Mam pytanie. Czy silniczek od wycieraczek samochodowych to silnik krokowy czy zwykły DC? Czy jego specyficzna praca (obrót o określony kąt) to wynik konstrukcji czy oprogramowania? Czy da się przerobić taki silnik na "zwykły" silniczek pracujący w pełnym zakresie obrotów. Pytam, ponieważ staram się zrobić małego robocika, a właściwie jeżdżącą platformę, i potrzebuję jakichś silniczków.
Ponadto mam zwykły silniczek DC, ale nie mam do niego żadnej przekładni, a kupno takowej mija się z celem (koszt większy niż cena silnika). A może ktoś ma pomysł jak i z czego zrobić przekładnię do silniczka 12V. Przydałoby się jeszcze info jak zrobić jakiś prosty enkoderek i jak go "podczepić" do silnika.
Całość będzie "hulała" na 2313 lub ATmega16.
Ponadto mam zwykły silniczek DC, ale nie mam do niego żadnej przekładni, a kupno takowej mija się z celem (koszt większy niż cena silnika). A może ktoś ma pomysł jak i z czego zrobić przekładnię do silniczka 12V. Przydałoby się jeszcze info jak zrobić jakiś prosty enkoderek i jak go "podczepić" do silnika.
Całość będzie "hulała" na 2313 lub ATmega16.