logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia tranzystora do Raspberry Pi w systemie inteligentnego domu

Mnster 30 Kwi 2016 23:46 2592 6
  • #1 15641861
    Mnster
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    Witam! Chcę zbudować system inteligentnego domu oparty o mikrokomputer Raspberry Pi. Ale mniejsza o to, mam problem- moduły przekaźnikowe przystosowane do mikrokomputerów nie mieszczą się w puszkach elektrycznych i są stosunkowo drogie, dlatego postanowiłem sam wytrawić i zlutować płytkę z przekaźnikiem tak aby zmieściła się w puszce. Niestety nie do końca wiem jakiego schematu użyć, więc proszę o pomoc!
  • #2 15641920
    lukasixthm
    Poziom 23  
    Ocena: 381
    A jakie elementy mają się znajdować w tej puszce? Tylko wykonawcze? Daj np. darlingtona BC517 (nie wiem jakich przekaźników chcesz użyć), na bazę rezystor (póki co w ciemno 1k), przekaźnik od plusa zasilania do kolektora, diodę do zaporowo do cewki przekaźnika i jakieś złącza ARK żeby łatwo w puszce podłączyć sobie przewody.
  • #3 15642119
    Mnster
    Poziom 7  
    lukasixthm napisał:
    A jakie elementy mają się znajdować w tej puszce? Tylko wykonawcze? Daj np. darlingtona BC517 (nie wiem jakich przekaźników chcesz użyć), na bazę rezystor (póki co w ciemno 1k), przekaźnik od plusa zasilania do kolektora, diodę do zaporowo do cewki przekaźnika i jakieś złącza ARK żeby łatwo w puszce podłączyć sobie przewody.

Chcę użyć przekaźników zasilanych 5V, w puszce ma znajdować się tylko układ wykonawczy, dlatego że cały system będzie przewodowy.

Dodano po 7 [minuty]:

lukasixthm napisał:

Mógłbym prosić o jakiś schemat?
  • #4 15642360
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 15642836
    Mnster
    Poziom 7  
    Nie znalazłem żadnego sensownego schematu, dlatego pomyślałem że pokażę jak próbowałem to zrobić i co nie chciało działać tak jak chciałem. Tak więc tranzystor podłączyłem tak jak na rysunku bazą bezpośrednio do raspberry pi, emiterem do + cewki przekaźnika a kolektor do + zasilania 5V (bo na takie napięcie mam przekaźnik)
    Dodatkowo połączyłem masę z raspberry pi z masą zasilacza 5V.
    Problemy:
    Po podaniu napięcia 3,3V z procesora na bazę tranzystora na jego emiterze pojawia się napięcie 2,90V co nie starczy do zasilenia cewki przekaźnika.
    Ps:Używam tranzystora bipolarnego Npn.
    Załączniki:
    • Schemat podłączenia tranzystora do Raspberry Pi w systemie inteligentnego domu sketch-1462108619504.jpg (54.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 15643052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15643975
    lukasixthm
    Poziom 23  
    Ocena: 381
    Jeżeli używasz npn to emiter bezpośrednio do masy. Obciążenie montujesz "w kolektorze". Po co pisałem poprzedniego posta?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować system inteligentnego domu z wykorzystaniem Raspberry Pi, ale napotyka trudności z modułami przekaźnikowymi, które są zbyt duże i kosztowne. Postanowił samodzielnie wytrawić i zlutować płytkę z przekaźnikiem. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia tranzystora do przekaźnika, w tym użycie tranzystora NPN (np. BC517) oraz schematów podłączenia. Użytkownik miał problemy z napięciem na emiterze tranzystora, które nie wystarczało do zasilenia cewki przekaźnika. Ostatecznie zasugerowano, aby emiter tranzystora był podłączony do masy, a obciążenie do kolektora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA