Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Po podłączeniu komputera do TV komunikat: brak sygnału video.

13 Cze 2016 22:00 1596 14
  • Poziom 9  
    Witam. Gdy podłączam komputer do telewizora (LCD Philips 42PFL5604, posiada 2 złącza HDMI) przez kabel HDMI wyświetla czarny ekran i komunikat: "brak sygnału video". Karta graficzna to Radeon HD 4850 z dwoma wyjściami DVI (załączone zdjęcie nr 2). Użyłem przejściówki DVI-HDMI do kabla HDMI (końcówka DVI przejściówki na zdjęciu nr 1). Kabel HDMI na pewno sprawny, testowałem również inny kabel HDMI i było tak samo. Opcje w komputerze również sprawdzalem wszystkie, m. in. klonowanie, duplikowanie ekranów i nic to nie dało. Przy restartowaniu komputera również nic się nie wyświetla na TV. Podejrzewam, że może to być problem z przejściówką DVI-HDMI. Wiem, że są różne rodzaje złącz DVI ale który będzie właściwy? Z tego co czytałem to moja przejściówka ma złącze DVI-D, czy powinno być w takim razie DVI-I?
  • Poziom 43  
    Tylko DVI-D ma szanse działać bo D czyli digital - a sygnał musi być cyfrowy (HDMI to sygnał cyfrowy).
    Czy jak podłączysz tylko telewizor to też brak sygnału? Na TV dobre wejście wybrane? W sterowniku ekranu widać TV?
  • Poziom 9  
    Odpowiadam na pytania uzytkownika 310artur:
    1. Tak jak podłączam tylko telewizor do komputera, bez dekodera od TV to również jest tak samo: brak sygnału video.
    2. Tak, na TV dobre wejście jest wybrane.
    3. Tak, w sterowniku ekranu widać telewizor: Philips FTV.

    Może jednak jest to problem z końcówką? Ja mam DVI-D (dual link), może powinna być DVI-D (single link)?
  • Poziom 39  
    Spróbuj w komputerze zmniejszyć rozdzielczość do wartości akceptowanej w TV.
  • Poziom 9  
    W komputerze miałem ustawione 1360x768, zmieniałem według sugestii na mniejsze, tj.: 1280x720, 1024x768 oraz 800x600 bez rezultatów, cały czas brak sygnału video.
  • Poziom 9  
    1. Jeden kabel HDMI o długości 3m drugi 1m.
    2. Karta graficzna - Asus Radeon HD4850 1gb DDR3/256bit DVI PCI-E.
    3. Tak sprawdzałem. Nic się nie dzieje, cały czas brak sygnału video.

    Przejrzałem wszystkie opcje na telewizorze, wróciłem nawet do ustawień fabrycznych, włączałem Tryb PC i nic to nie daje.

    Zrobiłem nawet format komputera, wgrane świeże sterowniki i nic. Wgrałem starsze sterowniki od grafiki, bo myślałem że nowe powodują ten problem i dalej nic.

    Po formacie teraz jest tak, że gdy podłączam kabel od telewizora do komputera to na komputerze wyświetla się pusty pulpit, czyli taki pomocniczy, a główny przerzucany jest na TV, tylko nic sie nie wyświetla (czarny ekran) bo ciągle brak sygnału video.
  • Poziom 43  
    Widocznie teraz podpiąłeś monitor do gniazda które domyślnie jest nr.2 . Zamień miejscami będzie po staremu.
    Końcówka nie ma znaczenia. Odczep się już od tego DVI. Jest tylko jeden rodzaj adaptera DVI-HDMI i kilka cudacznych konstrukcji które nie działają.
    Skoro sterownik wyświetla ci TV to daj jakiś screen. Masz tam jakieś opcje?
    W sieci jest sporo o tym i to problem TV Philips. Reinstal systemu to jakiś horror - nigdy nie zrozumiem ludzi... Nie było LiveCD linuksa?
    Doczytałem o jakichś czary mary co ludzie tworzą. Np. podpinasz PC do TV jak już w PC widzisz że TV jest podpięty to wyłączasz TV (musi się wyłączyć całkiem tak żeby przy starcie pokazało się logo). Włączasz TV i powinien być obraz.

    No i tak poza tym to ten TV jest FullHD i rozdzielczość jaką powinien dostać to 1920 x 1080 pikseli. Nie wiem jakie masz tam tam opcje w sterowniku ekranu. Możesz wybrać np. 1080p jako rozdzielczość?
    Obsługiwane formaty komputerowe są takie:
    Formaty komputerowe

    640 x 480, 60 Hz
    800 x 600, 60 Hz
    1024 x 768, 60 Hz
    1280 x 1024, 60 Hz
    1360 x 768, 60 Hz
    1600 x 1200, 60 Hz
    1920 x 1080, 60 Hz
  • Poziom 9  
    Podpiąłem przed chwilą znów kabel od TV do monitora i w sterowniku ekranu pokazywało domyślną rozdzielczość ekranu 1920x1080, zmniejszałem tą rozdzielczość z nadzieją że zmniejszenie da jakiś efekt ale bez rezultatu. Po kilku próbach zmiany rozdzielczości nie mogę już jej zmienić, ponieważ ta opcja przestała być dostępna (podświetlona jest na szaro - na screenie zaznaczyłem na czerwono w kółku).

    Próbowałem też tego sposobu z wyłączeniem i włączeniem TV ale też nic to nie daje.
    Nie wiem co jest grane, zmieniałem również rozdzielczości w opcjach dekodera cyfrowego polsatu, bo też jest taka opcja, nadal bez efektów (myślałem że to może dekoder powoduje jakieś problemy).

    Odświeżanie w komputerze mam ustawione na 60 Hz czyli takie jakie obsługuje obecnie TV.

    Może ta przejściówka HDMI-DVI jest zepsuta? Byłoby to dziwne bo jest nowa.
  • Poziom 43  
    Wyłącz w TV "feature under the name ‘EasyLink’."
    Problemem jest TV - philipsy nie chcą działać z PC i już. Z tego co widziałem w googlu nie twój jeden philips odmawia współpracy z TV.

    Jaki masz w ogóle sterownik ekranu? Ja tam by szukał w Catalist/Crimson rozdzielczości i opcji.

    PS dziwna by była usterka adaptera skoro PC "widzi" TV.
  • Poziom 39  
    310artur napisał:
    ...
    PS dziwna by była usterka adaptera skoro PC "widzi" TV.

    Jest coś skopane w komunikacji po HDMI pomiędzy różnymi, przypadkowymi urządzeniami.
    Sam miałem kilka takich przypadków i choć laikiem w elektronice czy komputerach nie jestem, to problemu nie rozwiązałem.
    Trafią się takie dwa "kompatybilne" układy i niby wszystko powinno działać a za czorta nie działa. Na TV widać podświetloną ikonę aktywnego urządzenia podłączonego do określonego wejścia a obrazu nie ma. Na PC widać podłączony TV a obrazu na nim nie ma. Wachlowałem kablami, ustawieniami, wejściami, nic. I ręce też mi opadały.
    Ostatnie co mi przychodzi na myśl w powyższym przypadku to zmiana kabla na inny (nie identyczny, lecz innego producenta).
    A TV Philips zawsze były problematyczne, np. nie potrafiły obsługiwać wiele z modułów CI, tylko niektóre a i to po alpejskich kombinacjach z włączaniem ich.
  • Poziom 9  
    1. Sterowniki do grafiki mam Catalyst Control Center nr 08.00.0877, są z końca maja więc aktualne. (tak jak mówiłem instalowałem też wcześniejsze wersje ale nic to nie dawało).
    2. Opcję EasyLink wyłączyłem, również nic to nie daje.
    3. Przejrzałem opcje w AMD Vision Control Center i tylko jeden jedyny raz wyświetlił sie pulpit na TV przez około 5 sekund ale pojawiła się w kilku miejscach "pikseloza" złożona z czerwonych kropek i ponownie ekran wygasł na czarno: brak sygnału video. Coś jest z połączeniem skopane moim zdaniem (tzn. wszystko jest połączone jak należy ale nie wiadomo gdzie tkwi szkopuł).
    4. Jak pisałem wcześniej sprawdzałem też inny kabel, innej firmy HDMI i bez rezultatu.
    5. Kiedyś miałem obraz na tym TV ale po innym kablu HDMI-DVI (bez żadnych adapterów, przejściówek) tylko popsuł się i wylądował w koszu. Nie pamiętam już jaki to był koniec DVI. Może Philipsy muszą mieć DVI-D (single link)? Spróbuję gdzieś pożyczyć kabel z takim końcem i powiem czy pomogło.
  • Poziom 43  
    Z końca maja to może być instalacja. Aktualny sterownik dla tej serii kart pochodzi z października 2013 roku i ma numerek 8.97.100.11. Choć to tylko dla ścisłości bo nie sądzę żeby mogło pomóc.
    No ale dla porządku może zrób czystą instalacje sterownika.
    Obecny usuń tym:
    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
    Nowy pobierz tu:
    http://support.amd.com/en-us/download

    I zainstaluj od razu te paczkę zwaną HydraVision Package - może w niej będą jakieś opcje pomocne.
  • Poziom 9  
    Zrobiłem tak jak kolega 310artur mówił. Ściągnąłem program do odinstalowywania sterów od grafiki. Zrobiłem po kolei tak jak w instrukcji i po instalacji aktualnych sterowników, jest problem z AsusSmart Doctor - programem do regulacji obrotów wentylatora. System nie widzi tego programu. Odinstalowywałem i instalowałem 3 różne wersje tego programu i za każdym razem gdy chcę uruchomić aplikację wyświetla się komunikat jak na zdjęciu. Jest to o tyle irytujące bo wentylator chodzi jak odkurzacz na pełnych obrotach. Ręce opadają, bo oczywiście problemu z podłączeniem z TV to nie rozwiązało.

    EDIT: Problem rozwiązany. Pożyczyłem od znajomego kabel HDMI-DVI-D z końcówką Single Link, a nie Dual Link taką jaka jest w mojej przejściówce i obraz pojawił się od razu po podłączeniu kabla, więc widocznie telewizor Philips jaki posiadam toleruje jedynie DVI-D single link.

    Pozostał jedynie problem z brakiem widoczności przez system aplikacji Asus Smart Doctor. Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem?