logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odłączyć masę elektryczną od masy sygnałowej.

Devet 03 Lip 2016 17:06 1326 9
REKLAMA
  • #1 15784183
    Devet
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam pewien problem z podłączeniem przedwzmacniacza mikrofonowego.
    Nie wiem jak uniknąć pętli masy.
    Jak odłączyć masę elektryczną od masy sygnałowej.

Na wyjściu jest zwykły jack mono. Jak widać wszystko jest połączone do jednej masy. Trzeba jakoś odfiltrować, odizolować?
  • REKLAMA
  • #2 15784263
    elbud
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Jak projektujesz PCB to każdy rodzaj masy traktujesz jako osobną ścieżkę a następnie łączysz je ze sobą w jednym punkcie. Np. masę analogową i cyfrową.
    Tutaj
    masa zasilająca - emiter Q1, minus C2
    masa obwodów wejściowych - masa MIK1
    masa obwodów wyjściowych - GND J1
    Wspólny punkt dajesz na końcówce emitera Q1 i wszystko OK.
  • REKLAMA
  • #3 15784471
    Devet
    Poziom 6  
    Dziękuję za wyjaśnienie.
    Mam jedną ścieżkę masy i wszystko polutowane tak jak na schemacie.
    Mimo zasilania z baterii 9v, mam przydźwięk sieciowy. Pomaga dotknięcie kapsuły mikrofonu lub ścieżki robiącej za GND.
  • #4 15784779
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Devet napisał:
    Mimo zasilania z baterii 9v, mam przydźwięk sieciowy. Pomaga dotknięcie kapsuły mikrofonu lub ścieżki robiącej za GND.

To znaczy że układ trzeba zaekranować.
  • #5 15784875
    Devet
    Poziom 6  
    Hmm. Trzeba umieścić układ to np. aluminiowej obudowy i wykorzystać masę?

Dodam, że przewód między wkładką elektretową, a przedwzmacniaczem wynosi ok. 2m. Jest on niby ekranowany, lecz zależało mi na elastyczności. Wykorzystałem przewód rca do tego celu.
    Nie doliczyłem też dobrego przewodu audio między układem a komputerem.
  • REKLAMA
  • #6 15785954
    elbud
    Poziom 14  
    Dlaczego nie dajesz przedwzmacniacza przy mikrofonie? Jak dasz elementy SMD to wszystko będzie małe. Są kondensatory ceramiczne 10uF (na wejściu nie musisz więc łączyć w szereg dwóch) SMD, tylko jeden będzie dość duży ten 100uF ale mniejszy od mikrofonu. W czym problem?
  • #7 15786102
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    elbud napisał:
    Są kondensatory ceramiczne 10uF (na wejściu nie musisz więc łączyć w szereg dwóch) SMD

Tak czy owak tam jeden wystarczy - plusem do mikrofonu.
  • #8 15786635
    Devet
    Poziom 6  
    Macie rację. Mogę to zrobić na przy użyciu elementów smd. Chciałem ciąć koszty, bo wszystkie standartowe elementy miałem. Nawet mogę zastosować cienkie baterie CR.

Zastanawia też mnie fakt, dlaczego po dotknięciu obudowy komputera poprawiam uziemienie (?).
    W domu znajduje się układ sieci TN-C, sprawdzane były gniazda i są wykonane mostki.

Pewnie będzie wystarczyło zmniejszenie tego układu, dziękuję za pomoc i dam znać po zmianach.
  • #9 15786701
    elbud
    Poziom 14  
    Nie chodzi tu o zmniejszenie, tylko o pozbycie się długiego kabla na wejściu. W kablu tym indukują się szumy i inne zakłócenia i są one wzmacniane w tym przedwzmacniaczu. Więc nie zapomnij o ekranowaniu modułu mikrofon-przedwzmacniacz.
    Oczywiście kabel do kompa też ekranowany.
  • REKLAMA
  • #10 15788892
    Devet
    Poziom 6  
    Dziękuję za pomoc. Szum zauważalnie spadł. Mogłem się nawet pokusić o pomiary widma samego szumu, ale jest ok :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem przedwzmacniacza mikrofonowego, który powoduje pętlę masy i szumy. W odpowiedziach zasugerowano, aby projektować PCB z oddzielnymi ścieżkami masy dla różnych obwodów (analogowych, cyfrowych, zasilających) i łączyć je w jednym punkcie. Zwrócono uwagę na konieczność ekranowania układu oraz użycia krótszych kabli, aby zminimalizować zakłócenia. Użytkownik rozważa zastosowanie elementów SMD oraz ekranowanych kabli, co przyniosło poprawę w jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA