logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja lutownicza - Elektronik Praktyczny 3/99 - opinie

Fath 26 Wrz 2004 12:11 12256 21
  • #1 875605
    Fath
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Czy ktoś spotkal sie z tym regulatorem i czy moze wyrazić o nim jakieś opinie. Dla przupomnienia o która stacje dokładnie mi chodzi dodaje zalącznik ze opisem.
    Załączniki:
    • stacja_lutownicza_PE.pdf (333.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 875961
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam.Mogę powiedzieć Ci tyle.Wykonałem ten układ z tym ,że regulatora temperatury nie wykorzystałem do regulacji temperatury w lutownicy,tylko zupełniem do czegoś innego.Jest to prosty regulator ale w moim przypadku pracuje bez problemu.
  • #3 878819
    Alpik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mi tez chodzi, jeden w stacji lutowniczej a drugi w stoliku grzewczym do PCB (termotransfer). Równolegle do R1 (51k) możesz dodać rezystor 1k. oraz do R5 (1M) kondensator 470nF, też równolegle. Czasami przekaźnik mi "kłapał", być może od przewodu sieciowego, który sie po stole plątał blisko obudowy a także po przyłożeniu ręki pod obudowe (mam plastikową) też naparzał. Rezystor 1k załatwił spraw
  • #4 1263969
    Svavo
    Poziom 23  
    zamierzam zbudować tą stację.
  • #5 1264084
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    koszt kolby, elementow, zasilacza i obudowy przekracza wartosc gotowego urzadzenia, wiec czy warto? pozostaje kwestia zadowolenia z wykonanej pracy, ale czy nie lepiej wykonac ja budujac cos innego?
  • #6 1264174
    Svavo
    Poziom 23  
    Najdroższymi podzespołami są: kolba (ok. 50 PLN), trafko, 7107 i obudowa - pozostałe elementy są typowe i niedrogie. Koszt wykonania tej lutownicy jest (moim zdaniem) dużo niższy od lutownicy fabrycznej. A najważniejsza jest, jak wspomniałeś, satysfakcja! ;)

Pozdrowionka
  • #7 1264182
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    jezeli calosc przekracza 100zl to juz jest za drogo
  • #8 1267298
    Fath
    Poziom 18  
    Ja zbudowałem tą stacje, szczeże to sie nie opłaca bo wydalem na nią około 160zł, a można przeież kupić XTRONICA za 150zł i bedzie chodzilo wszystko dobrze bez zadnej regulacji i marnowania czasu na calą tą robotę.
  • #9 1518728
    Longin_S
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    1.Czy można gdzieś kupić płytki do tej stacji?
    2. Czy ktoś może przerobił układ załączania grzałki na sterowanie z tyrystorem/triakiem włączanym w zerze - aż się prosi żeby to zrobić.

Pozdrawiam
    Longin
  • #10 1643546
    marti_1988
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Postanowiłem samemu zbudować stacjie lutowniczą Hot-Air i szukam odpowiedniego układu do regulowania temperatury i mam pytanie czy ukłdan z tej lutownicy by sie nadał .
    Mam zamiar wykorzystać grzałke z termoparą takie jakie sa sprzedawane na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55891322 tylko że ona jest na 24 V a w tym układzie z tego co widziałem to jest chyba 12 V czy to jest duzy problem . Jeśli ten układ sie nie nadaje to moze znacie taki który by sie do tego nadał.
    Z góry dzięki
  • #11 1644447
    Fath
    Poziom 18  
    Jako układ do regulacji temperatury to sie nadaje, a napięcie grzałki zależy od użytego transformatora.
  • #12 1645098
    marti_1988
    Poziom 12  
    Czyli rozumiem że jak zastosuje transformator na 24 V to układ ten będzie poprawnie funkcjonował ?? No iczy będzie on współgrał z termoparą z tych grzałek z allegro ??
  • #13 1646492
    Fath
    Poziom 18  
    W tym układzie przekaznik steruje grzałką o napięciu 24V a nie 12V.
  • #14 1646677
    marti_1988
    Poziom 12  
    No dobra to to juz wiem , ale czy napewno termopara z grzałek do hot-aira będzie pasować do tego układu ??
  • #15 1649425
    Fath
    Poziom 18  
    Termopara to termopara, będzie działała tylko musisz dobrze wyregulować temperaturę kolby i stacji i to wszystko.
  • #16 1720343
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    A czy termopara wykonana w domu, z dwuch drutów też będzie się nadawać?
  • #17 1723849
    kwarzec
    Poziom 12  
    Będzie działać, pod warunkiem że wykonasz prawidłową spoinę
    przez zespawanie. Skręcone ze sobą końce drutów też działają
    ale w wyższych temperaturach połączenie się utlenia i taka termopara
    jest do niczego, lepiej kupić gotową termoparę od choćby najtańszego
    multimetru. Ja kupiłem takie w Gliwicach poniżej 10 PLN za sztukę.
  • #18 1724471
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Z zespawaniem nie będzie chyba problemu. Zwykłym palnikiem acetylenowycm powinno się udać. Tylko jakich metali użyć? Żelaza i miedzi?

Pozdr.
  • #19 1732040
    kwarzec
    Poziom 12  
    W lutownicach stosowana jest zazwyczaj termopara typu "K"
    zbudowana z drutów ze stopów chromel/alumel, stosowana do 1370 stopni C. Jeśli zdobyłbyś drut oporowy z konstantanu to mógłbyś zrobić termoparę typu "J" żelazo/konstantan do ok. 760 stopni C lub miedź/konstantan do 400 stopni. Można by też zrobić z drutów z przewodów kompensacyjnych do termopar które są zrobione z; Fe/CuNi typu "J" i NiCr/Ni typu "K". Łatwiej chyba jednak kupić gotową. Zobacz krótki opis o rodzajach termopar pod linkiem:
    http://zabawki.pap.edu.pl/new/files/zrodla/etykiety/termopara.html

Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć to pogoogluj.
  • #20 1815353
    mateusz Kubański
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Mam pyatnko ,

co wsadzic zamiast tego oampa OP07

(nie dostepne, i drogie !! -chodzi o moje miasto)
  • #21 1824579
    kwarzec
    Poziom 12  
    mateusz Kubański napisał:
    Mam pyatnko ,

co wsadzic zamiast tego oampa OP07

(nie dostepne, i drogie !! -chodzi o moje miasto)

To wmacniacz o małym dryfcie i małym napięciu niezrównoważenia.
    Zastąpić mógłbyś lepszym ( i droższym). W Katowicach w firmie
    Nikomp S.C http://www.nikomp.com.pl/ ten wzmacniacz
    jest do kupienia za 1,40 PLN. Jeśli uważasz że to drogo to szukaj dalej.
  • #22 1829135
    mateusz Kubański
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    o kurde tylko 1.40 ???

spoko, ja widzialem je po ok 10zeta !

dzieki na informacje

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stacji lutowniczej opisanej w Elektroniku Praktycznym 3/99 oraz regulatora temperatury zastosowanego w tym układzie. Użytkownicy potwierdzają, że regulator jest prosty i działa bez problemów, choć niektórzy stosowali go do innych celów niż regulacja temperatury lutownicy. Wskazano modyfikacje układu, takie jak dodanie rezystora 1kΩ równolegle do R1 (51kΩ) oraz kondensatora 470nF równolegle do R5 (1MΩ), co eliminuje problemy z przekaźnikiem. Koszt budowy stacji jest dyskutowany – najdroższe elementy to kolba, transformator, układ 7107 i obudowa, a całkowity koszt może przekroczyć 100-160 zł, co nie zawsze jest opłacalne w porównaniu do gotowych urządzeń, np. XTRONICA za około 150 zł.

Poruszono także temat zastosowania układu do regulacji temperatury grzałki 24V z termoparą, popularnej w stacjach Hot-Air. Układ może współpracować z różnymi napięciami zasilania, zależnie od transformatora, a termopara, niezależnie od źródła, wymaga odpowiedniej kalibracji. Omówiono także możliwość wykonania termopary samodzielnie z odpowiednich drutów (np. chromel/alumel dla typu K lub żelazo/konstantan dla typu J), jednak zaleca się zakup gotowej termopary ze względu na trwałość i stabilność pomiaru.

W kwestii komponentów, zwrócono uwagę na problem dostępności wzmacniacza operacyjnego OP07, który można zastąpić innym o niskim dryfcie i napięciu niezrównoważenia. Podano przykład zakupu OP07 w firmie Nikomp S.C. za 1,40 PLN, co jest ceną znacznie niższą niż w innych miejscach.

Podsumowując, stacja lutownicza z Elektronika Praktycznego 3/99 jest funkcjonalna i możliwa do samodzielnej budowy, choć wymaga uwagi przy doborze i modyfikacji elementów oraz może nie być ekonomicznie opłacalna w porównaniu do gotowych rozwiązań. Układ regulatora temperatury jest uniwersalny i może być stosowany także w innych urządzeniach grzewczych z termoparą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA