logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra A 1991 – nierówna praca silnika, świeci kontrolka check engine

kniespodziewany 03 Lip 2005 14:08 14366 14
REKLAMA
  • #1 1625505
    kniespodziewany
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam problem z moim Oplem.
    Silnik zachowuje się dziwnie.
    Wchodzi na wysokie obroty lub bardzo małe i gaśnie. W tym samym czasie świeci się pomarańczowa kontrolka.
    Mruga lub świeci się cały czas a jak zgaśnie to silnik też pracuje ok.
    Kontrolka świeci się również przy normalnej pracy silnika.
    Samochód już oglądało kilku elektryków i był podłączany pod komputer.
    Nic nie znaleźli.
    Zaznaczam, że mnie mam założonego gazu.
    Były wymienione świece i przewody oraz kopułka.
    Proszę o pomoc, co mam robić?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1625868
    kniespodziewany
    Poziom 11  
    Byłem u elektryka samochodowego. Tylko przed pojechaniem do następnego chcę jeszcze opini innych.
  • #4 1625871
    Lewand
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    W tych Oplach często szwamkuje silniczek krokowy, nie jest testowany przez komputer więc nie będzie usterki. Miałem kiedyś podobny przypadek Pozdrwiam
  • REKLAMA
  • #5 1625876
    kniespodziewany
    Poziom 11  
    Silniczek był sprawdzany. I jest OK.
  • REKLAMA
  • #7 1626386
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 773
    No tak wiemy prawie wszystko, a na pewno, że jest to Vectra z 1991r - a może kniespodziewany napisze jaki ma silnik w tym Oplu, bo to chyba ważne?
  • #8 1626621
    kniespodziewany
    Poziom 11  
    Silnik 1,6 B,
  • #9 1631994
    kniespodziewany
    Poziom 11  
    Pukanie w sterownik silnika nie zmieniło jego pracy. Brak reakcji silnika na pukanie i jeżdżenie zapałką po scalakch.
    Może ktoś wie co robić.
  • #10 1633370
    pawlikowski_g
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Identyczny objawmam w Oplu Kadecie z silnikiem 1.4 i . U mnie przyczyną takiego zachowania jest zużyta sonda lambda.Podaje niewłasciwy sygnał do ECU( z poza zakresu pomiarowego) Jeżdżę juz z tym ze 3 lata. Co jakiś czas jak silnik zaczyna " swirować " ( za niskie lub za wysokie wolne obr) - Resetuje ECU i znów jest spokój na jakiś miesiąc . Usterka sondy Lambda nie zawsze jest zapamietywana w ECU.Aby była zapamiętana jako za niskie lub za wysokie napięcie sondy stan taki musi trwać dłużej niz 50 sekund. Można pokusic się o wykręcenie i przeczyszczenie sondy ( nie zaszkodzi a pomóc może ) Tylko UWAGA :Sonde wykręcaj tylko na gorącym silniku
  • #11 1651452
    kniespodziewany
    Poziom 11  
    Jeżeli przy przekręceniu stacyjki pomarańczowa kontrolka zaraz gaśnie lu mruga to może oznaczać, że jest popsuty sterownik silnika.
  • REKLAMA
  • #12 1653608
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    pawlikowski_g napisał:
    Identyczny objawmam w Oplu Kadecie z silnikiem 1.4 i . U mnie przyczyną takiego zachowania jest zużyta sonda lambda.Podaje niewłasciwy sygnał do ECU( z poza zakresu pomiarowego) Jeżdżę juz z tym ze 3 lata. Co jakiś czas jak silnik zaczyna " swirować " ( za niskie lub za wysokie wolne obr) - Resetuje ECU i znów jest spokój na jakiś miesiąc . Usterka sondy Lambda nie zawsze jest zapamietywana w ECU.Aby była zapamiętana jako za niskie lub za wysokie napięcie sondy stan taki musi trwać dłużej niz 50 sekund. Można pokusic się o wykręcenie i przeczyszczenie sondy ( nie zaszkodzi a pomóc może ) Tylko UWAGA :Sonde wykręcaj tylko na gorącym silniku

Ja zaproponuje koledze aby sporzedal tego kadeta i kupil sobie bilet miesieczny lub rower skoro go nie stac na naprawe uszkodzonego samochodu tylko prubuje pojsc na skroty.
  • #13 1656827
    pawlikowski_g
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Slawek J napisał:
    pawlikowski_g napisał:

Ja zaproponuje koledze aby sporzedal tego kadeta i kupil sobie bilet miesieczny lub rower skoro go nie stac na naprawe uszkodzonego samochodu tylko prubuje pojsc na skroty.

Kolego Sławku J. O ile mnie pamięć i wzrok nie myli to chyba tematem tego postu nie było rozpatrywanie w jaki sposób i czy wogóle naprawiam swój samochód ( tak apropos nic Ci do tego ) lecz problem z oplem KNIESPODZIEWANEGO !!!!!!!!!!!!
  • #14 1909508
    Sebek712
    Poziom 2  
    Witam ja takze mam podobny problem z vectra. Czasami zostaje na wysokich obrotach czasami opada. Jest tak ze jest dobrze przez pewien czas ,ale nie moge dojsc co to jest. Moze ktos sie orientuje bo mial taki przypadek
  • #15 1918473
    dzordz_makowiec
    Poziom 11  
    Jam tu nowy a post odkryłem przez przypadek.
    Jak byłeś u tych elektryków to czy sprawdzali kody usterek? wkłada się taki kluczyk do wtyczki i się zczytuje kody usterek jakie wykrył komputer.
    Zapewne tak też robili, i się teraz zbłaźniam, ale nie ma w tym poscie słowa o tym.
    A jesli chodzi o nierówną pracę silniki, to moje typowanie jest na : albo sonda lambda, albo przepływomież.:)
    Jeśli nie sprawdzono kodów usterek, to nie byli to żadni elektrycy :):D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Opla Vectra A z 1991 roku z silnikiem 1.6 B zgłasza problem z nierówną pracą silnika, który wchodzi na wysokie lub bardzo niskie obroty i gaśnie, przy czym świeci się pomarańczowa kontrolka check engine, migająca lub świecąca stale. Samochód był diagnozowany przez kilku elektryków samochodowych, podłączany do komputera, jednak nie wykryto błędów. Wymieniono świece, przewody i kopułkę, a silniczek krokowy został sprawdzony i uznany za sprawny. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny takie jak uszkodzony sterownik silnika, który może powodować miganie kontrolki, oraz zużyta sonda lambda podająca niewłaściwe sygnały do ECU, co może skutkować niestabilną pracą silnika. Wskazano, że sonda lambda nie zawsze generuje zapamiętany błąd w ECU, a jej wykręcenie i przeczyszczenie na gorącym silniku może pomóc. Poruszono także kwestię odczytu kodów usterek za pomocą specjalnego kluczyka diagnostycznego, co nie zostało potwierdzone w diagnostyce. Wskazano, że silniczek krokowy w Oplach jest objęty samodiagnostyką (kod 35), więc jego usterka powinna być wykrywalna. Problem może być związany z elektroniką sterownika silnika lub elementami układu pomiarowego, takimi jak sonda lambda lub przepływomierz powietrza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA