logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Streamowanie g-code z karty SD na Arduino w małym ploterze CNC [Arduino]

kacpo1 11 Lut 2018 22:17 1152 7
REKLAMA
  • #1 17030507
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Witam.

Problem wygląda następująco. Jestem w trakcie budowy małego plottera CNC. Na razie do streamowania gcode używam Processinga, ale jest to mało mobilne i uciążliwe. Więc wpadłem na pomysł dodania drugiego arduino które będzie sczytywało gcode z karty SD i wysyłało do drugiego. Ktoś ma pomysł jak to zrobić? Dołączam wsad do arduino i kod processinga, może to coś pomoże.

Arduino :

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Processing :

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #2 17030839
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    A po cóż drugie arduino ? podepnij czytnik SD do tego co masz i odczytuj gcode z karty. Drugie rozwiazanie to wysylanie gcode przesz serial z komputera.

Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 17030842
    kacpo1
    Poziom 33  
    No dobra. Drugie może jest niepotrzebne, ale jak to zrobić? Kod jest przystosowany, aby "tłumaczyć" to co się dostanie z seriala, dlatego chciałem drugie arduino. I szczerze mówiąc, nie do końca wiem jak działa takie rozpoznawanie, że np. akurat ta linijka g-code ma współrzędne te i te. A co do komputera, to tak jak mówiłem - mało mobilne.

I jako, że nie jestem pewien co do zasady działania i wolałem nie zmieniać kodu, chciałem zrobić to najprościej i wysyłać serialem gcode linijka po linijce z jednej ATmegi do drugiej.
  • #4 17030860
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Zainteresuj sie projektem GRBL, masz tam kod do arduino i program pod windows do obsługi gcode po USB.

Pozdr
    Sławek
  • #5 17030874
    kacpo1
    Poziom 33  
    rs6000 napisał:
    Zainteresuj sie projektem GRBL, masz tam kod do arduino i program pod windows do obsługi gcode po USB.

Pozdr
    Sławek

Nie wiem czy tego nie widzisz, czy nie rozumiesz, ale dotychczas do przesyłania gcode używałem Processinga, ale z racji tego, że jest to mało mobilne / na stałe tzn. muszę mieć pod ręką pc z tym oprogramowaniem, to trochę lipa. Chcę dodać drugą ATmegę, która z czytuje g-code z SD, dzieli go na linijki i wysyła linijka po linijce na serial, z seriala drugie arduino go "przechwyca" i steruje silnikami i serwem. Dzięki srugiej atmedze i karcie sd, mogę przenosić taki plotter, lub np. gdybym chciał go pokazać w szkole, to muszę instalować processing co nie jest wygodne. A tak wkładam karte z g-code i już.

Problem nie polega na odbieraniu, ponieważ mam arduino którego kod wyłapuje w serialu linijkę g-codu i go interpretuje. Problem jest z nadawaniem, nie do końca wiem, jak taką jedną linijkę wysłać.
  • REKLAMA
  • #6 17031027
    alienHater
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ponowny kontakt z rs6000 pokazuje że jego avatar nie jest przypadkowy. Podejrzewam że nie rozumie... :D

Odnośnie tematu.
    Nie do końca potrafię zinterpretować ten kod .
    Gdybym miał się za to zabrać, zaczałbym od podejrzenia w monitorze portu szeregowego, jak wyglądają te dane.

Ogólnie serial.print powoduje wysłanie danych jako znaki ascii. Serial.write wysyła w formie zmiennej.
    Pasowałoby zobaczyć w jakiej formie jest to ubrane, itd

Ale zastanawia mnie jedna możliwość. Czy przepisanie danych z karty od razu do Arduino będzie prostsze? Niekoniecznie, jeżeli dane wysyłane są w odstępach czasu, sterując na bieżąco.

Zobacz tutaj, gościu chyba miał podobny pomysł:
    G Code on Arduino?
  • REKLAMA
  • #7 17031886
    Slawek K.
    Poziom 35  
    kacpo1 napisał:
    rs6000 napisał:

Pozdr
    Sławek

Nie wiem czy tego nie widzisz, czy nie rozumiesz, ale dotychczas do przesyłania gcode używałem Processinga, ale z racji tego, że jest to mało mobilne / na stałe tzn. muszę mieć pod ręką pc z tym oprogramowaniem, to trochę lipa. Chcę dodać drugą ATmegę, która z czytuje g-code z SD, dzieli go na linijki i wysyła linijka po linijce na serial, z seriala drugie arduino go "przechwyca" i steruje silnikami i serwem. Dzięki srugiej atmedze i karcie sd, mogę przenosić taki plotter, lub np. gdybym chciał go pokazać w szkole, to muszę instalować processing co nie jest wygodne. A tak wkładam karte z g-code i już.

Problem nie polega na odbieraniu, ponieważ mam arduino którego kod wyłapuje w serialu linijkę g-codu i go interpretuje. Problem jest z nadawaniem, nie do końca wiem, jak taką jedną linijkę wysłać.

No to chyba ty nie rozumiesz, napisałem ci, że możesz czytać gcode z SD, więc w czym problem ? przecież napisałeś kod do arduino i do processinga więc nie potrafisz napisać kilku linijek do odczytu z pliku tekstowego ? ;)

alienHater napisał:
    Ponowny kontakt z rs6000 pokazuje że jego avatar nie jest przypadkowy. Podejrzewam że nie rozumie... :D
    [/url]

Proponuję Ci abyś wyluzował kolego.

Pozdr
    Sławek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik buduje mały ploter CNC i poszukuje sposobu na streamowanie g-code z karty SD na Arduino, aby uniknąć używania komputera z Processingiem. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie czytnika SD do istniejącego Arduino lub użycie drugiego Arduino do odczytu g-code z karty SD i przesyłania go przez serial. Wskazówki dotyczące użycia projektu GRBL oraz metod przesyłania danych przez Serial.print i Serial.write zostały również zasugerowane. Użytkownik podkreśla, że problemem jest nadawanie g-code linijka po linijce, a nie jego odbieranie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA