logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy silnik od wycieraczek to DC czy krokowy? Jak przerobić na pełne obroty?

seth_pila 27 Cze 2005 01:55 18054 32
Najlepsze odpowiedzi

Czy silnik od wycieraczek samochodowych jest silnikiem DC czy krokowym i czy można go wykorzystać do pełnych obrotów oraz pomiaru drogi w robocie?

Silnik od wycieraczek to zwykły silnik DC o pełnym zakresie obrotów; ruch wahadłowy wycieraczek wynika z mechanicznego układu cięgieł, a nie z konstrukcji silnika ani oprogramowania, więc do pełnych obrotów nie trzeba go specjalnie przerabiać [#1609595] Przekładnia służy głównie do zwiększenia momentu obrotowego, a sposób sterowania silnikiem jest od niej w zasadzie niezależny; PWM zmienia prędkość, ale nie zastępuje przekładni, jeśli potrzebujesz większego momentu [#1620198] Do pomiaru drogi lepiej użyć enkodera inkrementalnego albo absolutnego; w dyskusji polecono też tanią przeróbkę myszy jako prosty enkoder [#1620484][#1612238]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1609584
    seth_pila
    Poziom 11  
    Mam pytanie. Czy silniczek od wycieraczek samochodowych to silnik krokowy czy zwykły DC? Czy jego specyficzna praca (obrót o określony kąt) to wynik konstrukcji czy oprogramowania? Czy da się przerobić taki silnik na "zwykły" silniczek pracujący w pełnym zakresie obrotów. Pytam, ponieważ staram się zrobić małego robocika, a właściwie jeżdżącą platformę, i potrzebuję jakichś silniczków.
    Ponadto mam zwykły silniczek DC, ale nie mam do niego żadnej przekładni, a kupno takowej mija się z celem (koszt większy niż cena silnika). A może ktoś ma pomysł jak i z czego zrobić przekładnię do silniczka 12V. Przydałoby się jeszcze info jak zrobić jakiś prosty enkoderek i jak go "podczepić" do silnika.
    Całość będzie "hulała" na 2313 lub ATmega16.
  • #2 1609595
    shaft
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Silnik od wycieraczek samochodowych jest zwyklym silnikiem DC o pelnym zakresie obrotow. Ruch wachadlowy wycieraczek jest wynikiem specjalnej konstrukcji ciegien polaczonych z walem tego silnika.
  • #3 1609990
    Kamilloo
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam

Jeżeli chcesz robić sterowanie na enkoderze jesst to dość kłopotliwe. Musisz jeszcze dokonać wyboru czy miał byc by to absolutny czy inkrementalny. Na sam koniec skąd go weźmiesz i ile wybulisz!
    Zastanów się czy nie lepiej zrobić sterowanie na jakiś czujniczkach. Jeżeli chodzi Ci o sam pomiar drogi przebytej przez pojazd możesz uzyć czujników liczących jeden pełen obót, silnikiem albo wałem napędowym ,kołem

Pozdrawiam :)
  • #4 1612204
    seth_pila
    Poziom 11  
    Co do enkodera (inkrementalny), to nie mam zamiaru go kupować, bo kosztuje conajmniej 100 (przynajmniej te co widziałem). Zależy mi na pomiarze drogi, sposób - nieważne. Ma mierzyć. Myślałem ze może z myszki da się go wymontować, ale nawet jeśli go wymontuję, to nie wiem (jeszcze) jak go podczepić do moich potrzeb. Jeśli macie pomysł, lub lepiej - wiedzę - jak zrobić cokolwiek co będzie mierzyło drogę i przekazywało te informacje do mikrokontrolera (aby następnie wyświetlić je na wyświetlaczu) to chętnie wysłucham.
  • #6 1616147
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Zerknij do tematu Przepis na milibota, tam jest to opisane
  • #7 1620111
    seth_pila
    Poziom 11  
    Pytanie natury zasadniczej:

Czy sterując silnikami z PWMa, potrzebne mi są jeszcze przekładanie? Czy sterując pwm'em prędkość silnika (wału) będzie uzależniona od wypełnienia jakie zastosuje? Czy jednak przekładnia jest potrzebna?
  • Pomocny post
    #8 1620198
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Przekładnie stosuje się głównie dla zwiększenia momentu obrotowego.
    Sam silnik ma ten moment raczej niewielki.

Minus to mniejsze obroty, ale to niestety fizyka - większa praca ale i większa droga.

Czasami stosuje się przekładnie, aby zwiększyć precyzję sterowania.
    Np silnik + przekładnia i enkoder na wale silnika -> większa ilość impulsów na obrót wału przekładni.

Sposób sterowania silnikiem jest raczej niezależny od tego, czy przekładnia jest czy nie.
    Przynajmniej w znanych mi aplikacjach.
  • #9 1620342
    nebo
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    przepraszam za moją niewiedze.... ale czy jest ktoś w stanie mi wytumaczyć co to jest enkoder

będe bardzo wdzięczny....
  • #10 1620484
    Kamilloo
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam

Enkoder absolutny

impulsator, który przyporządkowuje odpowiednim wartościom kąta, kodowane wartości liczbowe. Na wałku napędowym enkodera znajduje się tarcza kodowa, która zawiera w formie kodu wartości liczbowe odpowiadające przesunięciom kątowym. Pozwala to na zadawanie wartości absolutnych w dowolnym momencie, bez konieczności porównywania z punktem odniesienia (dawniej, najczęściej mechanicznym). Enkoder absolutny pozwala określić dokładną informację o pozycji po ponownym uruchomieniu, gdy zanikło napięcie zasilania systemu lub enkodera. Jeżeli po zaniku zasilania miał miejsce jakikolwiek ruch mechaniczny, faktyczna pozycja mechaniczna jest odczytana natychmiast po odzyskaniu zasilania. Dostępne są dwa rodzaje enkoderów absolutnych: jednoobrotowe i wieloobrotowe. W enkoderze jednoobrotowym, dzielony jest jeden obrót wału na odpowiednią ilość kroków i pomiar wielkości powtarza się po jednym obrocie. W enkoderze wieloobrotowym pomiar wielkości jest wynikiem pozycji kątowej i liczby obrotów wału.

Enkoder inkrementalny

impulsator, który zlicza impulsy (przyrosty kątowe) odpowiadające ruchowi obrotowemu. Charakterystyczną cechą tych urządzeń jest stała, niezmienna ilość impulsów na wyjściu np. 1024 (maksymalnie 10000imp./obrót), odpowiadająca rozdzielczości systemu pomiarowego. Do kontroli kierunku (prawo-lewo), drugi w kolejności sygnał jest przesunięty fazowo o 90°. Licznik zewnętrznego systemu kontroli, może być ponownie ustawiany dodatkowym zerowym impulsem. Pomiar położenia następuje niezależnie od rozdzielczości wyjściowej enkodera, oznacza to, że każda rozdzielczość, od 1 do 32768 impulsów na obrót, może zostać uzyskana na podstawie wewnętrznego próbkowania. Takie precyzyjne rejestrowanie mechanicznego ruchu obrotowego i jego zamiana na sygnał elektryczny jest zasadnicze dla niezawodnego działania w pozycjonowaniu i CNC.

Poptarz jeszcze na książki dotyczące automatyki albo napędów elektrycznych. Poszukaj jeszcze na stronach poświęconym napędom albo automatyce

powodzenia pozdro :)
  • #11 1622631
    seth_pila
    Poziom 11  
    Mam pytanko, czy ktoś wie skąd wziąć jakieś przekładnie? Czy da się je jakoś poskładać ze starych zabawek, czy może kupić w jakimś sklepie (za rozsądną cenę, nie za co najmniej 100 jak oferują sklepy modelarskie). Czy zostaje tylko kombinowanie z zębatkami ze starych zabawek.
  • #12 1623253
    Tawez
    Poziom 18  
    Ja osobiście korzystam z serwomechamizmów modelarskich.
    Za ~60zł mam silnik, przekładnie i obudowę. Do tego trzeba jeszcze serwo przerobić, ale to drobiazg.
    Nie polecam tylko serw z przekładniami nylonowymi. Po jakimś czasie, albo przy bardziej "zrywnym" sterowaniu, łatwo je uszkodzić.

Innym rozwiązaniem mogą być silniczki do slowflyerów. Tylko tu są większe prądy i większe rozmiary, serwa są bardziej kompaktowe.
    Wydaje mi się, że te silniczki są również droższe od serw.

Poza tym jest jeszcze opcja kupienia przekładni np. od samochodów RC i kombinownie z nimi (przykładowa strona: www.hpi.pl),
    albo wyciąganie kół zębatych z wszystkiego na co się trafi ;).
    Ciekawe przekładnie są np. w "tonerach" od drukarek HP. Mają tylko duże rozmiary i pozostaje kwestia tonera, który jest szkodliwy i raczej nie powinno się go wyrzucać do śmieci albo do sedesu.

W tym ostatnim przypadku pozostaje kwestia zrobienia obudowy na przekładnię.
    Może być tak, że nawet przy niewielkich kosztach samych kół zębatych, czas i praca jaką się poświęci na zrobienie całej przekładni będzie dużo droższy od "gotowego" serwa.

No i oczywiście pozostaje jeszcze kupienie gotowego zestawu silnik + przekładnia.
    www.wobit.pl
    www.minimotor.ch (chyba nie mają przedstawicielstwa w Polsce)
    www.maxonmotor.com (w polsce chyba Uzimex)
    www.dunkermotoren.com (Wobit)
  • #13 1624001
    andrzejbac
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    mam silniki 24V DC z przekładnią 1:11,5 (troszke lepsze wykonanie od silników z wycieraczek... Jakby ktoś chciał,,, mam tego z 20 sztuk...
  • #14 1624532
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    andrzej:mozesz podac dokladne parametry silnika?

prad pobierany przy zatrzymanym silniku i przy normalnych obrotach, obroty maksymalne, obroty nominalne i moment nominalny, moment maksymalny, sprawnosc, rozmiary, waga, z jakich materialow (czy np przekladnia plastikowa czy metalowa), cena .... mozliwie duzo. (dane dla silnika z przekladnia a nie samego silnika)

Dziekuje.
  • #15 1625041
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Niemiałem nigdy serwa w ręce i nie znam sie, ale czy mozna przerobić serwo aby kręciło się do okoła i żeby było sterowane impulsowo ?

pozdr.

Dodano po 1 [minuty]:

sory za błędy (dysleksja).
  • #16 1625090
    Tawez
    Poziom 18  
    Można je przerobić aby się kręciło w koło
    i można to zrobić zarówno tak, aby było sterowane "normalnym" przebiegiem PWM,
    jak i przebiegiem, jakim się steruje normalne serwo.
    To tylko kwestia zostawienia, lub odrzucenia pewnych elementów.

Poszukaj w sieci np. pod hasłem "servo hack"
    oto kilka pierwszych odnośników, jakie wyskoczyły:
    http://www.seattlerobotics.org/encoder/200110/servohack.htm
    http://www.seattlerobotics.org/guide/servohack.html
    http://www.seattlerobotics.org/encoder/200304/Futaba%20S148%20Servo%20mod%20for%20PWM.htm
    http://www.dprg.org/projects/1998-04b/
    http://www.noeticdesign.com/robotics/picobb_hack/picobb_hack.html

Są tam zdjęcia, więc możesz sobie zobaczyć jak serwo wygląda i jaka to jest skala problemu w jego przeróbce.
  • #17 1625124
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Czyli jak ze zdjęć wynika trzeba zlikwidować potencjometr, wstawić rezystory i spiłować ząbek aby sterować serwo impulsami ?

pozdr.
  • #18 1629541
    seth_pila
    Poziom 11  
    Czy zna ktoś jakieś adresy sklepów internetowych (elektrycznych, modelarskich itp.) gdzie można kupić za rozsądne pieniądze silniczki elektryczne z przekładnią (5 lub 12 V). Na Googlu szukałem, ale wyskoczył 1 sensowny sklep. Może ktoś ma link lub adres takowych miejsc.
  • #19 1629610
    Coyote~
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Sensownym 'sklepem' będzie tutaj Allegro.... Można tam upolować całkiem ciekawe rzeczy. Co do silniczka DC z przekładnią, to może jakiś wkrętak akumulatorowy? A krokowe z reduktorami są czasem na Allegro po 15 blach.... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56519969 ta aukcja powtarza się już któryś raz...
  • #20 1629616
    Tawez
    Poziom 18  
    http://www.arthobby.pl/
    Jedyny jaki znam bardziej niż sam link - tzn kilka razy kupowałem.
    Nie wiem czy są jakieś tańsze.
  • #21 1639108
    seth_pila
    Poziom 11  
    Takie pytanko tym razem.
    Czy nie lepiej wla

Dodano po 3 [minuty]:

Takie pytanko tym razem.
    Czy nie lepiej zastosowac silniki krokowe? Jak wyglada sprawa jesli chodzi o ich moment? Czy da sie mierzyc droge na podstawie ilosci wykonanych krokow przez silnik?
  • #22 1639156
    Tawez
    Poziom 18  
    Coyote~ napisał:
    A krokowe z reduktorami są czasem na Allegro po 15 blach.... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56519969 ta aukcja powtarza się już któryś raz...

nie jest to aż taka rewelacja.
    silnik ma krok 7.5deg czyli 48 kroków na obrót
    redukcja to 1:85 więc na pełny obrót trzeba 4080 kroków
    i teraz hint z opisu aukcji:
    Maksymalna częstotliwość rozruchowa pps 500
    Maksymalna częstotliwość pracy pps 1,000

co daje cały obrót w 4s.

trochę jednak średnio :|
    chyba że się gdzieś pomyliłem ;>
  • #23 1686132
    jaqbw
    Poziom 13  
    andrzejbac napisał:
    mam silniki 24V DC z przekładnią 1:11,5 (troszke lepsze wykonanie od silników z wycieraczek... Jakby ktoś chciał,,, mam tego z 20 sztuk...

gdzie, jak, za ile - jakis mail, coby forum nie zasmiecac ?
  • #24 1690407
    seth_pila
    Poziom 11  
    Czy lepiej kupić jakieś serwo np. Hitec'a HS-322HD, czy silniczek DC np. MIG280 z przekładnią Horst 4:1 ?
    Czy w ogóle lepiej inwestować w serwa i je przerabiać, czy w silniczki z przekładnią?
  • #25 1690507
    Coyote~
    Poziom 20  
    Przekładnia 4:1 to raczej niewiele... W serwach jest conajmniej 200:1....
  • #26 1692568
    seth_pila
    Poziom 11  
    Czy ktoś się bawił takimi przerobionymi serwami? Ile prądu one biorą?
  • #27 1694481
    Coyote~
    Poziom 20  
    To zależy od mocy, ale jest to około 100-200mA na luzie i 500-1000mA zablokowane (przy 4.8V, dla 6V odpowiednio więcej)...

Pozdro
  • #28 1694611
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    Racja, jest tam duża przekładnia, kręcą się co prawda wolno, ale mają duży moment. Bawiłem się troszeczke serwem HS-322, ale niestety mój amperomierz jest uszkodzony i nie umiem powiedzieć ile prądu pobiera. Jeżeli nie zależy Ci na wiekszych prędkościach, a na momencie, to rozważ przerobione serwo, tak mi sie przynajmniej wydaje.
  • #29 1696674
    seth_pila
    Poziom 11  
    Czy ktoś ma doświadczenie z przerobionymi serwami? Jaką prędkość obrotową mają po przerobieniu i jakim momentem wtedy dysponują? Bo dokumentacja np. do HS-322 podaje takie info, ale oczywiście dla "oryginalnego", niemodyfikowanego mechanizmu.
  • #30 1696741
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    hmm, dziwne, napisalem odp. i sie nie pojawila?

Przerobione serwa maja te same parametry mechaniczne co standardowe. Roznica jest tylko w logice sterujacej dzialaniem serwa.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik od wycieraczek samochodowych to standardowy silnik DC o pełnym zakresie obrotów, a ruch wahadłowy wycieraczek wynika z mechanicznej konstrukcji dźwigni połączonych z wałem silnika, a nie z samego silnika krokowego czy oprogramowania. Sterowanie silnikiem DC za pomocą PWM pozwala regulować prędkość obrotową w zależności od wypełnienia sygnału, jednak przekładnia jest często stosowana w celu zwiększenia momentu obrotowego i precyzji sterowania, kosztem zmniejszenia prędkości. Przekładnie można pozyskać z serwomechanizmów modelarskich, silników do slowflyerów, samochodów RC, czy drukarek laserowych, choć ich dostępność i cena bywają różne. Proste enkodery inkrementalne można wykonać samodzielnie, np. wykorzystując elementy z myszy komputerowej, co pozwala na pomiar drogi przebytej przez platformę i integrację z mikrokontrolerami AVR (np. ATmega16, ATmega2313). Silniki krokowe oferują precyzyjne sterowanie położeniem na podstawie liczby kroków, ale ich moment i prędkość mogą być ograniczone, zwłaszcza przy dużych redukcjach przekładni. Przeróbka serwomechanizmów na silniki o pełnym obrocie polega na usunięciu ograniczeń mechanicznych i modyfikacji elektroniki sterującej, co pozwala wykorzystać gotową przekładnię i silnik DC. Przerobione serwa zachowują parametry mechaniczne oryginału, a ich prąd spoczynkowy i obciążeniowy mieści się w zakresie około 100-1000 mA przy napięciu 4.8-6 V. W dyskusji pojawiły się także linki do tutoriali i projektów sterowników serwomechanizmów opartych na mikrokontrolerach, co może pomóc w realizacji projektu jeżdżącej platformy z pomiarem drogi i sterowaniem silnikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA