logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Briggs&Stratton 17KM - Intek V tvin - ciepły trudno uruchom

losiek177 30 Kwi 2016 09:13 2547 5
REKLAMA
  • #1 15639515
    losiek177
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam, mam silnik 17 KM vtwin. Na zimnym odpala ładnie ze ssaniem ( ręczne), natomiast na ciepłym jak postoi choćby minute to bez ssania nie odpali. Dopiero jak dam ssanie to zalapie. Ponadto cierpi na inną dolegliwość, nie za każdym razem, ale dosyć często, podczas próby opalania rozrusznik przekręci jakby o pół obrotu po czym zatrzymuje się jakby nie mógł przebić kompresji, często słychać pisk jakbym spuszczac powietrze z balonu. Jak piszczenie ustanie to rozrusznik rusza dalej. Trwa to dobre kilka sekund. Często nie piszczy i rozrusznik nie rusza dalej i tak stoi, muszę kilka razy kręcić stacyjka aż zalapie. Świece wymienione, filtr paliwa też, filtr powietrza przedmuchalem bo był czysty. Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15641658
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Twierdzisz, że nieraz po poruszaniu stacyjką silnik odpala, to sprawdź stacyjkę, bo może być uszkodzona. Posprawdzaj też przewody przy stacyjce, rozruszniku i akumulatorze (naładowanym).
  • REKLAMA
  • #3 15641783
    szymek.n
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Proszę sprawdzić koło zębate w rozruszniku, jeśli są zęby wytarte nierównomiernie, to nie będą się zazębiać z kołem na wale i taki będzie efekt; pisk i brak rozruchu. Problem może leżeć w wytartej tulei ślizgowej w obudowie, w której pracuje wałek po którym porusza się bendix.
    Podczas pracy nie kopci? Świece mają odpowiedni kolor? Jeśli tak to sprawdziłbym czy jest właściwy luz zaworowy.
  • REKLAMA
  • #4 15641845
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6627
    Zużyty rozrusznik, akumulator lub problem z iskrownikiem. Ale sprawdź dwie pierwsze.
  • REKLAMA
  • #5 15642019
    losiek177
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Bendix wyskakuje za każdym razem i zazębia za każdym razem. Raczej wykluczam stacyjkę i rozrusznik. Dzisiaj podładuje akumulator bo zimą w zeszłym roku już coś takiego sporadycznie się działo, i pamiętam, że rozładowałem akumulator próbując odpalić, po podpięciu aku od auta zaskoczył od razu. Z drugiej strony z kąd to dziwne piszczenie? Dochodzi raczej ze środka silnika. Nie mogę zlokalizować źródła dokładnie.

Jeżeli chodzi o luzy zaworowe to nie sprawdzałem. Rozumiem że muszę spuścić olej żeby odkręcić pokrywy cylindrów?
  • #6 15642053
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6627
    Pisk dobiega z rozrusznika. Zawory regulujesz bez spuszczania oleju.
REKLAMA