logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mitsubishi FR-Z024-S2.2K - Falownik raz się uruchamia, innym razem cisza

milenium55 04 Maj 2016 00:34 2073 8
REKLAMA
  • #1 15648407
    milenium55
    Poziom 11  
    Witam
    Zakupiłem falownik mitsubishi FR-Z024-S2.2K. Dostałem do niego trafo zwiększające 2x napięcie.
    Po zapoznaniu się z instrukcją przystąpiłem do uruchomienia.
    Pod zaciski N i L podałem zasilanie 230v i falownik uruchomił się. Postanowiłem uruchomić go pod obciążeniem i podłączyłem silnik 3f 1,1kw, po podłączeniu zasilania wywaliło odrazu różnicówkę.
    Zero reakcji, nawet wentylatorek się nie uruchamia, rozładowałem przez rezystor kondensatory i nic. Następnego dnia podłączyłem go na sucho i wystartował ,po rozłączeniu zasilania i podłączneiu ponownie cisza , od tamtej pory nie uruchomił się.
    Wykonałem pomiary, zasilanie dochodzi do mostka i kondensatory ładują się lecz wentylatorek ani dioda nie zapala sie, odłączenie panelu programatora nic nie zmienia.
    Płytka jest 3 warstwowa więc analiza ścieżek dokąd zasilnaie dochodzi jest utrudniona.
    Ja coś uszkodziłem czy kupiłem bubel?
    Jak to naprawić?
    Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • mitsubishi FR-Z024-S2.2K - Falownik raz się uruchamia, innym razem cisza 20160421_184445.jpg (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mitsubishi FR-Z024-S2.2K - Falownik raz się uruchamia, innym razem cisza 20160421_184425.jpg (545.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mitsubishi FR-Z024-S2.2K - Falownik raz się uruchamia, innym razem cisza 20160421_162552.jpg (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mitsubishi FR-Z024-S2.2K - Falownik raz się uruchamia, innym razem cisza 20160421_184419.jpg (422.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15648453
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    milenium55 napisał:
    Dostałem do niego trafo zwiększające 2x napięcie.
    Po co ten transformator !? Falownik 220VAC! Z USA go dostałeś, Kolego ? Jeżeli pod obciążeniem silnikiem zadziałało RCD, to problem z izolacją silnika, obecnie wygląda też na uszkodzony zasilacz wewnętrzny. Sprawdz obecność napięcia zasilania potencjometru zewnętrznego 10VDC i wyjście 24VDC. Jest jedna GENERALNA zasada, (przynajmiej ja ją stosuję) - przed uruchomieniem jakiegokolwiek silnika przez układ półprzewodnikowy (softstarter czy falownik) - ZMIERZYĆ REZYSTANCJE IZOLACJI !!! Prawdopodobnie zwartym do masy silnikiem, Kolega zniszczył falownik.
  • REKLAMA
  • #3 15648809
    milenium55
    Poziom 11  
    Z instrukcji wynika że falownik może pracować na 3 f lub 1f przy czym na jednej fazie ma napięcie wyjściowe 230v ale można zastosować trafo zwiększające napięcie do 380v i wtedy na wyjściu mamy pełne 380v. Schemat z trafem jest nawet na obudowie falownika, ja go podłączyłem bez trafa pod 230v.
    A co do silnika był sprawny przed podłączeniem falownika, wykonałem pomiar i jest całkowicie odizolowany od obudowy-masy.

P.S.
    Mam falownik omrona , gdy podłącze 1f to na wyjsciu jest w 3 fazach napięcie jest obniżone , gdy podam 3 f jedna z nich nie jest podłączona, falownik korzysta tylko z 380 miedzyfazowego z dwoch przewodów.
  • REKLAMA
  • #4 15655253
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Tak na początek, co spowodowało wyzwolenie RCD?
    Błędne podłączenie, czy coś jest uszkodzone.
    milenium55 napisał:
    Dostałem do niego trafo zwiększające 2x napięcie.
    Na tabliczce masz wyraźnie napisane: AC Input AC 220 - 240V.
    Tu masz odpowiedź na twoje dylematy.
  • #5 15657241
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    Wyzwolenie RCD nie musi oznaczać uszkodzenia. Falowniki mają często duży prąd upływu doziemnego ze względu na kondensatory odkłócające. To nie jest odstępstwo od normy.
  • REKLAMA
  • #6 15657265
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    bonanza napisał:
    Falowniki mają często duży prąd upływu doziemnego ze względu na kondensatory odkłócające. To nie jest odstępstwo od normy.
    Zgoda, ale ten raczej nie posiada filtra ECM , to raz, a dwa, Kolega napisal,że po tych wszystkich nieszczęściach nawet wyświetlacz się nie uruchamia, czyli jak pisałem powyżej, uszkodzony jest zasilacz wewnętrzny. Poza tym, Koleżka kombinował z jakimś podwyższaniem napięcia transformatorem, a tego mimo, że ocalały kondensatory elektrolityczne i diody prostownika, tranzystor kluczujący w przetwornicy albo układ scalony go zawierający mógł nie przeżyć.
  • #7 15657436
    milenium55
    Poziom 11  
    Trafo dostałem lecz go nie użyłem. RCD mogło wywalić ponieważ falownik leżał na wilgotnej ziemi a ta różnicówka ma czasami dziwne odpały.
    Podłączyłem falownik ponownie i wystartował, zastopowałem prace i przykręciłem zaciski silnika, po ustawieniu częstotliwości i naciśnięciu run nic się nie dzieje.
    Mam filmik, później wrzucę.
    Po odłączeniu zasilania na czas rozładowania kondensatorów i ponownym włączeniu nic, zero reakcji.
  • #8 15657441
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Echh, a co się wyświetla na wyświetlaczu, a jak jest skonfigurowany ? Zewnętrzne sterowanie czy z własnej klawiatury ???
  • #9 15657711
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    milenium55 napisał:
    ta różnicówka ma czasami dziwne odpały.
    Może niech kolega nie bierze się za tak skomplikowane urządzenia jak falownik, skoro nie potrafi kolega ustalić gdzie ucieka prąd do ziemi i wyzwala RCD.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił falownik Mitsubishi FR-Z024-S2.2K, który uruchamia się sporadycznie. Po podłączeniu zasilania 230V i silnika 3-fazowego 1,1 kW, wystąpiło wyzwolenie różnicówki, co sugeruje problem z izolacją silnika lub uszkodzenie falownika. Użytkownik przeprowadził pomiary, które wykazały, że zasilanie dochodzi do mostka, ale falownik nie reaguje, a wentylator i dioda nie działają. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem, obecnością napięcia oraz możliwymi uszkodzeniami wewnętrznymi falownika. Użytkownik zauważył, że falownik był na wilgotnej powierzchni, co mogło wpłynąć na działanie RCD. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia rezystancji izolacji oraz konfiguracji falownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA