1 15604878
    dzony92
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    Witam, mam duży problem z podłączeniem drukarki Richoh MP201SPF do routera d-link dwr-921 by można było drukować za pomocą routera wi-fi.
    Dodawałem drukarkę sieciową i nie działa, przez kabel też nie. Sterowniki znalazłem tu

Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

Uporałem się z konfiguracją aby drukowała bezprzewodowo.
    Czy ktoś wie jak ustawić aby skany przychodziły na komputer lub możliwy był wgląd do tych zapisywanych w pamięci urządzenia? Czytałem, że ma 650 MB wbudowanej.
  • REKLAMA
  • #2 15605330
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1154
    Serwis Dlink, Zawsze mi pomogli spróbuj i ty.
    tel:223 797 200.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15605582
    vrus
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    W ksiązce adresowej urzadzenia dodajesz uzytkownika interesuja Cie.
    -Nazwa
    -Autoryzacja folderu
    -Sciezka

Tworzysz folder na komputerze udostepniasz go. W centrum udostepniania zaznaczasz wymagane opcje i powinno dzialac.

Jesli na win8 i 10 nie bedzie to znaczy ze masz stary firmware NIB i trzeba go uaktualnic.
  • #4 15607258
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 754
    Powinna być ta wersja firmware
    Network Support GEN ( all ) D0675526F Ver.9.07 2016/04/13 6,705 KB
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #5 15611747
    dzony92
    Poziom 19  
    Dzięki ale niestety nie mogę znaleźć tych opcji. Udostępniłem folder i nic. Bezprzewodowo drukuje. Skanuje też ale przez TWIN za pomocą aplikacji na komputerze. Niestety trwa to w długo i aplikacje są drogie. Słyszałem, że to urządzenie ma wbudowaną pamięć, czy jest możliwość zapisywania na niej plików i odczytu, kopiowania i usuwania z kilku (dwóch) komputerów?
    Router mamy bez wejść USB.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 15612307
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 754
    Nie ma takiej możliwości.
    Wydrukuj stronę konfiguracyjną drukarki i tam odnajdziesz wersję firmware.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #7 15612325
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Ustaw skanowanie na maila - unikniesz problemow z firmware i z siecia lokalna.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 15614143
    dzony92
    Poziom 19  
    Wolałbym uniknąć maila, mam windowsa 7 x64.
    Udostępniłem folder, w grupie roboczej jest mój komputer i ten folder. Loguję się, chcę wykonać test połączenia i wyskakuje błąd.
  • Pomocny post
    #9 15614335
    kemotix
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Wejdź we właściwości folderu -> Udostępnianie -> Udostępnianie zaawansowane -> Uprawnienia i sprawdź uprawnienia są ustawione na "Zezwalaj".
  • #10 15617447
    dzony92
    Poziom 19  
    Działa, zapisuje w udostępnionym folderze :)
    Jeśli chcę aby kolejny komputer był połączony ze skanerem wystarczy powiązać urządzenie i komputer (podłączone do tego samego routera) za pomocą aplikacji twin od RICOH?

Nie pamiętam już do końca jak to u siebie ustawiłem :)
  • #11 15622061
    vrus
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Jesli chcesz skanowac na nastepny komputer ktory jest w tej samej sieci to poprostu tworzysz folder na tym komputerze i skanujesz. Nie musisz instalowac zadnych programów do skanowania
  • #12 15622140
    dzony92
    Poziom 19  
    Już nie mam pomysłów na to urządzenie. Raz widzi komputer w sieci raz nie. Usunąłem hasło aby przyśpieszyć skanowanie bo za każdym razem chciał login i hasło. Od tej pory (jeśli widzi komputer w sieci) nie skanuje na niego, kliknięcie ok bez loginu i hasła nic nie daje. Wpisanie samej nazwy użytkownika komputera czy nazwy i stare hasło też nic nie dają.
    Już nie mam pomysłów.
  • Pomocny post
    #13 15625918
    tomekm33
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Konfigurujesz to po SMB (książka adresowa i skanowanie do folderu)? Jeśli są problemy z autoryzacją to sprawdź czy masz aktywne konto "Gość" w komputerze. Wtedy we wpisie do książki adresowej w sekcji "Autoryzacja folderu" wpisujesz nazwę użytkownika "Gość", hasło pozostawiasz puste. Oczywiście mówię o wpisie poprzez interfejs web (wpisujesz adres IP maszyny do przeglądarki i masz, domyślny login to "admin" bez hasła, zazwyczaj, bo mógł to ktoś zmienić).

Kolejna rzecz to udostępnianie folderu. Wejdź w "Centrum sieci i udostępniania", a następnie w "Zmień zaawansowane ustawienia udostępniania". Sprawdź czy masz włączone odnajdywanie sieci, udostępnianie plików i drukarek, a także czy masz wyłączone udostępnianie chronione hasłem.

Potem klikasz PPM folder, do którego mają być zapisywane skany, wchodzisz we "Właściwości", dalej zakładka "Udostępnianie" i przycisk "Udostępnij...". Dodajesz użytkowników "Gość" oraz "Wszyscy".

Jeśli coś nie działa nadal to sprawdź firewall. Protokół SMB może wykorzystywać porty:

TCP: 139, 445
    UDP: 137, 138

Jeśli działa, a nie chcesz mieć w systemie aktywnego konta "Gość" to proponuję stworzyć
    zwykłe konto dla kserokopiarki, zabezpieczone hasłem i takie podać później w sekcji "Autoryzacja folderu" we wpisie do książki adresowej.

Jeśli dalej nie działa, albo czegoś nie rozumiesz to... Pisz, spróbujemy pomóc :)
  • #14 15677407
    dzony92
    Poziom 19  
    Wszystko działa jak należy, dziękuję wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z podłączeniem drukarki Ricoh MP201SPF do routera D-Link DWR-921 w celu drukowania przez Wi-Fi. Po początkowych trudnościach z konfiguracją, udało mu się skonfigurować drukowanie bezprzewodowe. Następnie poszukiwał sposobu na skanowanie dokumentów do komputera oraz zarządzanie plikami zapisanymi w pamięci urządzenia. Użytkownicy forum doradzili, aby skonfigurować skanowanie do folderu udostępnionego na komputerze, co wymagało odpowiednich ustawień uprawnień i autoryzacji. Ostatecznie, po kilku próbach i dostosowaniach, użytkownik zdołał skonfigurować urządzenie tak, aby skany były zapisywane w udostępnionym folderze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA