logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino CNC shield - automatyczne cykliczne grawerowanie bez komputera

qwerty112 19 Cze 2016 14:49 4473 10
REKLAMA
  • #1 15753648
    qwerty112
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, zrobiłem małe CNC oparte na Arduino z cnc shild i programie GRBL. Mam pytanie, czy istnieje możliwość aby cały program grawerowania został umieszczony w sterowniku i mógł być cyklicznie rozpoczynany poprzez zwarcie np. wyłącznika krańcowego? Chodzi o to aby grawerka rozpoczynała działanie po umieszczeniu obrabianego elementu na polu roboczym, aby można było zbudować pewien automat do cyklicznej pracy bez potrzeby "kliknania start" w GRBL. Korzystam z poniższej płytki cnc shild:
    Być może jest to możliwe do zrealizowania na innym sprzęcie?
  • REKLAMA
  • #2 15753737
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    qwerty112 napisał:
    cały program grawerowania został umieszczony w sterowniku

Trochę nie wygodne, polecałbym kartę micro-sd. Ale ogólnie wykonalne, chodź będzie wymagało sporo pracy.
  • #3 15754460
    qwerty112
    Poziom 10  
    Może być i karta SD, ale jak to skonfigurować, żeby cykl się powtarzał po otrzymanym impulsie?
  • REKLAMA
  • #4 15754612
    szymon122
    Poziom 38  
    A to już zależy od twojej inwencji twórczej (programistycznej). Pisz pisz (program, nie posty) a zrobisz wszystko.
  • #5 15754720
    qwerty112
    Poziom 10  
    No tak.. :-? Może jednak znajdzie się życzliwa osoba która podpowie jak to zrobić, Arduino czy może coś innego?
  • REKLAMA
  • #6 15754927
    szymon122
    Poziom 38  
    Nie mam pojęcia po co kombinujesz i chcesz zrobić żeby samemu się robiło, przecież i tak musisz to zaprogramować komputerem a jeśli ma to pełnić stałe zadanie, jakaś linia produkcyjna to nie wiem gdzie tu arduino. Tak, zrobisz to na arduino ale dziwnie kombinujesz.
    qwerty112 napisał:
    podpowie jak to zrobić

Naucz się programować, tego za ciebie nie zrobimy. To już nie ten poziom, że wpiszesz co chcesz zrobić na arduino w google i kod się pokaże. Zacznij myśleć!
  • #7 15754967
    qwerty112
    Poziom 10  
    Nie rozumiem dlaczego Ty ciągle o tym programowaniu, przecież nie o to pytam. Właśnie ma to być "linia produkcyjna", to dość dużo powiedziane, raczej model takiej linii ale w pełni funkcjonalny. Dlaczego arduino? ponieważ już zbudowałem cnc oparte na arduino i tu mam "pewne" doświadczenia. Jeśli jednak można by to zrobić na innym sterowniku z pamięcią (np. na karcie SD) to mogę zrobić to inaczej. Istotne jest to aby cykl pracy uruchamiał się po umieszczeniu obrabianego elementu na polu roboczym.
  • #8 15754990
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    On dobrze pisze o programowaniu.
    Tylko Ty chyba nie bardzo wiesz o co chodzi.

To że oprogramowujesz sobie detal w G-kodzie to co innego od oprogramowania przycisków na portach w arduino. To programujesz w czymś C-podobnym.
  • #9 15756298
    qwerty112
    Poziom 10  
    Najwyraźniej źle zadałem pytanie, to może spróbuje raz jeszcze.
    Czy przy wykorzystaniu np. takiego kontrolera RAMPS 1.4
    wraz z dodatkowym slotem na kartę SD
    Uda mi się osiągnąć taki efekt, że przygotowany wcześniej program do grawerowania zostanie umieszczony na stałe na karcie pamięci SD a rozpoczęcie pracy grawerowania możliwe będzie po wciśnięciu przycisku "reset"?
    Arduino CNC shield - automatyczne cykliczne grawerowanie bez komputera.
    Być może udaje się to zrobić za pomocą innego kontrolera. Pytam, ponieważ przymierzam się do skompletowania potrzebnych części a nie chciał bym kupować nieprzydatnego elementu. Mam nadzieje, że właściwie opisałem zagadnienie.
  • #10 15756479
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Raczej tak, ale to zależy.

Zagadnienie wygląda tak. Zdaje się że program w G-kodzie masz zrobiony i chcesz go umieścić na stałe na karcie flash. To się robi przy pomocy jakiegoś tam CAM-a z otrzymanego czy też wymalowanego rysunku/projektu w jakimś CAD-zie. Na płaszczyźnie to zagadnienie jest proste i nie nastręcza problemów.

Druga część ta na której Ci bardziej zależy to oprogramowanie tej Atmegi.
    Kwestia zasdanicza. Potrafisz programować Atmegę w tym całym Arduinio?
    Bo sprawa wygląda tak, że trzeba sobie podłączyć przycisk pod któreś tam wolne D z tej Atmegi jako przycisk Start i wstawić to w główny program tak żeby kontroler czekał na jego nacisnięcie.
    Użycie przycisku reset odradzam - to głupi pomysł.

Spradź sobie w czym to całe Arduinio Mega Pololu Shield sie programuje. Znajdż sobie przykładowy program główny czytający coś z Flasha, jakiś program na obsługę przycisku z eliminacją drgań styków i poskładaj to w całość.

Piszę ogólne co i jak robić bo ja niczego nie programuje w Arduinio (umiem i programuję w C) więc nakreśliłem taki ogólny plan działania. Zanim zaczniesz kupować ściąg sobie środowisko pod ten kontroler. Pisałeś wcześniej że coś tam już tworzyłeś w tym więc pojęcie co i jak powinieneś mieć.
  • REKLAMA
  • #11 15759415
    qwerty112
    Poziom 10  
    W sposób który proponujesz to raczej tego zrobić nie można, Atmega stanowi tylko "podstawę transmisyjną" pod CNC shild. Wgrywa się do niej tylko plik konfiguracyjny *.hex a potem już tylko g-code poprzez program grbl.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował CNC oparty na Arduino z użyciem CNC shield i GRBL, pytając o możliwość automatycznego uruchamiania grawerowania po umieszczeniu materiału na polu roboczym, bez potrzeby interakcji z komputerem. Odpowiedzi sugerują, że można to zrealizować, wykorzystując kartę SD do przechowywania programów grawerowania oraz przycisk do uruchamiania cyklu. Wskazano na potrzebę programowania Atmegi, aby obsłużyć przycisk startowy, a także na ograniczenia związane z używaniem Arduino w kontekście automatyzacji. Użytkownik rozważa również użycie kontrolera RAMPS 1.4 z dodatkowym slotem na kartę SD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA