logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B 1,6 - Tylne drzwi nie działają z centralnego zamka, brak zapłonu

Tomaszdowzyskiego 17 Maj 2016 20:16 1917 7
REKLAMA
  • #1 15681119
    Tomaszdowzyskiego
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Cześć!

Mam problem z zamkiem centralnym w Opel Vectra B 1,6 hatchback. Mianowicie tylne prawe drzwi nie działają z centralnego zamka (nie mam pilota) nie zamykają się i do pewnego czasu było okej, a teraz odcinają zapłon i nie odpala. Co można z tym zrobić? Odłączenie centralki może pomóc?
    Jak to szybko rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 15681317
    kdvc
    Poziom 24  
    Ocena: 166
    Zacznij od sprawdzenia wiązki do drzwi i wytłumacz mi jak odcinają zapłon ??
  • REKLAMA
  • #3 15681395
    Tomaszdowzyskiego
    Poziom 13  
    Po prostu tam coś jest nie tak i raz po zakmnieciu i otwarciu działa a raz nie. Odcina zapłon na zasadzie odcięcia zasilania pompy paliwowej. Rozrusznik normalnie kręci lecz nie dostaje paliwa i nie odpala :D
  • #4 15681498
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Więc to nie drzwi, tylko alarm psoci. Centrala zamka znajduje się w kasecie w dnie skrzynki bezpieczników, a centrala dokładanego alarmu pewnie tam, gdzie monter ją wetkał.
  • #5 15681923
    RAKIETAM
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Sprawdź czy dochodzi zasilanie do pompy paliwa , na przewodzie czerwono - niebieskim powinno być zasilanie np. w chwili rozruchu , co do centralnego , jeżeli okablowanie jest sprawdzone to najpewniej padł silniczek w zamku , najprościej i najtaniej - wymiana zamka.
  • REKLAMA
  • #6 15682096
    anusek
    Poziom 16  
    Ocena: 150
    W takiej VB często też przełamują się przewody w przelotce pomiędzy drzwiami, a słupkiem (w tylnych drzwiach). Druga usterka to padający mikroprzełącznik w zamku (koszt wymiany samemu 5 złotych). Przewód od pompy paliwa znajdziesz w wiązce w progu po stronie kierowcy (tak jak kolega powyżej napisał niebieski z czerwonym paskiem). Sam centralny zamek natomiast nie powinien rzutować na odpalanie samochodu.
  • REKLAMA
  • #7 15695124
    Tomaszdowzyskiego
    Poziom 13  
    Bądź co bądź zdjąłem od strony kierowcy w miejscu otwierania maski taką plastikową osłonę... Znalazłem tylko coś takiego: oznaczenie TOP-73. Do czego może służyć ten przycisk? Szukałem podobnej elektroniki po oznaczeniu lecz nic nie znalazłem :/

Co do prądu na tym kablu sprawdzę to dopiero dzisiaj jak akumulator wróci z ładowania.

EDIT

Czarny przewód wychodzący w dół jest chyba swego rodzaju anteną... ma on z 10cm długości i jest jakby ucięty.

Opel Vectra B 1,6 - Tylne drzwi nie działają z centralnego zamka, brak zapłonu
  • #8 15695541
    anusek
    Poziom 16  
    Ocena: 150
    Wygląda na centralkę pilota do sterowania centralnym zamkiem. Być może MINISTER AMT

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralnym zamkiem w Oplu Vectra B 1,6 hatchback, gdzie tylne prawe drzwi nie działają, a dodatkowo odcinają zapłon, co uniemożliwia uruchomienie silnika. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenia wiązki przewodów w drzwiach, problemy z alarmem, a także awarie mikroprzełącznika w zamku. Użytkownik powinien sprawdzić zasilanie pompy paliwowej oraz okablowanie. Wskazano również na możliwość wymiany zamka jako najtańsze rozwiązanie. Dodatkowo, użytkownik znalazł nieznany przycisk w okolicy centralki, który może być związany z pilotem do centralnego zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA