logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot samokopiujący nie chce zadziałać.

ber 13 Lip 2016 20:02 39900 8
REKLAMA
  • #1 15805696
    ber
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Witam,

potrzebowałem dokupić pilota do bramy osiedlowej dla mojej rodziny. Już od dość dawna w użyciu były dwa piloty, ale jeden uległ zniszczeniu a drugi jest już trochę zużyty.

Oryginalne piloty do bramy wyglądają dokładnie tak samo jak najprostsze piloty samokopiujące więc zakupiłem dwa takie egzemplarze na znanym serwisie aukcyjnym za kilkanaście zł sztuka.

Zgodnie z instrukcją kasuję pamięć takiego pilota (A+B), zbliżam stary i nowy pilot, wciskam na obu przycisk i jest po sprawie. Niestety brama się nie otwiera.
    Podczas kopiowania sądząc po sygnałach diody nowy pilot reaguje poprawnie tzn. po zbliżeniu pilotów i wciśnięciu przycisków dioda nowego pilota sygnalizuje że "złapał" sygnał. Generalnie całe programowanie przebiega podręcznikowo (porównywałem z filmikami w sieci). Jedyna różnica to że nowy pilot ma czerwoną diodę a stary ma niebieską.

Niestety nie mam dostępu do sterownika.

Dlaczego brama się nie otwiera? Czy dobrze rozumiem że brama ma przypisane konkretne piloty i zablokowaną możliwość dodawania nowych?
  • REKLAMA
  • #2 15805705
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Prawdopodobnie oryginały są ze zmiennym kodem. Wtedy nie da się ich skopiować.
  • REKLAMA
  • #3 15805716
    ber
    Poziom 15  
    Zbigniew 400 napisał:
    Prawdopodobnie oryginały są ze zmiennym kodem. Wtedy nie da się ich skopiować.

1) czy to nie jest tak że wtedy przynajmniej raz nowo zakodowany pilot powinien zadziałać?

2) oryginały są dość stare i nie wyglądają na zaawansowaną technologię. Czy jakoś mogę sprawdzić czy są to piloty ze zmiennym kodem?
  • #4 15805756
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Rozbierz i sprawdz czy są kodowane/ switche lub zwory/.
  • #5 15805759
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    ber napisał:
    potrzebowałem dokupić pilota do bramy osiedlowej dla mojej rodziny.

ber napisał:
    Niestety nie mam dostępu do sterownika.

Ale ma go Administracja osiedla do której należy się zwrócić z prośbą o wydanie nowego pilota i ponieść jego koszt.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 15807086
    ber
    Poziom 15  
    sosarek napisał:
    Ale ma go Administracja osiedla do której należy się zwrócić z prośbą o wydanie nowego pilota i ponieść jego koszt.

Nie zawsze jest to takie proste. Np. w tym przypadku teren należy i do Wspólnoty i do Administracji. Wiec wspólnota musi zwrócić sie do Administracji, Administracja do jakiejś firmy czy instalatora a ten w wolnym terminie zajmie się sprawą. Przy naprawie bramy w trybie pilnym ta procedura ciągnie się niemiłosiernie (a brama jest cały czas otwarta) więc pewnie teraz zamówiony pilot zbyt szybko się nie pojawi. Jak trafnie zostało napisane tak "należy" zrobić tyle ze nic to nie wnosi do kwestii zakupionych przeze mnie pilotów bo procedure znam.
  • REKLAMA
  • #7 15807174
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 98
    Najprościej sam wezwij serwis który w ostateczności dołoży dodatkową radiolinie z ilością pilotów jaką zechcesz.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #8 15807433
    jesion40
    Poziom 27  
    Ocena: 127
    ber napisał:
    1) czy to nie jest tak że wtedy przynajmniej raz nowo zakodowany pilot powinien zadziałać?
    Jeżeli problem leży w zmiennym kodzie to owszem, nowo "nauczony" pilot powinien raz zadziałać, choć trzeba spełnić parę warunków:
    1) proces uczenia trzeba przeprowadzić poza zasięgiem odbiornika
    2) "nauczony" pilot trzeba wypróbować przed kolejnym skorzystaniem z pilota "nauczyciela"

Sprawdź to, jeżeli zadziała dokładnie raz, to masz jasność - pilot ze zmiennym kodem, żaden uniwersalny go nie zastąpi.
  • #9 15811417
    ber
    Poziom 15  
    Dziś mając chwilę czasu rozebrałem stary pilot i sfotografowałem. Widzę że posiada on układ HCS301...
    z tego co sprawdziłem w internecie nie mam szans na skopiowanie tego pilota.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z kopiowaniem sygnału z oryginalnego pilota do bramy osiedlowej na nowo zakupione piloty samokopiujące. Po przeprowadzeniu procedury kopiowania, nowy pilot nie otwierał bramy, mimo że dioda sygnalizowała poprawne działanie. Użytkownicy zasugerowali, że oryginalne piloty mogą być pilotami ze zmiennym kodem, co uniemożliwia ich skopiowanie. Wskazano również na możliwość sprawdzenia układów w starym pilocie oraz na konieczność kontaktu z administracją osiedla w celu uzyskania nowego pilota. Użytkownik odkrył, że stary pilot zawiera układ HCS301, co potwierdziło, że nie ma możliwości jego skopiowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA