logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive Verbatim - Nie wykrywany po użyciu Dyna Mass Storage Production Tool

Kermer 10 Maj 2016 22:04 2085 3
REKLAMA
  • #1 15664512
    Kermer
    Poziom 2  
    Witam.
    Niedawno dostałem pendrive, który przestał prawidłowo działać. Z tego co mi wiadomo był używany w dekoderze DVB-T.

System wykrywał go po podłączeniu jednak twierdził że jego pojemność jest zerowa, a narzędzia typu format czy chkdsk zwracały błedy typu "Nie można otworzyć woluminu do bezpośredniego dostępu".

Po jakimś czasie googlowania znalazłem TEN TEMAT. Najpierw pobrałem SMI MPTool, jednak okazało się że program nie ma ustawień dla mojego pendrive'a (dane podane na końcu posta). Po chwili przeglądania ruskiej strony dowiedziałem się, że DYNA MPTool może być lepszym rozwiązaniem w moim przypadku.

Tak więc pobrałem DYNA MPTool, zmieniłem ustawienia, odpaliłem... i po około 20 minutach pracy programu otrzymałem error 0x1a. Po tym pendrive zupełnie przestał być wykrywany. Po włożeniu w port USB pendrive nagrzewa się, jakby pracował, nie posiada on jednak żadnej diody żeby to potwierdzić.

Tak więc... czy jest jeszcze szansa żeby go ożywić? Obstawiam, że pendrive nie ma żadnych uszkodzeń fizycznych i problemem jest firmware.

Dane sprzed użycia DYNA MPTool, teraz nawet tego typu programy go nie wykrywają.

ChipGenius
    Spoiler:
    Description: [F:]Urządzenie pamięci masowej USB(USB MEMORY BAR)
    Device Type: Mass Storage Device

Protocal Version: USB 2.00
    Current Speed: High Speed
    Max Current: 100mA

USB Device ID: VID = 090C PID = 3000

Device Vendor: Silicon Motion,Inc.
    Device Name: SM3255AA MEMORY BAR
    Device Revision: 0100

Product Model: USB MEMORY BAR
    Product Revision: 1000

Controller Vendor: SMI
    Controller Part-Number: SM3257ENAA - ISP NONE
    Flash ID code: ECDE98CE - Samsung K9BDGD8U1M - 2CE/Single Channel [TLC-8K] -> Total Capacity = 16GB

SMI MPTool
    Pendrive Verbatim - Nie wykrywany po użyciu Dyna Mass Storage Production Tool
  • REKLAMA
  • #2 15675593
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Kermer napisał:
    Po włożeniu w port USB pendrive nagrzewa się, jakby pracował, nie posiada on jednak żadnej diody żeby to potwierdzić.

USBLogView co pokazuje po wpięciu pendrive'a do portu USB :?:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3198921.html#15645591
  • REKLAMA
  • #3 15675726
    Kermer
    Poziom 2  
    pidar napisał:
    USBLogView co pokazuje po wpięciu pendrive'a do portu USB

Również nie widzi tego pendrive'a, w przypadku innych działa prawidłowo.

Czy jest możliwość użycia narzędzia podobnego do Dyna MPtool, po prostu wysyłając dane do konkretnego portu USB (dzięki twojemu programowi przynajmniej wiem, że ten port to Port_#0010.Hub_#0001) bez sprawdzania czy jakiekolwiek urządzenie jest tam podpięte, nie oczekując żadnej odpowiedzi od urządzenia? Lub sprawić żeby system myślał że dany pendrive jest tam podpięty (w celu wykrycia go przez inne programy)?
  • #4 15702813
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Kermer napisał:
    Czy jest możliwość użycia narzędzia podobnego do Dyna MPtool, po prostu wysyłając dane do konkretnego portu USB (dzięki twojemu programowi przynajmniej wiem, że ten port to Port_#0010.Hub_#0001) bez sprawdzania czy jakiekolwiek urządzenie jest tam podpięte, nie oczekując żadnej odpowiedzi od urządzenia? Lub sprawić żeby system myślał że dany pendrive jest tam podpięty (w celu wykrycia go przez inne programy)?

Bez poniższego działania nic nie zrobisz programowo. :|
    tagievara napisał:
    2) Data Bus closure on 3257en (23+24) (2-3 sec.) of before connecting to the port
REKLAMA