logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybuchł kondensator NP 150uF/100V w zwrotnicy głośnikowej - co zamiast?

exik 26 Kwi 2016 12:53 3279 7
REKLAMA
  • #1 15631297
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam.
    Wybuchł mi kondensator w zwrotnicy głośnikowej. Jest to dość nietypowy kondensator, ponieważ jest to kondensator typu NP(czyli chyba bipolarny) o pojemności 150uF na 100V. Firmy chyba SPT, bo tak jest napisane.
    Nie mogę nigdzie dostać takiego kondensatora, w sklepach rozkładają ręce. Co robić? czy mogę wstawić coś innego? Czy musi być taki sam. Zaznaczam, że obok niego stoi drugi taki kondensator na drugi głośnik średnioniskotonowy, ale ten jest sprawny.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam

edit.
    Na stronie stx'a znalazłem kondensator bipolarny o wartości 100uF /100V czy mogę zastosować taki kondensator, i jakie będą tego skutki?
  • REKLAMA
  • #2 15631379
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2642
    Myślę, ze można by zastosować dwa kondensatory 330µf/ 63V (lub więcej) Low ESR i połączyć je minusami. Otrzymamy podobny kondensator.
  • REKLAMA
  • #3 15631389
    exik
    Poziom 25  
    Dziękuje za odpowiedź. Zwrotnica jest jednak tak ciasno zabudowana, że raczej nie dam rady wlutować tam takiego zespołu kondensatorów. Właściwie ani od spodu ani od góry nie ma miejsca aby nawet coś wystawało. Zostało mi jedynie miejsce po wylutowanym stojącym, kondensatorze, który eksplodował. Jaki byłby skutek zastosowania kondensatora o mniejszej pojemności tj. 100uF zamiast 150uF?

I jeszcze jedna sprawa, co mogło być przyczyną wybuchu tego kondensatora?
  • #4 15631406
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Dwa kondensatory o wymiarach 12.5*25mm nie zmieścisz? (np.: Link).
  • #5 15631433
    exik
    Poziom 25  
    Zmierzyłem, na upartego by weszły bo jest około 3cm wolnego miejsca. Zadzwoniłem i zapytałem w sklepie, również nie mają takich kondensatorów, na 16V maks.. Wychodzi na to, że i tak muszę coś zamówić, a jak już mam zamawiać z internetu to wolę wtedy zamówić bipolarny w jednym kawałku.. :) Szlag mnie trafi, wszędzie przesyłka 3x droższa niż sam kondensator...
  • REKLAMA
  • #6 15631600
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Vishau mogę mieć po 10zł/szt, a Panasonic (Link) po 6zł/szt.
    Wysyłka po wpłacie na konto: 6zł
    Termin na początek maja.
  • REKLAMA
  • #7 15631625
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9257
    exik napisał:
    kondensator typu NP
    Not Polarized. Czyli bipolarny.
    exik napisał:
    Czy musi być taki sam
    Musi być o takiej samej pojemności (wypadkowej - jeżeli składany z kilku o mniejszej pojemności), na co najmniej takie samo napięcie pracy.
    MARCIN.SLASK napisał:
    można by zastosować dwa kondensatory 330µf/ 63V (lub więcej) Low ESR i połączyć je minusami. Otrzymamy podobny kondensator.
    Można ale jak już grzebanina w zwrotnicach, to proponowałbym wymianę na foliowe. Owszem - większe i drożej, ale dźwięk na pewno lepszy... no i nie wybuchną... ;)
    exik napisał:
    Zwrotnica jest jednak tak ciasno zabudowana, że raczej nie dam rady wlutować tam takiego zespołu kondensatorów.
    Można zawsze złożyć taką baterię (baterię z mniejszych pojemności, bo wyjdzie taniej) i umieścić gdzieś obok zwrotnicy, a podłączyć je do niej przewodami.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wybuchu kondensatora NP 150uF/100V w zwrotnicy głośnikowej. Użytkownik poszukiwał zamiennika, ponieważ nie mógł znaleźć takiego kondensatora w sklepach. Zasugerowano kilka rozwiązań, w tym zastosowanie dwóch kondensatorów 330μF/63V połączonych równolegle, jednak ze względu na ograniczoną przestrzeń w zwrotnicy, użytkownik zdecydował się na zamówienie kondensatora o pojemności 100uF/100V. Wskazano, że kondensator musi być bipolarny i o co najmniej takim samym napięciu pracy. Zasugerowano również, że lepszym rozwiązaniem mogą być kondensatory foliowe, które oferują lepszą jakość dźwięku i są bezpieczniejsze. Ostatecznie użytkownik zamówił kondensator o tych samych wartościach, ale w wersji leżącej, co ułatwi jego montaż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA