logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to za urządzenie z matrycą 4x8 diod LED?

cante 13 Lip 2016 13:59 1104 23
REKLAMA
  • #1 15804907
    cante
    Poziom 11  
    Typ, marka, producent - nieznane
    Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu jak na zdjęciu. Po naciśnięciu przycisku na matrycy 4x8 zapalają się diody w różnych konfiguracjach.Po ca 2 sek. gasną. Nie interesuje mnie schemat elektryczny tylko przeznaczenie przedmiotu. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Co to za urządzenie z matrycą 4x8 diod LED? IMGP1176.JPG (1.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Co to za urządzenie z matrycą 4x8 diod LED? IMGP1174.JPG (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15804973
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2807
    Jakis zegarek - przecież widać 4 x LED 7-segment.
  • REKLAMA
  • #3 15805075
    cante
    Poziom 11  
    Niestety błąd; nie wszystko co ma wyświetlacz 7 segmentowy jest zegarkiem. Widoczny na górze przycisk włącza urządzenie, które wyświetla migające, różne diody, ustala się zbiór diod i po ca 2 sek gaśnie. Myślę, że jest to jakieś urządzenie sterujące ale niestety nie wiem czym i jak. Pozdrawiam
  • #4 15805089
    Freddy
    Poziom 43  
    Przyglądnij się dokładnie to są 4 wyświetlacze 7-segment z dwukropkiem.
    Brakuje "matówki", ale przymróż oczy, to zobaczysz segmenty - no ale skoro twierdzisz, że to nie zegarek ...
  • REKLAMA
  • #5 15805138
    cante
    Poziom 11  
    Gdyby to był zegarek musiał by posiadać możliwość ustawiania godziny; tymczasem tu jest tylko jeden przycisk , który po krótkim naciśnięciu wyzwala zapalanie się diod. Dłuższe przyciskanie nie wywiera na urządzenie żadnego wpływu. Dla uruchomienia procesu wymagane jest ponowne, krótkie naciśnięcie przycisku. Matryca 4-ch ósemek jest raczej przysłoną pozwalającą na ustawienie wzoru zapalonych diod /kazde uruchomienie wyzwala ten sam układ diod; jeśli uruchamiany jest po pewnym czasie, układ zapalonych diod się zmienia ale następne włączenia zapalają ten sam wzór/. Może jakieś inne sugestie? Pozdrawiam
  • #6 15805146
    Freddy
    Poziom 43  
    Pokaż wzór, który sie wyświetla.
    Naciśnij i przytrzymaj kilka sekund ten przycisk.
  • #7 15805155
    cante
    Poziom 11  
    Jak pisałem - ani kilku ani kilkunastosekundowe naciskanie niczego nie zmienia. Diody gasną po ca 2 sek niezależnie od tego czy przycisk jest naciśnięty, czy nie.
  • #8 15805157
    Freddy
    Poziom 43  
    Pokaż co się wyświetla, może to pomoże.
  • REKLAMA
  • #9 15805160
    cante
    Poziom 11  
    Próbowałem uchwycić aparatem wzór ale bezskutecznie: to jest coś takiego:

.. .
    . ..
    niestety nie jest za bardzo podobne

Dodano po 1 [minuty]:

Najczęściej przypomina nieregularną strzałkę skierowaną na płn-wsch.
  • #10 15805183
    Freddy
    Poziom 43  
    Może jakiś filmik zrobiony komórka.
  • #11 15805242
    cante
    Poziom 11  
    Filmik zrobiłem ale nie wiem czy jest wystarczająco klarowny
    Załączniki:
    • 20160713_163054.mp4 (10.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 15805281
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Czy jesteś pewien, że to urządzenie nie jest zepsute? Czy znasz jego historię, zanim je dostałeś? Czy sprawdziłeś baterię - jej stan, co daje wyjęcie itd.?

Wyświetlacz 88:88 i jeden przycisk mogą sugerować, że jest to stoper elektroniczny lub jego kuzyn - minutnik (kuchenny, fotograficzny itp.). Wtedy sterowanie jednym przyciskiem wymaga zależności czasowych przy naciskaniu. Twój opis przemawia za trwałym uszkodzeniem tej maszynerii.

Krzysztof Podstawa
  • #13 15805293
    cante
    Poziom 11  
    Urządzenie znalazłem na ulicy, bateria jest nowa, wyjęcie i włożenie baterii nie wpływa na stan urządzenia. Ponieważ zainteresował mnie ten przedmiot, nie wyrzuciłem go po prostu lecz usiłuję / z pomocą miłych kolegów/ coś więcej się o nim dowiedzieć. Przepraszam jeśli ta ciekawość wprowadza jakiekolwiek problemy na forum. Pozdrawiam.

Dodano po 7 [minuty]:

Urządzenie nie posiada żadnych uszkodzeń mechanicznych, płytka drukowana jak nowa, na ścieżkach zadnego nalotu. Nie wygląda na uszkodzony, raczej na zgubiony.
  • #14 15805353
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    O pokrewieństwie do czasomierza może wskazywać rezonator kwarcowy po stronie baterii - takie pamiętam z układów zegarkowych w latach 80.

Natomiast okoliczności znalezienia - ulica - też na ulicy znalazłem różności zgubione przez rowerzystów (i czasem podeptane czy przejechane ciężarówą).

Wśród różności mam tzw. komputer rowerowy, czyli układ mierzący m.in. prędkość i dystans. Zobacz, czy nie zobaczysz śladów po dwu stykach dolutowanego cieniutkiego kabelka. Te kabelki były zakończone kontaktronem, pobudzanym przez magnesik zamocowany na obręczy koła. W kiepskich wydaniach kabelki były marne i cienkie, więc łatwo rwały się podczas kolizji, upadków lub nawet o krzaki.

Na razie tyle mam pomysłów w Twoim śledztwie.

Krzysztof Podstawa
  • #15 15805379
    cante
    Poziom 11  
    Dziękuję Krzysztofie za chęć pomocy; do Twojej wiadomości - urządzenie nie wygląda na zmaltretowane ruchem ulicznym, jest prawie w stanie fabrycznym, obejrzałem je bardzo wnikliwie - nie ma zadnych śladów urwanych kabelków, obudowa spięta na plastikowe zatrzaski bez sladów otwierania przemocą.
    Gdybyś natrafił na inny ślad pomocny w identyfikacji, będę zobowiązany. Serdecznie pozdrawiam.
    Aleksy Latra
  • #16 15805392
    Freddy
    Poziom 43  
    Spróbuj jeszcze takie rozwiązanie.
    Wyjmij baterię. Naciśnij przycisk i trzymając wciśnięty włóż baterię.
  • #17 15805415
    cante
    Poziom 11  
    Ten sposób wymaga ekwilibrystyki ponieważ przycisk związany jest z pokrywą mocującą baterię a styki baterii trzeba by było wyprowadzać odrębnym przewodem. Baterii nie można włożyć bez rozebrania urządzenia.
  • #18 15805435
    Freddy
    Poziom 43  
    cante napisał:
    Baterii nie można włożyć bez rozebrania urządzenia.
    Bez problemu sie da.
    Lekko odsuwasz zatrzask wskazany strzałką i bateria sama wyskoczy LD.
    Co to za urządzenie z matrycą 4x8 diod LED?
  • #19 15805486
    cante
    Poziom 11  
    Rzeczywiście dało się wyjąć baterię, niestety nic to nie zmieniło w dotychczasowym stanie urządzenia. Wszystko jest po staremu. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
    PS Może coś innego przyjdzie Ci do głowy wtedy będę próbował.
  • #20 15805492
    Freddy
    Poziom 43  
    Urządzenie może być po prostu uszkodzone.
    Nieszkodzi, że mechanicznie nie widać śladów.
  • #21 15805509
    piwkooo
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Witam ponownie, niestety dostałem ostrzeżenie, ale nie przeszły mi śmiechy :D
    Drogi autorze tematu, dlaczego nie chcesz nam uwierzyć, że to zegarek ? :|
    Algorytm działania twojego "coś niesamowitego" porównaj do zegarka w filmie, który dołączam.
    Naciskasz przycisk, cyfry jakby wirują (taki efekciarski dodatek) potem wyświetlana jest godzina i po chwili cyfry znów wirują i zegarek gaśnie.
    Twój środek (prawdopodobnie z takiego samego zegarka) jest uszkodzony, może przejechał go autobus, ktoś go wypruł z gumowej koperty uszkadzając przy okazji.
    Możliwości dlaczego nie działa w tej chwili jak zegarek jest wiele, ale uwierz TO JEST ZEGAREK :|

• #22 15805514
    cante
    Poziom 11  
    Taką możliwość brałem pod uwagę od początku; właściwie mniej mi chodzi o to aby urządzenie było sprawne tylko o to czym jest, do czego służy i ewentualnie gdzie można znaleźć jakąś informację na ten temat. Liczyłem, że może ktoś miał to w ręku i będzie coś na ten temat mógł powiedzieć. Jęsli w ciągu 2 - 3 dni nikt taki się nie odezwie,zamykamy temat. Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam :D
  • #23 15805521
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Ja niestety ku niezadowoleniu autora muszę również stwierdzić, że jest to zegarek. Widoczny na zdjęciu kwarc jest na pewno kwarcem tzw. zegarkowym stosowanym powszechnie do dziś. Biorąc pod uwagę, że zasilany jest współczesną baterią to wygląda na gadżet mający imitować pierwsze naręczne zegarki elektroniczne. Bo właśnie pierwsze zegarki miały wyświetlacze LED, gdyż nie znano jeszcze technologii LCD.Wyświetlały czas przez chwilę po wciśnięciu przycisku (ciągłe wyświetlanie rozładowałoby błyskawicznie cynkową baterię). Fakt, że wyświetla "głupoty" może świadczyć o uszkodzeniu. A ewentualne przyciski do ustawiania czasu mogę być ukryte pod plastykową obudową, którą należy ucisnąć w odpowiednim miejscu. Chyba, że ma odbiornik DCF77 (w co jednak wątpię) to sam pobiera z eteru wzorzec czasu.
  • #24 15805546
    cante
    Poziom 11  
    Po obejrzeniu filmiku stwierdzam, że jest to ten sam mechanizm co w zegarku, tym samym temat został dostatecznie wyjaśniony. Przepraszam wszystkich, którzy stracili niepotrzebnie czas na wyjaśnienia i przy okazji mieli trochę zabawy ze starego jegomości bawiącego się w detektywa. Wszystkich serdecznie pozdrawiam i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał identyfikacji urządzenia z matrycą 4x8 diod LED, które po naciśnięciu przycisku zapala diody w różnych konfiguracjach, a następnie gasną po około 2 sekundach. W dyskusji pojawiły się różne sugestie, w tym, że może to być zegarek elektroniczny z wyświetlaczem LED, jednak autor podkreślił, że urządzenie nie ma funkcji ustawiania godziny. Uczestnicy forum sugerowali, że może to być stoper lub minutnik, a także zwracali uwagę na możliwość uszkodzenia urządzenia. Po dalszej analizie i przesłaniu filmiku, autor przyznał, że mechanizm działania jest podobny do zegarka, co ostatecznie potwierdziło jego przypuszczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA