logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nawinięcie przetwornicy car Audio na rdzeniu toroidalnym

Mariusz19921 26 Maj 2016 18:36 1224 10
REKLAMA
  • #1 15700771
    Mariusz19921
    Poziom 9  
    Witam jak w temacie chciałbym nawinąć przetwornice na rdzeniu toroidalnym wyciągniętym z transformatora halogenowego zdjęcia poniżej

Nawinięcie przetwornicy car Audio na rdzeniu toroidalnym Nawinięcie przetwornicy car Audio na rdzeniu toroidalnym

poszukałem troszkę pośród rdzeni na internecie i udało mi się zweryfikować jego parametry Link
    dane techniczne :
    Index: RTF-22x14x7-F830
    A/B/C: 22,14,7
    materiał: F830
    AL: 2700/3160 różnie podane
    HP

I teraz pytanie czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć jak zabrać się do wyliczenia owego toroida? W założeniu ma być to przetwornica car audio z zapalonego silnika 14,5V gdzie na wyjściu chciał bym uzyskać 33~35V.

Dziękuję z góry za udzieloną mi pomoc w tym temacie chciałbym zaznaczyć że jeżeli chodzi o dział transformatorów jestem zielony i proszę o wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 15700984
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Ten rdzeń się nie nadaje do takiej przetwornicy. Może kolega użyć praktycznie dowolnego rdzenia ze starego zasilacza ATX o mocach do 300W, to ten duży transformator. Trzeba będzie najpierw rozkleić rdzeń, odwinąć uzwojenia a potem policzymy uzwojenia, dla jakiego układu przetwornicy ma być ten transformator ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15701058
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Jaką wspólną masę ? Niech kolega rozwinie temat. Bo wydaje mi się ze kolega nie wie o co chodzi z masą zasilania symetrycznego. Kolega ma taki transformator odwinąć i nawinąć uzwojenia nowe pod daną przetwornicę a nie bazować na uzwojeniach fabrycznych. Znam tą przetwornicę, zaprojektowałem kiedyś podobną. Transformator jak najbardziej się nadaje. Rdzeń ETD34 lub ETD38 praz mocniejsze ETD44
  • #5 15701084
    Mariusz19921
    Poziom 9  
    "Jeśli chodzi o transformator impulsowy, transformatory z zasilaczy często mają wspólną masę i należy ją rozdzielić dla uzwojenia pierwotnego i wtórnego – w przeciwnym razie masa końcówki mocy oraz wejścia audio będzie połączona z dodatnim biegunem akumulatora – co dyskwalifikuje układ do użycia w samochodzie"

i w niektórych chińczykach a przynajmniej na te które ja trafiałem ta masa była nie do rozdzielenia
  • #6 15701113
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6428
    Kolego rdzeń z zasilaczy ATX półmostkowych , nie tych forward na 1 tranzystorze, bez przewijania zaaplikujesz do audio wzmacniacza.
    Zasilasz 5V uzwojenie a z 12V odbierasz moc .

Tylko po co jak można kupić wzmacniacz grubo poniżej kosztów zrobienia.
  • #7 15701123
    Mariusz19921
    Poziom 9  
    Tak można kupić gotowy wzmacniacz ale nie rozmawiamy tu o chęci kupienia gotowego produktu, chciałbym zrobić taki wzmacniacz hobbystycznie od płytki po przetwornicę na której utknąłem. No takie hobby :)
  • #8 15701133
    Poziom 43  
    Kurcze jutro poszukam może jeszcze mam gdzieś.
  • REKLAMA
  • #10 15701193
    Poziom 43  
    Mam z Pyle qa4400 iii jak cię interesuje.

Dodano po 1 [minuty]:

To by ci ułatwiło sprawę , i trochę drobnicy bym ci podesłał do kompletu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w nawinięciu przetwornicy car audio na rdzeniu toroidalnym z transformatora halogenowego, z zamiarem uzyskania napięcia wyjściowego 33-35V z zasilania 14,5V. W odpowiedziach podano, że rdzeń nie nadaje się do tego celu, sugerując użycie rdzeni z zasilaczy ATX, które wymagają rozdzielenia masy dla uzwojeń pierwotnego i wtórnego. Użytkownik wyjaśnia, że chce stworzyć wzmacniacz hobbystycznie, a nie kupować gotowy produkt. Wspomniano również o transformatorze AVT2732 oraz o problemach z masą w niektórych zasilaczach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA