Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sygnalizator smogu - ESP8266 + OLED

kolgreen 12 Mar 2018 11:29 4293 4
Nazwa.pl
  • Sygnalizator smogu - ESP8266 + OLED

Choć sezon smogu miejmy nadzieje powoli w tym roku mija - chciałbym przedstawić sygnalizator zanieczyszczeń działający na platformie EPS8266 z wbudowanym ekranem OLED.

Poziom zanieczyszczeń wyświetlany jest w postaci graficznej (buźki) oraz tekstowej.

Alternatywny kod przeznaczony jest dla układów EPS8266 bez ekranu OLED, w tym przypadku należy do niego podłączyć diody LED sygnalizujące kolejne poziomy skażenia.

Sygnalizator smogu - ESP8266 + OLED

Konfiguracja urządzenia (wybranie sieci WiFi, podanie hasła oraz wygenerowanie unikalnego id) dokonywane jest przez port USB.
    Następnie urządzenie w obrębie danej sieci WiFi pracuje samodzielnie.

Opracowałem również serwer udostępniający proste API dla sygnalizatorów.
    Na stronie API projektu AirQ wprowadza się wygenerowany uprzednio unikalny id sygnalizatora i dokonuje się wyboru miejscowości której dane będą prezentowane.

Szczegółowy opis urządzenia oraz odnośniki do najnowszych "wsadów" dla ESP8266 opublikowałem w artykule AirQ, sygnalizator smogu.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    kolgreen
    Level 16  
    kolgreen wrote 264 posts with rating 230, helped 11 times. Been with us since 2007 year.
  • Nazwa.pl
    Anonymous
    Level 1  
  • Nazwa.pl
    Thunderacer
    Level 18  
    grawastar1986 wrote:
    Ciekawe urządzenie. Bardzo proste w wykonaniu.
    Jak miałem lat 13-15, lubiłem pisać proste powiastki sci fi. Napisałem wtedy w którejś z nich że główny bohater ma na drzwiach ekran pokazujący zanieczyszczenie powierza, a w mieście stoją wieże filtrujące powietrze. Niesamowite jak to się spełniło w obecnych czasach :)

Taka fantastyka naukowa, która się realizuje, jak u Stanisława Lema :D
    kolgreen
    Level 16  
    Demon_22 wrote:
    Mieszkasz w Krakowie?

:D Pytasz z powodu komunikatu? Nie tylko w Krakowie jakość powietrza jest tragiczna, Kraków akurat o tym mówi otwarcie a wiele miast miewa większe zanieczyszczenia.