logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką pralko-suszarkę do prania kupić?

Balu 19 Maj 2016 08:12 4059 9
REKLAMA
  • #1 15684488
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Cześć,
    przejrzałem istniejące tematy,
    jaką suszarkę do ubrań kupić? (Już wiem, że kondensacyjną nie z PC).
    Zastanawiałem się nad używanym miele prosto z Raichu,
    i nad nową.

Jak używane miele (konkretnie model/nazwa serii) to jakie modele serwisanci polecają? Jak z dostępnością i ceną części?

Jak nowe to jakie (model z numerkiem)?

Budżet powiedzmy do 2000zł.

Łukasz.
  • REKLAMA
  • #2 15684911
    jesion40
    Poziom 27  
    Ocena: 127
    Balu napisał:
    Już wiem, że kondensacyjną nie z PC
    Możesz podać powody takiego wyboru? Od lat korzystam z suszarek, najpierw miałem wywiewową i byłem bardzo zadowolony. Potem w mieszkaniu ze ślepą łazienką w bloku zainstalowałem kondensacyjną i to było wielkie rozczarowanie. Miałem jeszcze epizod z pralkoszuszarką, oczywiście też kondensacyjną, który potwierdził opinię o kondensacyjnych. Teraz znów mam wywiewową i znów jestem w pełni zadowolony.

Jakiem mam zastrzeżenia do kondensacyjnych? Ubrania suszone w nich sprawiają wrażenia nieświeżych. Nie jest to moje uprzedzenie. W suszarce kondensacyjnej jedna i ta sama, niewielka porcja powietrza krąży w obiegu zamkniętym systematycznie zwiększając stężenie rozmaitych substancji uwalnianych przez suszone ubrania. Wywiewowa przeciwnie, "przedmuchuje" ubrania usuwając "brudne" powietrze na zewnątrz. O ile nawet gdy to powietrze zostanie uwolnione do pomieszczenia, to zapach (np. płynu do płukania) nie stanowi problemu to gdy pranie się "kisi" to staje się niesympatyczny.

Inna kwestia to podgrzewanie pomieszczenia. Wywiewowa praktycznie nie podgrzewa pomieszczenia, w którym pracuje. Kondensacyjna podgrzewa i to bardzo mocno. Pralkosuszarka nie, ale za cenę zużycia dodatkowej ilości wody. Oczywiście ktoś może podgrzewanie pomieszczenia postrzegać jako zaletę, zwłaszcza zimą. Więc zawsze są za i przeciw.
  • #3 15686187
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Szczerze, bo nie wspominało forum o wywiewowej. A o PC były negatywne opinie o czyszczeniu i trwałości.
    Będzie to stało w pomieszczeniu "suszarnio-pralni" więc powietrze ni to grzeje moje emocje ni to chłodzi.
    Pomieszczenie z "dziurą" na zewnątrz w celu zaciągania powietrza oraz wentylatorem w kominie.
    A możesz podać jakiś konkretny model?

Łukasz.
  • REKLAMA
  • #4 15686281
    jesion40
    Poziom 27  
    Ocena: 127
    Nie zaproponuję modelu, bo moja ma chyba jakieś 10 lat, więc pewnie nie ma nic wspólnego z obecnie produkowanymi. Mogę jedynie zasugerować, że proste jest piękne. Oszczędności energii raczej nie da się wyczarować, bo zużycie energii głównie wynika z konieczności odparowania wody. Największy efekt oszczędnościowy można więc uzyskać mocniej odwirowując wodę po ostatnim płukaniu, co jednak prowadzi do większych zagnieceń i szybszego niszczenia ubrań. Dodatkowe funkcje mnie nie są do szczęścia potrzebne. W praktyce używam w 90% jednego programu (podstawowego "do szafy"), w 9% drugiego (delikatne) i zupełnie od święta odświeżania.

Na pewno warto poświęcić trochę czasu ładując pranie do suszarki. Wyrównać zagniecenia, strzepnąć, rozciągnąć nogawki, rękawy. Unikać łączenia delikatnych tkanin z ciężkimi lub zawierającymi metalowe elementy. Nie jest to operacja na otwartym sercu, ale trochę trzeba pomyśleć przynajmniej do czasu, aż się nabierze doświadczenia.
  • REKLAMA
  • #5 18260288
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Podzieli się może ktoś obserwacjami na temat suszarki kondensacyjnej suszarki BOSCH WTR85V5SPL lub podobnej ?
    Warto zainwestować w to 2159 PLN ? a w styczniu ponoc 500 zwrócą na konto, taka promocję wymyślili .
  • #6 18318063
    bz3tower
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Cytat:

Podzieli się może ktoś obserwacjami na temat suszarki kondensacyjnej suszarki BOSCH WTR85V5SPL lub podobnej ?
    Warto zainwestować w to 2159 PLN ? a w styczniu ponoc 500 zwrócą na konto, taka promocję wymyślili .

Za ten model to 150zł zwrócą: https://www.bosch-home.pl/promocje/autoclean
    Ale też się zastanawiam nad tym modelem więc wszystkie opinie mile widziane.
    Czy wyciąga się tu kondensator żeby go umyć?
  • REKLAMA
  • #7 18318169
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Ja mam tę suszarkę. Udało mi się ją nabyć za 1999zł i dodatkowo -150zł cashback, więc 1850.
    To suszarka bez opcji self cleaning condenser. A więc na dole ma dostęp do wymiennika ciepła, który można sobie samemu przeczyścić raz na miesiąc. Suszenie trwa w rzeczywistości nie dłużej niż 1:30h. Pierwszego dnia zrobiliśmy 3 prania i suszenia, w tym zimowe kurtki puchowe. Wszystko idealnie wysuszone, kurtki puchowe puszyste - w suszarce puch się ładnie rozszedł z powrotem po kurtkach.

Pierwsze suszenie spowodowało dość nieprzyjemny zapach z suszarki (jakby podgrzanego lakieru akrylowego czy coś), ale kolejne dwa już praktycznie w ogóle lub sporo mniej.

Suszarka nagrzewa pomieszczenie w trakcie suszenia. Robi się dość ciepło w łazience. Ogóle fajny sprzęt, ma wszystko co potrzebne, jest niedroga i co najważniejsze nie ma niedopracowanej opcji SelfCleaning Condenser (nie mylić z technologią AutoClean - bo to co innego).

Aaa suszyliśmy również wielkie poszewki 2m x 2m od kołder, i absolutnie nic się nie pozawijało w kłębek, wszystko ładnie dosuszone.
    Ubrania po suszeniu nadają sie do założenia, nie trzeba ich prasować.
    Małe damskie skarpetki potrafią się zablokować w okolicy drzwiczek i filtra kłaczków, ale i tak się wysuszą.
  • #8 18318182
    bz3tower
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Dzięki exik za szybką odpowiedź!
    exik napisał:
    A więc na dole ma dostęp do wymiennika ciepła, który można sobie samemu przeczyścić raz na miesiąc.

Czy ten wymiennik można wyjąć całkiem, czy tylko czyści się jego przednią ścianę?
  • #9 18318193
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Czyści się przednie żebra - ale tak ma być. Ewentualne kłaczki które przelecą przez filtr zaczną się osadzać właśnie na pierwszych żebrach w głąb - dlatego właśnie do tej części wymiennika jest dostęp.

Widziałem w sieci filmik prezentujący suszarkę Boscha nie czyszczoną przez ponad rok czasu, i właśnie na początkowych żebrach zatrzymały się kłaczki które przeszły przez filtry. Po ich usunięciu wymiennik dalej w głąb był czysty.
  • #10 18320862
    zoyo90
    Poziom 1  
    Polecam Ci wziąc pod uwagę przede wszystkim ewentualną możliwość wymiany łożyska. Wpisz w google "lista pralek z wymiennymi łożyskami", na wykopie była aktualna lista.
    Jeżeli kupisz wersję, gdzie bęben i łożysko są zintegrowane - jeśli coś Ci się zepsuje, to pralka będzie do wywalenia. A tak można przeprowadzić niedrogą naprawę. Weź to pod uwagę poza "eco" bubblowymi bajerkami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru pralko-suszarki, zwracając uwagę na różnice między suszarkami kondensacyjnymi a wywiewowymi. Wskazują, że suszarki kondensacyjne mogą powodować nieprzyjemne zapachy, ponieważ powietrze krąży w zamkniętym obiegu, co prowadzi do gromadzenia się substancji uwalnianych przez ubrania. Użytkownicy polecają modele wywiewowe, które usuwają "brudne" powietrze na zewnątrz. W kontekście modeli, pojawia się zainteresowanie suszarką BOSCH WTR85V5SPL, która oferuje cashback oraz możliwość samodzielnego czyszczenia wymiennika ciepła. Użytkownicy podkreślają znaczenie wymiennych łożysk w pralkach, aby uniknąć kosztownych napraw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA