logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Logo PT100 - wyniki na sterowniku inne niż oczekiwane

tonyhouk 13 Cze 2016 14:26 6774 9
  • #1 15739668
    tonyhouk
    Poziom 10  
    Cześć!
    Napisałem program w Logo do obsługi grzałki i wentylatora w zależności od temperatury zmierzonej czujnikiem PT100 podłączonym do sterownika, korzystam z dwóch Analog threshold trigger'ów do sterowania grzałką i wentylatorem przy odpowiednich temperaturach. Schemat zamieszczam na zdjęciu poniżej.

Ustawiłem temperaturę zadaną na 26°C co odpowiada według obliczeń wartości 304 na wejściu analogowym, jednak grzałka wyłącza się przy wartości 302 na wejściu co odpowiada 25,5°C a włącza się gdy wartość spadnie do 301 co odpowiada 25,25°C.
    Tak samo jest z wentylatorem, włącza się gdy wartość wynosi 306 - 26,5°C a wyłącza przy 305 - 26,25°C.

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego tak się dzieję? W trakcie symulacji grzałka i wentylator włączają się i wyłączają zgodnie z temperaturą zadaną.
    Efekt, który opisałem powyżej uzyskuję na sterowniku, doszedłem już do tego, że nie ma to związku z histerezą, ponieważ mój program jest bez histerezy.
    Program załączam do mojego posta.
    Załączniki:
    • temp.zip (8.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 15739876
    donybro
    Poziom 8  
    Wydaje mi się, że to może mieć związek z parametrem Gain ustalonym na 0,25 dla czujnika PT100 według podręcznika do Logo.
  • #3 15740477
    tonyhouk
    Poziom 10  
    A to nie ma bezpośredniego związku z Analog threshold trigger'em? Ale w jaki sposób, że akurat to są takie wartości a nie inne?
  • #4 15740500
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5128
    A Szanowny Kolega podłączył PT100 z kompensacją rezystancji przewodów (trójprzewodowo). Sprawdź sobie charakterystykę czujnika PT w temperaturach pokojowych (Ω/°C).
  • #5 15741266
    tonyhouk
    Poziom 10  
    Tak czujnik jest podłączony trójprzewodowo. Czy chodzi o czułość czujnika która wynosi 0,385 Ω/°C? Wiem, że charakterystyka dla PT100 jest liniowa:
    Co powinienem z niej wywnioskować? Czy chodzi o to, że ta charakterystyka może być nieznacznie przesunięta tzn w 0°C opór może być większy od 100Ω? Tylko o ile, żeby akurat dawał te wartości wymienione w pierwszym poście?
  • #6 15742398
    donybro
    Poziom 8  
    Już wiem na czym polega Twój problem, Analogowy przełącznik wykrywa chyba tylko wartości całkowite dlatego zaokrągla wartości na wejściu i mimo że rozdzielczość PT100 wynosi 0,25 to dla 302 - 25,5 stopnia dostajesz zaokrąglenie do 26 stopni i dlatego grzałka się wyłącza, tak samo z 25,25 stopnia - 301 jest zaokrąglane do 25 stopni.

Zastanawia mnie tylko czy można gdzieś w ustawieniach przełącznika ustawić wartość bez zaokrąglania?
  • #7 15742671
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Może spróbuj porównywać wartość analogową bezpośrednio z wejścia:
    Załączniki:
    • temp1.zip (10.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15742840
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    Logo jest kiepskie , ma słabe przetworniki..... 10 bitowe co w sumie daje trochę ponad 1000 próbek w całym zakresie pomiarowym , stąd ten błąd.
  • #9 15743150
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Do takiego zastosowania....akurat. Rozdzielczość na poziomie 0,25 stopnia w zupełności wystarczy. Autor projektu będzie miał zapewne dużo większe kłopoty z inercją układu (grzanie/chłodzenie) niż z dokładnością samego pomiaru.
  • #10 15743441
    tonyhouk
    Poziom 10  
    pafciowaw napisał:
    Do takiego zastosowania....akurat. Rozdzielczość na poziomie 0,25 stopnia w zupełności wystarczy. Autor projektu będzie miał zapewne dużo większe kłopoty z inercją układu (grzanie/chłodzenie) niż z dokładnością samego pomiaru.

Kupiłem Logo, żeby się trochę pobawić tymi PLC'kami.

donybro napisał:
    Już wiem na czym polega Twój problem, Analogowy przełącznik wykrywa chyba tylko wartości całkowite dlatego zaokrągla wartości na wejściu i mimo że rozdzielczość PT100 wynosi 0,25 to dla 302 - 25,5 stopnia dostajesz zaokrąglenie do 26 stopni i dlatego grzałka się wyłącza, tak samo z 25,25 stopnia - 301 jest zaokrąglane do 25 stopni.

Zastanawia mnie tylko czy można gdzieś w ustawieniach przełącznika ustawić wartość bez zaokrąglania?

Czy kolega donybro ma faktycznie rację odnośnie tych zaokrągleń? Komparator może sam zaokrąglać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z działaniem grzałki i wentylatora sterowanych przez program w Siemens Logo, gdzie wartości temperatury z czujnika PT100 nie odpowiadają oczekiwanym. Ustawiona temperatura 26°C odpowiada wartości 304 na wejściu analogowym, jednak grzałka wyłącza się przy 302, a wentylator włącza się przy 306. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z ustawienia parametru Gain dla czujnika PT100 oraz z zaokrąglania wartości przez analogowy przełącznik. Zwracają również uwagę na charakterystykę czujnika oraz ograniczenia rozdzielczości przetworników w Logo, co może wpływać na dokładność pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA