logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa D 1.0 2008 - Błędy ABS i wspomagania, brak komunikacji z modułami

autoserwisturek 30 Kwi 2016 08:56 6948 6
REKLAMA
  • #1 15640204
    autoserwisturek
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam! Mam problem z Corsą D z 2008r. Na desce swieci sie pomarańczowa kontrolka od abs i wspomagania. Wspomaganie oczywiście nie działa. Błędy jakie sa zapisane w to:
    U2143-Czujnik położenia dźwigni regulacyjne/Stały/brak komunikacji.
    U2107-Moduł kontroli nadwozia/nieważne dane/stały
    B1000-Nieprawidłowe funkcjonowanie ECU/Nieciagle
    U2111-Moduł sterujący układu kierowniczego ze wspomaganiem (ESP)/brak komunikacji/stały
    Czyli z tych beldow wynika, ze do wymiany jest moduł w kierownicy? Dodam ze autko jest po drobnej kolizji.
  • REKLAMA
  • #2 15640279
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5051
    Najpierw spróbuj przywrócić komunikację lub sprawdź co jest powodem jej braku.
  • REKLAMA
  • #3 15640306
    autoserwisturek
    Poziom 8  
    A przez co moze jej nie byc? Uszkodzony przewód, bezpiecznik czy moze po prostu moduł jest uszkodzony?
  • #4 15640701
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Zrobiłeś coś samemu oprócz odczytu błędów?
    Ta diagnostyka w specjalizacji to jakiś żart czy pomyłka przy zakładaniu konta?
  • REKLAMA
  • #5 15640707
    autoserwisturek
    Poziom 8  
    Obecnie auto stoi u lakiernika, ale w środę bedzie u mnie. Myślałem ze bedzie w nim zablokowane wspomaganie, ponieważ dostał delikatnie po feldze ale jednak to nie to.
    Pytam, ponieważ moze ktoś tez miał taki przypadek i moze te błędy po prostu generują sie przy uszkodzonym module.
  • REKLAMA
  • #6 15640721
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Masz sprawdzić zasilania na sterownikach i przewody od komunikacji miedzy nimi.
    Należało by napisać z którego modułu jakie błędy zostały odczytane - najlepiej podać odczyt z całego auta.
  • #7 15640729
    autoserwisturek
    Poziom 8  
    Ok. W środę bede miał auto to bede sie bawil.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Corsa D z 2008 roku, gdzie na desce rozdzielczej świecą się pomarańczowe kontrolki ABS i wspomagania, a wspomaganie nie działa. Zarejestrowane błędy to: U2143 (brak komunikacji z czujnikiem położenia dźwigni), U2107 (nieważne dane z modułu kontroli nadwozia), B1000 (nieprawidłowe funkcjonowanie ECU) oraz U2111 (brak komunikacji z modułem ESP). Użytkownik zastanawia się, czy problem może wynikać z uszkodzonego modułu w kierownicy, zwłaszcza po drobnej kolizji. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie komunikacji, zasilania oraz przewodów między modułami, a także wskazują na możliwość uszkodzenia przewodów lub bezpieczników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA