logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica flyback z czterema jednakowymi wyjściami czy push-pull?

Rasel 26 Maj 2016 16:45 2031 3
  • #1 15700563
    Rasel
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Nie mam w tej dziedzinie doświadczenia, dlatego postanowiłem zapytać na forum. Muszę zaprojektować przetwornicę zasilaną ze stabilizowanego napięcia stałego +12V mającą 4 galwanicznie odseparowane wyjścia, każde o napięciu +3,3V i max. wydajności prądowej 200mA. Prąd pobierany z każdego z wyjść będzie się zmieniał w szerokim zakresie od kilku mA do ponad 100mA. Sprawność przetwornicy i jej rozmiary nie mają żadnego znaczenia. Ważne żeby była prosta i niedroga, oraz co bardzo istotne - mogła pracować w zakresie temperatury od -40°C do +85°C.
    Po przejrzeniu oferty rynkowej wydaje mi się, że przetwornica flyback z układem UC2845 spełnia moje oczekiwania, ale mam wątpliwość czy w tych warunkach uda się zapewnić stabilność napięcia wyjściowego przetwornicy w granicach ±10%? Z zasady w przetwornicach z kilkoma wyjściami pętlą sprzężenia zwrotnego obejmuje się wyjście o największej mocy, a w moim przypadku wszystkie wyjścia są jednakowe, a pobór mocy z każdego z nich będzie się zmieniał niezależnie od pozostałych. Nie chciałbym stosować dodatkowych stabilizatorów na każdym z wyjść albo czterech oddzielnych przetwornic.
    Jakie jest zdanie doświadczonych praktyków, czy taki flyback spełni przedstawione wymagania czy może w tym przypadku zastosować push-pull z odczepem?
  • Pomocny post
    #2 15703149
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 15711816
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1674
    Jak zamierzasz zapewnić stabilizacje napięć na wyjściach przetwornicy push-pull?
    Trzeba by sprzęgnąć dławiki wyjściowe co przy przetwornicy o izolowanych wyjściach jest cokolwiek problematyczne. Problem ujawni się gdy obciążenia poszczególnych wyjść będą różne.

Różnica między tymi topologiami będzie minimalna tylko gdy transformator push-pull będzie źle zrobiony i zacznie przypominać "transformator" flybacka.
  • #4 15711973
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA