logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa Lifter - Jonolot: doświadczenia i rezultaty użytkowników

elektronik_tk 29 Cze 2005 15:40 11200 30
Najlepsze odpowiedzi

Czy ktoś zbudował liftera i jakie rezultaty udało się uzyskać?

Tak, kilku użytkowników pisało, że zbudowali podstawowy model liftera i uzyskali realne unoszenie, m.in. zasilając go wysokim napięciem z kolorowego monitora CRT [#1663378][#2960625] Jeden z nich opisał też okrągły model o średnicy ok. 5 cm, ale był on bardzo niestabilny [#3560812] W wątku pojawia się wyjaśnienie, że urządzenie działa w powietrzu dzięki jonizacji, a po umieszczeniu w próżni nie wznosi się [#3546872]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1615884
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    planuje budowę takiego urządzonka i jestem ciekawy czy już ktoś to wykonał i jakie osiągnął rezultaty.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1615977
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    no tą stronkę własnie znam ;) ale ma nadzieje, ze znajdzie się tutaj ktoś kto to już zrobił, a nie, że gdzies ktoś coś słyszał ;)
  • #4 1620080
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    hehe swietna sprawa:) co to jest SSTC ? :)
  • #5 1620102
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Z nazwą "SSTC" (Solid State Tesla Coil) to autor tamtej strony mocno przesadził, miał na myśli zwykłą lampę plazmową...
    Stronka nie po polsku, ale sporo ciekawych projektów: http://jnaudin.free.fr/lifters/main.htm
  • #6 1625046
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Ale , dobre, jeszcze takiego czegos nie widzialem :d
    Jak to zbudowac ?
    cos chyba zwiazane z HV nie ? tylko na jakiej zasadzie itd. ?

Pozdrawiam!
  • #7 1625092
    uwe300
    Poziom 20  
    wlasnie na jakiej zasadzie :)? autor stronki pisal ze nie wiadomo dlaczego to lata :) fajna sprawa :D
  • #9 1625135
    uwe300
    Poziom 20  
    wow, bomba :) tylko te HV jak na razie mnie odpycha ;) chyba dzisiaj powbijam rury miedziane w ogródku :D
  • #12 2960625
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Przypadkowo natknąłem się na ten temat. Też mam na swoim końcie Liftera. Zasiliłem go z HV monitora kolorowego.
  • REKLAMA
  • #13 2960646
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    no ja jakoś o tym zupełnie zapomniałem :D ale teraz zbytnio nie mam na to czasu ;/
    tomgart>> mogłbyś zamieścić jakies zdjęcia modelu itd? Może załóż temat w DIY i daj linka :)
  • #15 3429965
    fi15
    Poziom 14  
    Witam

Mamy pytanie czy jeżeli dam na kineskop monitora , telewizora folie aluminiową to i "podłącze" do tej folli jonolot to czy będzie on latał ? W którymś wątku na forum przeczytalem ze powinno działac ale boję się trochę o uszkodzenie monitora...Proszę mi powiedzieć co się może stać ewentualnie zepsuć ??

Pozdrawiam
  • #16 3546872
    tombus
    Poziom 15  
    Witam!
    Ostatnio oglądałem "Pogromców mitów" i właśnie jeden z kolesi szperał na necie i wyszperał właśnie taki projekt. Po zbudowaniu i podłączeni na początku bardzo się przestraszyli :D No, koleś ( ten czing ciang ciong ) wydedukował, że jest to urządzenie bazujące na jonizacji powietrza. Ten szkielecik jonizuje powietrze znajdujące się pod nim i później coś tam tłumaczył i powiedział, że unosi się podobnie jak skrzydła samolotu. Stwierdził też, że jeżeli ten jonizolot jonizuje powietrze i dzięki temu powietrzu się unosi, to jeżeli byłby w próżni urządzonko nie zadziałałoby. Wsadzili to do pojemnika i wypróżnili go. Okazało się, że faktycznie jonolot nie wzniósł się w powietrze.
  • #19 3552192
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    alez to nic nowego , tego rodzaju zabawki opisywane byly juz w "Nowoczesnych zabawkach" w latach 60... , problem jest zawsze ten sam nie ma skad wziazc lekkiego zasilania min 100kv aby to moglo cos uniesc , moze zasdilic to wiazka mikrofal z kuchenki bo takie "trafo" na 2,4ghz to nie powinno byc problemu ukryc w konstrukcji i pewno mogloby byc elementem jonolotu - antenki i prostowniki.
  • #20 3557580
    tomgart
    Poziom 25  
    SMART to taki statek kosmiczny, - sześcian około metr na metr, wysłany prze ESA - europejską agencję kosmiczną w kierunku Księżyca. Orbitował dookoła księżyca a potem na końcu zarył w Księzyc, wzbudzając eksplozję widoczną z Ziemi przez teleskopy
  • #21 3560677
    tombus
    Poziom 15  
    Dzięki! Trochę sobie poczytam o tym SMARCIE, zapowiada się interesująco. Z tego co wiem to Polacy mają też wysłać jakąś sztuczną satelitę w celach naukowych na potrzeby jakiejś politechniki lub uniwersytetu. Wracając do jonolotu. Czy ten latający szkielet mógłby być np. okręgiem? Czy trzeba się mocno stosować tych proporcji ( foremny itp. )?
  • REKLAMA
  • #24 3566234
    tomgart
    Poziom 25  
    Chyba byś musiał tego NE555 wsadzić jako pasażera :)
    Ne555 używany jest jako generator kluczujący w zasilaczu HV.
    Na boki możesz sterowac za pomocą prostopadłych płaszcyzn wytwarzających poprzeczną siłę
  • #28 6200336
    nulli
    Poziom 1  
    Chciał bym wszystkich prosić o używanie poprawnej nazwy tej konstrukcji. To NIE JEST JONOLOT. Unoszenie się użądzenia nie ma nic wspólnego z jonami, potwierdzają to eksperymenty w próżni. Tym czasem nie wadomo na jakiej zasadzie użądzenie się unosi. Efekt odkryty został w 1028 roku przez Thomas'a Townsend'a Brown'a i nosi nazwę Biefeld-Brown efect.
    Wiatr jonowy jest efektem ubocznym związanym z wysokim napięciem, które jonizuje powietrze. Jak wspomniałem LIFTER działa w próżni, wiatru jonowego tam nie zaobserwowano. Oto pożyteczny link o tym użądzeniu.
    http://jnaudin.free.fr/lifters/main.htm
  • #29 6210375
    kolgreen
    Poziom 16  
    Ocena: 240
    Cytat:

To NIE JEST JONOLOT. Unoszenie się użądzenia nie ma nic wspólnego z jonami, potwierdzają to eksperymenty w próżni.

Zauważ, że próżnia również zawiera atomy np. próżnia ekstremalnie wysoka to około 10^4 cząstek na cm^3, zatem jonizacja takiego ośrodka jest możliwa. Omawiany pędnik "wyrzuca" też elektrony, które posiadają masę, zatem mogą wytwarzać siłę odrzutu (co prawda mniejszą od jonów ze względu na ich masę).

Cytat:
    Tym czasem nie wadomo na jakiej zasadzie użądzenie się unosi.

Skoro nie wiadomo, dlaczego przekreślasz teorię tłumaczącą działanie. Tak się przyjęło w nauce, że używa się teorii najbardziej trafnie opisującej dane zjawisko.

Cytat:

Efekt odkryty został w 1028 roku przez Thomas'a Townsend'a Brown'a i nosi nazwę Biefeld-Brown efect.

WTF ? Podajesz jakieś dziwne dane...

Cytat:

Oto pożyteczny link o tym użądzeniu.
    http://jnaudin.free.fr/lifters/main.htm

J. Naudin ma na swojej stronie (do której link podałeś) prosty opis teorii
    elektrodynamicznej. Warto się zapoznać:

Budowa Lifter - Jonolot: doświadczenia i rezultaty użytkowników

BTW: zwróć uwagę na ortografię.
  • #30 7113414
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 553
    nulli napisał:
    Chciał bym wszystkich prosić o używanie poprawnej nazwy tej konstrukcji. To NIE JEST JONOLOT. Unoszenie się użądzenia nie ma nic wspólnego z jonami, potwierdzają to eksperymenty w próżni. Tym czasem nie wadomo na jakiej zasadzie użądzenie się unosi. Efekt odkryty został w 1028 roku przez Thomas'a Townsend'a Brown'a i nosi nazwę Biefeld-Brown efect...

Bzury! A starczy wpisać jonolot w Google i wejść w pierwszy link. Ani Google, ani Wikipedia nie gryzą: Jonolot na Wikipedii Eksperymenty w próżni? Z tego co wiem to w próżni jonolot spada. Za dużo filmów o UFO się kolega nulli naoglądał.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i działania urządzenia zwanego lifterem, często mylnie nazywanym jonolotem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z konstrukcji podstawowych modeli liftera, zasilanych wysokim napięciem (HV) pochodzącym m.in. z transformatorów kineskopów monitorów CRT. Omawiane są zasady działania – choć popularna teoria o unoszeniu się dzięki jonizacji powietrza (wiatr jonowy) jest kwestionowana, gdyż eksperymenty w próżni wykazały brak unoszenia, co wskazuje na efekt Biefeld-Brown’a. Dyskutowano o stabilności konstrukcji, kształtach (np. okrągły szkielet jest mniej stabilny) oraz możliwościach sterowania lotem za pomocą generatorów impulsów (np. układ NE555). Wspomniano o trudnościach z uzyskaniem lekkiego źródła wysokiego napięcia powyżej 100 kV. Podano liczne linki do stron z opisami konstrukcji i teorii, m.in. jnaudin.free.fr oraz tesladownunder.com. Poruszono także temat historyczny i naukowy, w tym odniesienia do Tesli i misji kosmicznej SMART ESA. Wskazano, że efekt liftera nie jest do końca wyjaśniony, a wiatr jonowy jest efektem ubocznym, nie główną siłą nośną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA