logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

schemat układu elektrycznego 12 volt ( elektryczny skuter dziecięcy)

pablo.m 01 Lip 2016 21:55 2529 2
  • #1 15780975
    pablo.m
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich.
    Nie wiem czy to dobre miejsce, ale zakładam że tak.
    Dostałem jakiś czes temu widoczny na foto elektryczny motorek dla dziecka widoczny na foto schemat układu elektrycznego 12 volt ( elektryczny skuter dziecięcy)
    w tym roku syn już dorósł do jazdy na nim, ale pojawił się problem ze starą instalacją która była cała pociachana - zapewne przez jakieś gryzonie.
    mechanicznie motorek jest sprawny - po podłączeniu widocznego silnika
    do akumulatora 12 volt motor jak najbardziej jeździ ..ale przy czyszczeniu natrafiłem na taki oto przekaźnik schemat układu elektrycznego 12 volt ( elektryczny skuter dziecięcy)
    Jak łatwo się domyślić jeżdżenie na zasadzie szeregowego podpięcia silnika do aku może skończyć się w końcu jego spaleniem, dlatego poniżej przedstawiam schemat instalacji którą potrzebuję zrobic docelowo w tym "motorze"
    Jako że elektronik raczej marny ze mnie, prosiłbym o pomoc w prawidłowym połączeniu mojego układu, gdzie
    1 - akumulator 12 volt 7, 2 Ah
    2 - silnik - nie mam oznaczenia
    3 - włącznik klaksonu
    4 - klakson
    5 - lampa przednia ( żarówka 5-10 watt)
    6 - włącznik lampy przedniej
    7 - przekaźnik

Na pewno trzeba gdzieś wcisnąć jakiś bezpiecznik, tylko nie wiem gdzie.
    Podobno kiedys była tam płytka która sterowała całym układem - głównie efekty dźwiękowe ( są dwa głośniki) ale ja dostałem ten egzemplarz bez niej, zresztą nie o nie mi chodzi.
    Chciałbym, żeby elektrycznie wszystko było ok, zwłaszcza żeby nie doszło do niepotrzebnego stopienia instalacji - prąd w aku zapewne niemały.
    Więc gdybym mógł liczyć na waszą pomoc będę wdzięczny
    Gdyby ktoś miał dodatkowe pytania z chęcią odpowiem
    pozdrawiam wszystkich forumowiczów
  • #2 15780989
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5142
    Fajnie, wszystko jest, poza najważniejszym :cry: Jak tym z miejsca ruszyć ? Gdzie jest manetka uruchomienia silnika w tym ,,Harleyu", oraz jego sterownik? Coś Kolega pogubił, na tym wykazie.
  • #3 15781006
    pablo.m
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Fajnie, wszystko jest, poza najważniejszym :cry: Jak tym z miejsca ruszyć ? Gdzie jest manetka uruchomienia silnika w tym ,,Harleyu", oraz jego sterownik? Coś Kolega pogubił, na tym wykazie.

fakt - zapomniałem dorysować - oczywiście w układzie między aku a silnikiem
REKLAMA