logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STM32F4 Discovery z DP83848 - brak połączenia po wgraniu wsadu, prośba o działający wsad

mack12 01 Maj 2016 21:14 1749 2
REKLAMA
  • #1 15643608
    mack12
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Myślałem że to będzie szybka piłka, bo wydawało się trywialne ale rezultaty są żadne.
    Projekt http://blog.tkjelectronics.dk/2012/08/ethernet-on-stm32f4discovery-using-external-phy/comment-page-1/#comments. Uporałem się z błędami przy kompilacji, ale połączenia nie uzyskałem. Zaprogramowałem wsadem który był w archiwum w katalogu bin (prawdopodobnie skompilowane przez autora) ale efekt też mizerny. Zasiliłem płytkę z DP83848 z zasilacza 3.3V. Efekt nadal mizerny.
    Zapewne niektórzy z Was uruchomili ten przykład na start więc proszę jedną z tych osób o wsad który na 100% działa abym wykluczył uszkodzenie elektryczne.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15643894
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    Nie robiłem nic z tym gotowcem ale ten układ mam dobrze przerobiony. Ma dziesiątki ustawień ale tak jest zrobiony, że działa dobrze na domyślnych ustawieniach.

Po pierwsze, sam moduł zasilony powinien "zapiąć link", co będzie widać po LED no i po drugiej tronie kabla.

Po drugie, interfejs MDIO jest autonomiczny w stosunku do interfejsu danych. Radzę sprawdzić czy da się czytać coś sensownego z rejestrów. Jeśli nie działa, to trzeba to naprawić.
  • #3 15644181
    mack12
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dodam jedynie że przewody mają ok 20cm i podczas kompilacji pojawia się wiele ostrzeżeń "warning: format '%d' expects argument of type 'int', but argument 3 has type 'u32_t".
    Płytka z DP83848 jest identyczna jak w projekcie.
    Dioda żółta na płytce z PHY świeci na stałe, zielona miga nieregularnie
    DHCP w define było włączane i wyłączane.
    Zmieniłem w define MAC na "niezerowy". Router nie zauważył urządzenia z tym nr MAC.
    Zmeniłem kompilator yagarto na nowszy gcc-arm-none-eabi-5_3-2016q1-20160330-win32 (tak na wszelki wypadek)
    Zmieniałem uzycie FPU (brak, soft, hard).
    Gdzie nie spojrzę na użycie tego przykładu w sieci to w 90% kończy się sukcesem, wiec proszę o gotowy plik HEX (z podaniem IP, maski, MAC) aby wykluczyć uszkodzenie mojej płytki z DP83848.
    Układ zasilam 3.27V, pobiera ok 100mA bez gwałtownych zmian
REKLAMA