logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FIATy starsze - MultiEcuScan - jak zainstalować i ustawić wymagane parametry..??

moonchild 03 Lip 2016 17:45 14559 16
REKLAMA
  • #1 15784265
    moonchild
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam!

Długo się nosiłem aż wreszcie kupiłem...

Kupiłem to:

http://www.diagnostyka-samochodowa.pl/Interfe...2-6-Alfa-Romeo-Fiat-Lancia-auta-1996-2007,p,7

Wszystko ładnie i pięknie.. tylko jak to zainstalować na laptopie...???

Wymagania spełnia. ale problem jest taki, że p-kt 6 i 7 konfiguracji ma się nijak do tego co jest w moim lapku.

W instrukcji pokazane jest jak wejść do ustawienia portu COM. Wybrałem COM 1 zgodnie z zaleceniem. Potem ustawiłem Liczbę bitów na sekundę na 115200 jak zalecono. Następnie w p. 7 trzeba wejść w opcje zaawansowane. Klikam u siebie tę opcję ale nie mam tego co pokazuje instrukcja tylko to:

FIATy starsze - MultiEcuScan - jak zainstalować i ustawić wymagane parametry..??

Jak zatem mam ustawić pozostałe parametry..?

Laptop to IBM Think Pad - Pentium III 696MHz / 256MB RAM. Powinien zatem bez problemu obsłużyć tego Multiscana.

Czemu nie mam tego co przewiduje instrukcja..??

Co mam zrobić...??

Proszę o pomoc jak dla kompletnego laika - nie jestem biegły w komputerach.. ;-)
  • REKLAMA
  • #2 15784347
    TomekB123
    Poziom 20  
    Ocena: 144
    Odpal managera urządzeń i zobacz jakie masz dostępne COM-y. Do takich interfejsów są sterowniki które tworzą w systemie wirtualny COM.
  • REKLAMA
  • #3 15784702
    moonchild
    Poziom 14  
    W moim laptopie jest tylko jedno wyjście USB. COM1.
    Wszystko tu jest OK ale nie mogę ustawić wymaganych parametrów. Jedyne co mogę to ustawić liczbę bitów na sekundę na 15200 tak jak zalecane. Witz w tym, że po kliknięciu "zaawansowane" nie wyświetla się to co pokazuje instrukcja a zupełnie co innego - zdjęcie powyżej (na pierwszym planie jest to co wyświetlają oba moje kompy a na drugim to co pokazuje instrukcja). Tym samym nie mogę ustawić zaawansowanych ustawień portu.
  • REKLAMA
  • #4 15784841
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1689
    Te ustawieni są do kabla na ftdi 232, a ty masz ch340.
    Nic nie zmieniaj powinno działać.
  • #6 15784941
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Program to trzeba jeszcze kupić ;) Ty na razie kupiłeś mocno przepłacony kabelek ISO-KKL (znany powszechnie jako VAG-COM409.1) na problematycznym chipie CH340 (nie obsługuje wszystkich szybkości transmisji spotykanych w FIATach) z przełącznikiem i przejściówką na 3-pin, warty jakieś 50zł. Pełna wersja MultiEcuScan (bez interfejsu) kosztuje 50€.

Szybkość transmisji ustawiona we właściwościach portu nie ma żadnego znaczenia.
  • #7 15785211
    moonchild
    Poziom 14  
    Qrde.. to co ja kupiłem..??
    Aukcja jest taka:

INTERFEJS MultiECUScan FIAT,ALFA-ROMEO,LANCIA-OBD2 (5927463371)

Moderowany przez tzok:

Link do aukcji usunąłem.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• #8 15785572
    tzok
    Zgodnie z opisem na aukcji kupiłeś interfejs diagnostyczny, czyli kabelek wart 30zł i przejściówkę wartą 15-20zł... do tego płytkę z interaktywnym przewodnikiem do instalacji sterownika. Nie ma tam mowy, że jest do tego dołączone jakiekolwiek oprogramowanie diagnostyczne. Co więcej, z uwagi na zastosowany chip CH340 kabelek prawdopodobnie nie będzie poprawnie współpracował ze sterownikami IAW-6F/8F/16F/18F.
  • #9 15785590
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    Starsze fiaty bez CAN-u gdzie nie potrzeba ELM-a a vag kkl będą działały na darmowej wersji multiecuscan (free) poza tym zależy jakie fiaty masz na myśli jeśli na monowtrysku Marelli to IAW scan 2 ale o tym szerzej kolega tzok
  • #10 15785620
    tzok
    MES obsługuje wtrysk IAW ale tylko w pełnej wersji, mój program jest darmowy i wykorzystuje ten sam interfejs, ale zarówno jeden jak i drugi wymaga do tych sterowników kabelka z chipem FT232R.
  • REKLAMA
  • #11 15785621
    moonchild
    Poziom 14  
    Kolega Tzok wie co mam...
    Generalnie sterowniki 6F.SH, 6F.S3, oraz Bosch Motronic i Monojetronic.

Qrde.. no jestem zły na siebie.... 150zeta poszło w błoto...??

Oczywiście o zwrocie zapomnij... Polska...

I co teraz...???

To czym i jak mogę przeskanować te cholerne centralki. Nie stać mnie na wizyty w warsztatach, z resztą w Gdańsku nie znam nikogo uczciwego.

Qrde dlaczego kol. Tzok nie mieszka w 3 mieście... ;-(

Dodano po 1 [minuty]:

tzok napisał:
    MES obsługuje wtrysk IAW ale tylko w pełnej wersji, mój program jest darmowy i wykorzystuje ten sam interfejs, ale zarówno jeden jak i drugi wymaga do tych sterowników kabelka z chipem FT232R.

A jaki to jest kabelek... (jakiś link gdzie to można kupić..?) Może ma taki ta firma z której to swoje cudo kupiłem.. może pójdą na jakąś wymianę...?
    Qźwa.. biednemu to zawsze wiatr w oczy...
  • #12 15785826
    hessel.
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Live data Ci na pewno nie pójdzie na tym sprzęcie. Żeby sprawdzić czy fejs dobry w programie jest test opóźnień.
  • #13 15785836
    moonchild
    Poziom 14  
    Na szczęście tylko odpakowałem kopertę wysyłkową. Nie użyłem kabli. Wszystko jest nowe. Zapakowałem do tej samej koperty. Wszystko to kupiłem w firmie Gerantz Polska. Czytałem ich regulamin i mają tam opcję zwrotu bez podania przyczyny. Co prawda na alledrogo mają też kilka negatywów dotyczących a jakże migania się od zwrotu kasy za towar nie spełniający oczekiwań klienta. Fakt że mają też masę pozytywów więc te negatywy to kropla w morzu.. no ale są. Napisałem maila do nich czekam na odpowiedź. Jak do jutra nie odpiszą,. będę próbować dzwonić. Zobaczymy. Zawsze mogę też wszcząć jakąś procedurę prawną. ;-)
  • #14 15785849
    hessel.
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Zrób test opóźnień na samochodzie to się wszystkiego dowiesz. Chodzi o to żeby do testu kabel miał zasilanie. Nie zasilony wyrzuci błąd.
  • #16 15786248
    tzok
    Sterowniki IAW-6F do 18FD mają stałą szybkość komunikacji wynoszącą 7812,5 bps, FT232R obsługuje 7680 bps i z tą prędkością komunikacja działa (w miarę) poprawnie. CH430 "w okolicy" obsługuje jedynie 4800 bps i 9600 bps, nie ma zatem najmniejszych szans na poprawną komunikację.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił interfejs diagnostyczny MultiEcuScan do samochodów FIAT, ALFA ROMEO i LANCIA, jednak napotkał trudności z instalacją i konfiguracją na laptopie IBM Think Pad. Problemy dotyczą ustawień portu COM oraz braku zgodności z instrukcją. Użytkownik dowiedział się, że jego kabel oparty na chipie CH340 może nie obsługiwać wszystkich prędkości transmisji wymaganych przez sterowniki IAW-6F/8F/16F/18F. Wskazano, że do poprawnej komunikacji potrzebny jest kabel z chipem FT232R. Użytkownik rozważał zwrot zakupionego sprzętu, co ostatecznie udało mu się zrealizować.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA