logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica KMI13314E - płyta indukcyjna błąd E6

kolin4 01 Cze 2016 20:39 55161 8
REKLAMA
  • #1 15714427
    kolin4
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Witam

Posiadam indukcję Amica KMI13314. Dziś podłączałem ją pod 230V. Wszystko poszło dobrze, indukcja odpaliła i zaczęła działać, podkręciłem moc, żeby sprawdzić jak szybko woda się zagotuje... błysk, huk i wywalony bezpiecznik.

Doczytałem, że płyta przy podłączeniu 230V potrzebuje bezpiecznika co najmniej 30A, u mnie standardowo 16A.

Bezpiecznik włączyłem i teraz chodzą tylko dwa palniki (nie daję więcej mocy bo musze zmienić bezpiecznik), a dwa pozostałe po włączeniu ukazują błąd E6poszperałem po necie, znalazłem jakąś instrukcje Amici i według niej błąd ten oznacza przegrzanie płyty (odczekać i włączyć). Oczywiście ta metoda nie działa,
    wnioskuje, że padła jakaś kontrolka od temp i nie pozwala załączyć płyty.

Ma ktoś jakieś pomysły co z tym zrobić i gdzie szukać problemu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15714856
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    Według mnie - został uszkodzony moduł mocy.
    Podłączona została pod napięcie 230V - to znaczy, że wcześniej pracowała pod innym napięciem?
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #3 15714861
    kolin4
    Poziom 9  
    Plyta moze pracować zarówno pod 400V jak i 230V. Pierwszy raz ją podłączałem. Podłączenie bankowo jest dobrze zrobione
  • REKLAMA
  • #4 15719885
    kolin4
    Poziom 9  
    Rozebrałem płytę, musiało dojść do przepięcia i usmażyło mi scieżki w module na foto. Jak się ten moduł nazywa fachowo lub gdzie tego szukać?
    Dodam, że pod ten moduł podłącza się zasilanie.
    Amica KMI13314E - płyta indukcyjna błąd E6 Amica KMI13314E - płyta indukcyjna błąd E6
  • #5 15754842
    kolin4
    Poziom 9  
    Scieźki przepalone zmostkowane, płyta nadal na dwóch palnikach wywala bezpieczniki. Doszedłem, że poszedł jeszcze triak, niestety nie ma takiego w PL więc czekam na paczke z Chin. Temat bardziej przeszedł w monolog, ale może komuś się przyda.
  • REKLAMA
  • #6 15755987
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Ścieżki popalone, bo masz najprawdopodobniej zwarcie na którymś tranzystorze IGBT. Dodatkowo pewnie poszedł mostek prostowniczy - poczytaj o uszkodzeniach płyt indukcyjnych, trochę tego na Elektrodzie jest.
    Co za triak? Tam w ogóle jest jakiś triak?
  • REKLAMA
  • #7 18826796
    skopek
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Musisz naprawić ścieżki w filtrze i wymienić uszkodzone IGBT. Uwaga. Zamienniki sprzedawane na AliExpress maja o 1/3 mniejsza moc mimo tego samego oznaczenia i ulegają uszkodzeniu po miesiącu czasu. Zamówiłem 10 sztuk i dwa już padły i to właśnie dzisiaj jeden z błędem E6 na polu 1400W, a wcześniej po godzinie na polu 3000W. Uszkodzenia IGBT w płytach Amica z modułem geko ulegają uszkodzeniu ze względu na słabe odprowadzanie ciepła. Jeden radiator na dwa mostki i cztery IGBT. Powinni producenta za jaja powiesić za celowe działanie zmierzające w kierunku uszkodzenia sprzętu. W starej płycie Zelmera są dwa ogromne radiatory i płyta działała cały dzień gotując na 4 polach tylko żona postawiła wielki gar emaliowany pełen buraków i pękła w pół :-(
  • #8 19157728
    arek201286
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Czy autorowi udało się naprawić?
  • #9 19157836
    skopek
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    W mojej naprawiłem ścieżki w filtrze i wymieniłem uszkodzony IGBT na oryginalny Infineon IHW30N110R3 zakupiony w TME. Działa do dzisiaj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą indukcyjną Amica KMI13314E, która po podłączeniu do zasilania 230V wywołała błąd E6, co sugeruje przegrzanie. Po rozebraniu płyty stwierdzono uszkodzenie ścieżek w module mocy oraz prawdopodobne uszkodzenie tranzystorów IGBT. Użytkownicy sugerowali, że problem może wynikać z przepięcia oraz niewłaściwego odprowadzania ciepła. Wskazano na konieczność naprawy ścieżek oraz wymiany uszkodzonych komponentów, takich jak IGBT. Użytkownik, który naprawił swoją płytę, wymienił uszkodzony IGBT na oryginalny model Infineon IHW30N110R3, co przywróciło jej funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA