_jta_ wrote: A w tym układzie jest już kondensator (jeśli tak, to jaki), czy masz go dodać, i gdzie? Za diodami zwykle znacznie zwiększa napięcie średnie.
Trochę mnie dziwi prąd jałowy 11mA transformatora o sporej mocy - zwykle bywa dużo większy. Może pomyliłeś zakres, albo miernik jest uszkodzony?
Za mostkiem są 2 kondensatory elwy 4700uF/40V. Chce je wymienić na 2x 10000uf /50V. Myślę też na 2x 100nF na wyjściu. Oryginalny zasilacz to badziew (trafo, mostek, kondensatory). Żadnych filtrów, nic. W latach 70 to może i był szał i nikomu to nie przeszkadzało(szumy, brumy itp)/ I największy problem jest taki, że gdy ją wyłączam gaśnie monitor co jakiś czas. A gdy gram na komputerze do powstają dziwne piski,szumy i wyraźnie je słychać. Jest też głośne pyknięcie z kolumny.(może soft start trafa lub przekaźnik opóźniający załączanie kolumny?). Jak coś to wzmacniacz jest na innym gniazdku. I przewinęło się trochę wzmacniacz i każdy miał na wejściu strony pierwotnej taki kondensator żółty, on jest też w wiertarkach, odkurzaczach itp. Teraz wzmacniacz złożyłem, ale jeszcze przy okazji sprawdzę dla pewności pomiar, niestety na analogowym mierniku, cyfrowy nie obsługuje A na AC.