logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt podgrzania wody: elektryczny vs gazowy LPG - który wybrać?

zolty0 10 Maj 2016 21:45 1800 8
  • #1 15664449
    zolty0
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich u proszę o pomoc.
    Planuję kupić przepływowy podgrzewacz wody. Nie wiem na jaki się zdecydować propan butan czy prąd.
    Czy mógłby mi ktoś podać realny koszt podgrzania litra wody przez elektryczny i gazowy.
    Najlepiej juz w zlotowkach pomijajac metry i inne takie.
    Dodatkowo jak wygląda montaz gazowego jakie są wymagania?
  • #2 15664912
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    A od jakiej do jakiej temp chcesz grzac?
  • #3 15664959
    zolty0
    Poziom 10  
    Temp wody z wodociągu do temp prysznica.
  • #4 15664985
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Jeżeli masz możliwość doprowadzenia "siły" na poziomie 18 kW, to elektryczny. W innym wypadku tylko gazowy.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #5 15665119
    zolty0
    Poziom 10  
    Mam 3x25 to wychodzi 16kw. Ale jak wygląda to cenowo za podgrzanie? Ktoś może mierzył.
    Najbardziej mnie zastanawia sprawność gazu na poziomie 80%. Udało mi się znaleźć porównanie intuicji i ggazowki i tam wyszła efektywna wartość ciepła dostarczonego do garnka z wodą na poziomie 40%.

I stąd moje pytanie odnośnie realnego kosztu podgrzania wody? Ewentualnie jak szukać takich badań.

Dodano po 5 [godziny] 30 [minuty]:

Jeszcze dodam że 5l minutę wystarczy.
  • #7 15667223
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 453
    Przy Twoim domowym( małym) zapotrzebowaniu na ciepłą wodę można pominąć różnicę w cenach podgrzania wody pomiędzy prądem a LPG.

prąd - około 0,62 zł za 1 kWh ciepła
    LPG - około 0,35-0,45 zł za 1 kWh ciepła

Decydujące są warunki techniczne (moc dostępna prądu) i koszty.
    Koszt montażu instalacji gazowej i spełnienie warunków przepisów prawa budowlanego już odstraszają ceną jak i trudnościami.
    Jeżeli codziennie nie są zużywane trzy wanny wody i myte naczynia po wielodzietnej rodzinie, ja zdecydował bym się na prąd.
    pozdrawiam
  • #8 15667342
    zolty0
    Poziom 10  
    Kolego irys skąd ta rozbierznosc w cenie kWh z log?

Dodano po 4 [godziny] 20 [minuty]:

KWh z log Miało byc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat kosztów podgrzewania wody przy użyciu elektrycznego i gazowego podgrzewacza (LPG). W odpowiedziach podano, że koszt podgrzania 1 kWh ciepła wynosi około 0,62 zł dla energii elektrycznej i 0,35-0,45 zł dla LPG. Zwrócono uwagę na znaczenie dostępnej mocy elektrycznej oraz koszty montażu instalacji gazowej, które mogą być wysokie i skomplikowane. Dla małego zapotrzebowania na ciepłą wodę, elektryczny podgrzewacz może być bardziej opłacalny. Użytkownik został również skierowany do źródeł badań porównawczych dotyczących efektywności podgrzewaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA