logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki aparat cyfrowy w cenie do 1100zł polecacie 2003?

DukE 24 Cze 2003 22:51 119442 234
Najlepsze odpowiedzi

Jaki aparat cyfrowy kupić do ok. 1100 zł, z matrycą około 2 Mpix i zoomem optycznym, i czy różnica między 1,3 a 2 Mpix jest istotna dla zwykłego użytkownika?

Różnica między 1,3 a 2 Mpix jest zauważalna, ale do zwykłego użytku 2 Mpix w zupełności wystarcza i daje przyzwoite odbitki 9x13 cm [#89096] Jeśli chcesz kupić taniej, lepiej szukać aparatu za granicą, np. w Niemczech albo USA, bo w Polsce ceny są wyraźnie wyższe [#89096] Z konkretnych modeli polecano przede wszystkim Nikon Coolpix 2000, a także Canon A60 oraz Minoltę DiMAGE E223 jako sensowne aparaty z tej klasy cenowej [#89150][#537587] Zwrócono też uwagę, że warto wybierać aparat na CompactFlash, bo karty i sposób zgrywania zdjęć są wtedy tańsze i wygodniejsze [#89832] Jeśli możesz, dozbieraj jeszcze trochę pieniędzy i poczekaj, bo ceny sprzętu cyfrowego szybko spadają [#89096]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 89062
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    ostatnio napalilem sie na aparat cyfrowy ,najlepiej jakby mial matryce ok 2 MPIX ,zoom optyczny ,robil fajne zdjecia no i cena ok 1000 zl -+ 100 zl ;) znalazlem juz wczesniej taki aparat - canon powershot a20 ,niestety zostal juz wycofany z produkcji i zostal zastapiony modelem a40 ktory w polsce kosztuje ok 1500 zl ,jest jeszcze model a30 ktory kosztuje 1000 zl ale ma juz matryce tylko 1,3 MPIX ,chcialem poprosic o rady ,sugestie.. czy roznica 900 tys Pixeli robi az tak ogromna roznice dla przecietnego uzytkownika ?? a moze znacie jakis sklep gdzie mozna kupic taniej lepszy model a40 ??

pozdrawiam 8)

ahia i jeszcze jedno... czy kupowal ktos cos kiedys na amazon.com ??
    ;]
  • #2 89096
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Moim zdaniem robi.... Zajmuję sie fotografia "półzawodowo" i tez ostrzę sobie zęby na cyfraka. Ale w moim przypadku w grę wchodzi coś w okolicach 5 Mpix. Z dotychczasowych doswiadczeń z fotografia cyfrową wiem, ze z dwumegapixelowych aparatów wychodzą całkiem przyzwoite fotki, z których mozna drukowac odbitki w formacie 9x13 cm. Jeśli chcesz kupić, nie kupuj w Polsce. Mój upatrzony aparat (Minolta Dimage 7i) kosztuje w naszych sklepach 5.999 zł, zaś tuż za naszą zachodnią granicą w pierwszym lepszym sklepie dostaniesz go za 980 Euro (co daje ok 4,000 zł). Jakby dobrze poszukać to jeszcze kilkaset euro idzie "urwać". Rozejrzyj się za znajomymi w Niemczech lub jeszcze lepiej w USA. Moze ktoś mógłby Ci taki aparat kupić i przywieźć przy okazji wisyty w Polsce. Robiłem juz fotki HP z matrycą 2,1 (bardzo porządnie wychodzą), jakimś Kodakiem (matryca poniżej 1 megapiksela - zdjęcia nie warte wspominania) oraz Mavicą (Sony) - fotki takie sobie. Jesli mozesz to dozbieraj jeszcze troche kasy i poczekaj chwile - ten sprzęt leci w dół (ceny) dosć ostro.
  • #3 89150
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Polecam NIKON COOLPIX 2000.A jak chcesz zobaczyć "panoramę cen" to wejdź www.interfoto.com.pl.Sprzęt nie do zajeżdżenia.A co do CANON-ów to są strasznie prądożerne tak samo jak OLYMPUS-y.Jak chcesz więcej danych - pisz na priv,nie będziemy zaśmiecać TEGO forum no chyba,że ktoś jeszcze chce danych.Fotografuję w zasadzie zawodowo (drugi zawód).
  • #4 89832
    Witgol
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Jeszcze moje nieśmiałe dopowiedzenie. Kiedy kupowałem A20 (no, już trochę temu...), rolę niebagatelną oprócz rzeczy oczywistych (matryca, zoom po pierwsze optyczny, cena.... itd...) grał typ pamięci. Muszę powiedzić, że z całą premedytacją wybierałem Compact Flesha!!! Dlaczego? ano w związku z tym, że szukałem NAJTAŃSZEGO aparatu z tych względnie możliwych, musiałem poszukać najtańszej opcji zgrywania zdjęć do PC. Wszystkie kary za wyjątkiem CF wymagają dosyć drogich przystawek. Natomiast CF można włożyć w przejściówkę za 30zł i wcisnąć do gnizda PCMCIA w laptopie - i jest jeszcze jeden twatdy dysk - bez żadnych sterowników, i innych ceregieli. Na dokładkę dla tych samych pojemności ciągle jeszcze CF są najtańsze!
    Pozdrawiam
  • #5 169767
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Korzystając z tego postu... jak robimy zdjęcia aparatem cyfrowym, to słychać jakiś dźwięk podczas robienia zdjęcia? Może ktos wie?
    Pozdrawiam.
  • #6 169839
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nemo dzwięk zależy od aparatu i z reguły powiadamia o tym że zdjęcie zostało zrobione albo nie zostało zrobione (inny ton).
  • #8 178741
    Nemo
    Poziom 31  
    Dzięki za odpowiedź. Zrodziła ona kolejne pytanie: czy ten dźwięk można wyłączyć, aby aparat był bezgłośny? No i drugie pytanie. Czy można cyfrówke wyzwalać zdalnie np. tak jak zwykły aparat wężykiem na statywie. Bardzo mi zależy na tej odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • #9 178762
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    W niektórych aparatach ten dźwięk da się wyłączyć a co do wyzwalania to problem, ale możesz wyzwalać ustawiająć czas np. 10 sec.
  • #10 178775
    Nemo
    Poziom 31  
    Uuu, fatalnie. Potrzebuję wyzwalania na życzenie zdalnego. Np. przy pomocy jakiegoś zewnętrznego przycisku sterowanego pilotem, albo fotokomórką. Nie ma jakiś aparatów z zewnętrznym wyzwalaniem?
    Pozdrawiam.
  • #11 180601
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    pewnie, ze istnieja aparaty, ktore daje sie wyzwalac zdalnie. Np do niektorych Olympusow i Canonow cyfrowych mozna dokupic pilot, za pomoca ktorego idzie pstrykac zdjecia (ale to nie sa aparaty za 500 zl)
  • #12 183885
    Smoluszek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wyzwolenie migawki zawsze slychac nawet w aparatch cyfrowych migawka jest mechaniczno elektroniczna. Jedne slychac glosniej drugie ciszej. Na pewno nie tak jak zenita :D
  • #13 262993
    Nash Bridges
    Poziom 12  
    Osobiście gdybym miał doradzać to proponuję Canona, Minoltę lub HP, konkretne modele znajdziesz na polskich stronach producentów (www.hp.pl, www.canon.pl, www.minolta.pl). Kwestia jeszcze cen, w zależości od miejsca w którym jesteś jest możliwość dogadania się z firmami (patrz żeby była oryginalna gwarancja polska, czasami sprzedawane są .... różne, przy oryginalnej polskiej gwarancji w przypadku awarii często producent zamiast naprawy daje nowy aparat. A co do rozdzielczości - im większa tym lepiej (i nie jest to adekwatne do rozdzielczości monitora), za kasę ok. 2000 zł. możesz mieć aparat w granicach 4.1 mln pikseli, z 12 bitową głębią koloru np. Minolta F200. Dużo informacji na ten temat jest na stronach producentów, i jeszcze jedno napisz do czego ten aparat chcesz wykorzystać (jakie typ zdjęć, oświetlenie, etc...). Pozdrawiam.
  • #14 328754
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    jak kupięłm sobie Canona A60- od A40 różni sie chyba tym że można nagrywac filmy z dzwiekiem i ma lepszego procka od grafiki, mozna go podłaczyc pod TV. A70 ciutke droższy ale rzetwornik 3Mpikswle i wieksza rozdzielczosc kręconych fimów.- tyle pamietam, moze mnie ktoś ewentualnie sprostowac...
    Canona kupiłęm w polsce, z orginalna polską gwarancją za ... ok 1050zł :D ... trza miec znajomosci! :)

poczatkowo polowałem na jakiegos "miediatecha" juz nie pamiętam jakiego i prawie bym go kupił (coś chyba 680zł), ale młody mnie siła odciagną,

z Aparatu jestem bardzo zadowolony, pod każdym wzgledem jest OK z małymi wyjątkami. Drażni mnie tylko to że podczas nagrywania filmiku aparat dobiera parametry tylko podczas "rozpoczecia nagrywania. Czyli jak zaczynamy w ciemnym pokoju to wychodzac na pole aparat nie dobierze czułosci - film bedzie za jasny. w zasadzie nie jest to uciążliwe, ale mam pewien nie dosyt....

każda cyfrówka lubi baterie, ja dokupięłm kompel ładowarka+ aku NiMh GP 1600mAh- starczy na kilakset zdjeć, podczas gdy niektóre bat. alkaiczne nie dociagną nawet do setki...

Co najważniejsze te canony maja szeroki wachlarz ustawień manualnych- jak w zwykłej lustrzance. gdzie automat nie da rady, tam dasz rade ty...
    bie mówiąc o tym że mozna uzyskac bardzo ciekawe efekty!. Współczuje urzytkowniką cyfrówek full autowmat.... :)

jest jeszcse fajny bajer który mnie totalnie zaskoczył. do aparatu można w grać rózne dzwięki i obrazki (np; jakieś powitalne). tutaj nawet najwiekszy smutas sie usmiechnie do fotki, jak robiac mu zdjecie z samowyzwalacza uszłyszy odgłos np: wielkiego pierda, albo meczonej kaczuszki do zabawy w wannnie... :) --- efekt mórowany. wypadało by dokupic jeszce jakąć CFke bo w zestawie jest tylko 16M (kilkanasćie zdjeć w super rożdzielczosci). optyczny zomm 3x a cyfrowy chyba 4x- też sie przydaje, choć zdjećia z zoomem cyfrowym nie są fajne.

mówicie o przetworniakch 4Mpiksele w aparacie z przed dwóch lat albo za kilka set złotych... gwno prawda, ta rozdzielczosć to chyba jest interpolowana (czyt. gwno warta) przed dwoma laty to takie przetworniki były chyba w profesjonalnym sprzecie, a i teraz niezle kosztuja.
    ogólnie to polecam ten aparacik, jest wart tych pieniedzy (na allegro za ok 1200- ale z "europejską" gwarancja).

w skali szkolnej dał bym 5+

:) sory za wywód...
  • #15 329085
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Chcialem sprostowac wypowiedz bolka... otoz a40 ,a30 i dalej w dol rowniez potrafia robic animacje z dzwiekiem, w nowych modelach a60 ,a70 (zaniedlugo a80 wyjdzie) jest nowy procek ktory potrafi szybciej przetwarzac dane i mozna uzyskac animacje do 3 min z tymze ze canon a40 smigal 20 klatek/sek natomiast nowsze robia tylko 15 klatek/sec. Co do podlaczenia do TV - a40 i a30 rowniez sie da.Co do ustawien, poproboj w ciemnych miejscach z roznymi czasami naswietlania , efekty super - wiadomo :) mozna robic rozne bajery.... i co do przetwornikow 4 MPIX - to zadna interpolacja, na rynku sa juz od dawna aparaty z 11 MPIX ktore kosztuja grubo ponad 25 tys zl a z interpolacja siegaja duzo wyzej.. to zadna fikcja takie matryce istnieja juz od dawna.
  • #16 329513
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    :arrow: Duke
    chyba mnie nie zrozumiałes, wiem że takie przetworniki istnieją od dawna, trzeba było za nie niezle zapłacić, a jak były tanie, to były z interpolacją.... zwykły chwyt reklamowy. Sam jestem w robienu zdjęć rezus i "chętnie" bym sie nacioł na tekst: przetwornik 6mpix*

*- rozdzielczosc interpolowana....

czyli że w rzeczywistosći przetwornik moze miec nawet 2mpix... a jaka jest różnica pomiedzy 2, a 6mpix to chyba każdy moze sobie wyobrazić
    taka sama zasada jak z targowymi piedziochami (głosnikami) PMPO
    (popatrzcie np na allegro ile takich aparatów)

http://www.astrofotografia.pl/porady/A40/moon_1.htm
    takie coś znalazłem

a tutaj forum na temat cyfrówek
    http://www.cyfrowka.com/modules/aparaty/edycja_aparat.php?prod=Canon&model=PowerShot%20A60
  • #18 537587
    Andrzej.P
    Poziom 11  
    jz22 napisał:
    Według mnie to aparat za mniej niż 1000 zł to jest tylko do zabawy, a nie do robienia zdjęć. Absolutne minimum to 3 Mpx np. Sony DSC-P72 lub Cannon A70 Powershot. Polecam robią ładne zdjęcia. Mają żywe kolory itd. :!:

Jesli chciałbys kupic sobie aparat "nie do zabawy" to nie wystarczy ci bracie 3Mpx :D Nie mówimy tu o 8 Mpx potworach Canona serji EOS czy innych. Gość chce kupic 2Mpx'elowy aparat i taki mu na początek w zupelnosci wystarczy. Nie można się kierowac tylko matrycą czy zoomem (choc jest to istotne) , poniewaz jesli aparat nie ma dobrej optyki jest do niczego nawet z 5Mpx'elowa matrycą. Ja polecam (z kategorji 2Mpx) Minolte dimage E223 lub canona a-60. Są to aparaciki przystępne cenowo, i co najważniejsze robią zdjęcia LEPSZE niz wiele "trójek" :D
    Pozdrawiam
  • #19 570271
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    ulmoz napisał:
    P.S.2. Co oznacza ze aparat ma np. 2.1 megapikseli (znaczy się jak to się przelicza na RxR czyli na rozdzielczosc w jakiej robi zdjecia). Jaki najlepiej wybrac dla monitora 17". Czy 1024x768 wystarczy?

Od rozdzielczości zależy jakość uzyskanych odbitek i ich maksymalna wielkość. Używając aparatu z matrycą 2,1Mpix uzyskasz rozdzielczość zdjęć 1600x1200.

Ja tam wolę lustrzanki... :)
  • #20 621492
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 622602
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 622660
    tzok
    Ocena: 6463
    Heh... mam 4 komplety akumulatorków ;)
    Nawet HP przyznaje, że zasilanie z dwóch "paluszków" to był zły pomysł. W instrukcji można znaleźć informację, że pracując na bateriach nie należy korzystać z funkcji LiveView a wychodząc w teren należy się zaopatrzyć w kilka kompletów zapasowych baterii. Osobiście uważam, że twórcy oprogramowania byli zbyt ostrożni - aparat się wyłącza gdy poziom naładowania baterii spadnie do ok 50%, jeśli robi się zdjęcia bez przerwy (nie powalając aby aparat się wyłączył) może działać jeszcze dobrych kilka minut od wyświetlenia komunikatu o rozładowanych bateriach. W tej sytuacji poważnym mankamentem jest brak zasilacza sieciowego w zestawie. Ponadto apartat nie może być zasilany z portu USB i nie ma funkcji kamery internetowej (a szkoda).
  • #23 623149
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 623168
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Rzeczywiście zasilanie z dwóch AA to lekka przesada :!: Bakterie wciąga, aż niemiłoo patrzeć :( Na szczęście powoli odchodzi się od tego pomysłu zasilając aparaty z kompletu 4XAA - jak w Canonie A60 PowerShoot, czy Olympusie C720. Wtedy to już można troche się pobawić, choć waga znacznie wzrasta. No i komplet dwóch "zastępów" AKKU to juz 8 sztuk = 2-krotnie większe koszty :!:
  • #25 626057
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 627056
    tzok
    Ocena: 6463
    Już 6 ogniw jest mało realne... problem nie tkwi w ilości ogniw a minimalizacji zużycia prądu. Inżynierowie z HP zdaje się zapomnieli o czymś takim jak rezystancja wewnętrzna ogniw, gdyż ich oprogramowanie wyłącza aparat gdy tylko napięcie spadnie poniżej określonego (stanowczo za wysoko) progu i nie ważne, że po chwili wróci do normy - aparat i tak się wyłączy, wystarczy więc np. "ruszyć" zoom podczas ładowania lampy i przetwarzania/zapisywania zdjęcia a to wystarczy żeby aparat się wyłączył jeśli baterie są trochę rozładowane. HP zaleca stosowanie jednorazowych ogniw litowych własnej produkcji... normalne akumulatorki, "nie wyrabiają" przy ciągłym obciążeniu 1,5-2A, przy takich prądach występują znaczne straty na Rw a ogniwa są połączone szeregowo. Na zwykłych bateriach nawet się nie włączy, co więcej spadek napięcia na szeregowo włączonym amperomierzu jest wystarczająco duży aby aparat się wyłączał.
  • #27 650945
    Bogus105
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    taaaa warto zaopatrzyc sie w akumulatorki i to te najwiekszych pojemnosci/powyzej 2000mAh/ w przeciwnym wypadku zbankrutujesz kupujac baterie...a to czy dwa czy cztery...to juz zalezy od elektroniki aparatu-napiecie...to fakt ze co 4 baterie to nie dwie ale pradozernosc zalezy glownie od tego jak uzywamy aparat.niektore funkcje wymagaja ciaglego focusa, itp... co pobiera wiecej pradu no i sam TFT LCD ktory powaznie obciaza zasilanie.co do Z2 proponuje wizyte w sklepie aby sobie przetestowac sprzet i czy sprosta Twoim wymagania.ja jestem baaaardzo zadowolony:))))
    ------------
    pzdr!
  • #28 654909
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 673885
    marek1990
    Poziom 2  
    tu napisze ci moje propozycje aparatów cyfrowych

Canon A70,3,2MPixel,2048x1536,Cf
    Canon A60,2,0MPixel,1600x1200,Cf
    Minolta DiMAGE e323,3,2MPixel,2048x2536,SD
    Minolta DiMage X20,2,0Mpixel,1600x1200,SD
  • #30 674397
    eudajmonion
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    dzięki wszystkim za odpowiedzi dotychczasowe. raczej pewne jest że będzie to model w moim przypadku Z2. W stanach on kosztuje 450$ (
    http://www.adorama.com/IMNDZ2.html?searchinfo=z2&item_no=3 sklep w NY). Należy jeszcze dokupić pamięć 250MB, ładowarkę i drugi zestaw aku (będzie więcej niż 500$).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru aparatu cyfrowego do około 1100 zł z matrycą około 2 MPix i zoomem optycznym. Użytkownicy podkreślają, że różnica między 1,3 MPix a 2 MPix jest zauważalna, ale dla amatora 2 MPix w zupełności wystarczy do odbitek formatu 9x13 cm. Ważne są także parametry optyki, typ pamięci (preferowane Compact Flash ze względu na łatwość transferu i koszty), oraz zużycie energii – aparaty zasilane bateriami AA bywają prądożerne, co wymaga zakupu akumulatorów o dużej pojemności i ładowarek. Wskazano, że aparaty z pilotem do zdalnego wyzwalania migawki są dostępne, ale zwykle w wyższych cenach. Wiele uwagi poświęcono markom i modelom, które oferują dobry stosunek jakości do ceny, zwłaszcza Canon (seria PowerShot A20, A30, A40, A60, A70, A80), Minolta (DiMAGE Z1, Z2, Z10, e323), HP (PhotoSmart 635, 735), Olympus (C-220, C-740, C-760), Nikon (Coolpix 2000, 5700), Sony (Mavica, DSC-P10, DSC-P41), Kodak (DX6490, CX7300), Pentagram Photon 434 oraz Casio QV-R40. Poruszono też kwestie kompatybilności i kosztów kart pamięci (CF, SD, MMC), stabilizacji obrazu, jakości optyki, oraz funkcji dodatkowych jak nagrywanie filmów z dźwiękiem. Wskazano, że przy wyborze aparatu należy zwrócić uwagę na jakość optyki, typ matrycy, zużycie energii, dostępność akcesoriów i oryginalną gwarancję. Zalecane jest unikanie tanich, mało znanych marek ze względu na niską jakość i problemy eksploatacyjne. Wskazano również przydatne źródła informacji, takie jak serwis dpreview.com oraz fora fotograficzne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA