logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można uszczelnić cieknącą grzałkę przepływową w zmywarce Bosch SRV45T23EU?

pepe__75 06 Lip 2016 22:36 2988 9
REKLAMA
  • #1 15791552
    pepe__75
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    Witam.
    Proszę o pomoc. Zaobserwowałem wyciek spod zmywarki Bosch SRV45T23EU. Rozebrałem obudowę i dostrzegłem wyciek z grzałki przepływowej. Zanim wszystko zdemontuję mam pytanie czy taki wyciek można uszczelnić, czy ten element jest rozbieralny, czy trzeba go w całości wymienić?
    Znalazłem taki element:
    https://north.pl/karta/grzalka-przeplywowa-1s...arki-bosch-srv45t23eu-44,ZDA-5I-CMMX-QQ3.html
    Trochę kosztuje, a szkoda mi go wymieniać jeżeli grzałka grzeje, a jedynym problemem jest przeciek.
  • REKLAMA
  • #2 15791937
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2641
    Najczęściej wyciek jest na uszczelniaczach - rozebrać zespół grzałki i zobaczyć jakie tam są. Gorzej jak elementy (np. zębatki) uszkodziły się mechanicznie - wtedy wymieniamy całość.
  • REKLAMA
  • #3 15827090
    pepe__75
    Poziom 11  
    Chyba udało mi się rozwiązać problem. Przynajmniej od trzech zmywań przecieku nie ma. Rozebrałem grzałkę przepływową i okazało się, że powodem przecieków, były drobne pęknięcia membrany, której zadaniem jak mniemam, było zabezpieczenie grzałki przed "suchobiegiem". Po wielu poszukiwaniach okazało się, że nie można kupić membrany jako osobnego elementu. Postanowiłem więc ją skleić. Niestety nie mogłem znaleźć kleju, który by ją skleił. Próbowałem kleju do gumy, cyjanoakrylu, budaprenu, robiłem łatki z z foli PCV, nawet z prezerwatywy. Utrudnieniem było też to, żeby membrana dalej spełniała swoją funkcję, czyli nie była zbyt sztywna. Niestety do tej gumy nic nie chciało się przykleić. Pomógł dopiero wypełniacz do gumy, którego w pracy używamy do klejenia gum przenośników taśmowych. Po prostu zasmarkałem nim te pęknięcia i jak na razie nie ciekną. Mam nadzieję, że tak zostanie.
    Zamykam temat.
  • #4 15996279
    pepe__75
    Poziom 11  
    Niestety problem powrócił. Woda spod zmywarki wycieka ponownie. Puściło jednak miejsce klejenia i uszczelka znowu nie zapewnia szczelności. Tak jak pisałem w poprzednim poście nie można jej kupić osobno, konieczny jest zakup całej grzałki. A może ktoś z Was ma do sprzedania taką uszczelkę? Na przykład z niesprawnego urządzenia. Na uszczelce jest oznakowanie NT-B13-1 5. W załączeniu wysyłam jej zdjęcia. Ewentualnie nie drogo całą grzałkę. Zapytanie dotyczy zmywarki jak w temacie, natomiast grzałka przepływowa ma oznaczenie 00498623.
    Załączniki:
    • Czy można uszczelnić cieknącą grzałkę przepływową w zmywarce Bosch SRV45T23EU? IMG_2744.JPG (593.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy można uszczelnić cieknącą grzałkę przepływową w zmywarce Bosch SRV45T23EU? IMG_2743.JPG (515.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15996355
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2641
    Cały zespół grzałki to prawie 450zł.
    Możesz przejrzeć, aukcje. Być może tam jakaś używka sprawna będzie.
  • #6 15996494
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15997986
    pepe__75
    Poziom 11  
    To w takim razie nie do końca rozumiem dlaczego producent narzucił konieczność wymiany całego zespołu grzałki, skoro jest ona w zupełności i w dodatku łatwo rozbieralna, a jedynym elementem jaki u mnie się uszkodził jest gumowa uszczelka/membrana. Moim zdaniem bez szkody dla pozostałych podzespołów mógłby przewidzieć możliwość zakupu tegoż gumowego elementu i jego wymianę. Węszę tutaj raczej chęć zbicia kasy, a nie dbałość o klienta i dalszą bezawaryjną pracę jego zmywarki. Koszt nowej grzałki stanowi 25% nowej zmywarki, a uszczelka gumowa kosztowałaby pewnie jakieś 20 zł. Jestem przekonany, że gdybym miał możliwość założenia nowej uszczelki grzałka popracowała by jeszcze jakiś dłuższy czas (pewnie dopóki nie zepsułby się w niej jakiś inny element, ale na pewno już nie ta uszczelka) Kupię jednak używaną grzałkę. Wymienię uszczelkę. Zobaczymy. Mam oczywiście świadomość, że nie popracuje ona tyle co nowa i być może za 2 miesiące znowu będę łatał, ale biorąc pod uwagę banalność uszkodzonego elementu oraz spore pieniądze jakie miałbym władować w nowy element jestem w stanie zaryzykować.
  • REKLAMA
  • #8 15999456
    falo22
    Poziom 25  
    Ocena: 647
    Mam taką obudowę grzalki z uszczelka .
  • #9 15999509
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16176194
    pepe__75
    Poziom 11  
    Kupiłem używany zespół grzałki, ale nie wymieniłem go całego a jedynie grzałkę z gumową membraną. Łatwiej mi było wymienić te elementy, niż cały zespół grzałki. Od tego czasu minęły prawie 3 miesiące i na razie przecieków nie widać. Oby jak najdłużej. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zasygnalizował problem z wyciekiem w zmywarce Bosch SRV45T23EU, który pochodził z grzałki przepływowej. Po rozebraniu grzałki stwierdził, że przyczyną wycieku były pęknięcia w gumowej membranie. Próby naprawy poprzez klejenie nie przyniosły trwałych rezultatów, a konieczność wymiany całego zespołu grzałki była kosztowna. Ostatecznie użytkownik zakupił używaną grzałkę i wymienił jedynie uszkodzoną membranę, co na razie rozwiązało problem. Dyskusja poruszała również kwestie dostępności części zamiennych oraz kosztów związanych z naprawą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA