logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP ProBook 6470b - Funkcja blokująca ładowanie baterii w zakresie 80-100 proc.

mike.with 14 Lip 2016 07:18 2010 5
  • #1 15806469
    mike.with
    Poziom 2  
    Witam! Windows 7 na pokładzie. Poszukuję programu blokującego doładowywanie baterii w laptopie hp 6470b. Non stop doładowuje mi baterię jak spadnie do poziomu proc. 92% jak pracuję na samej baterii. Laptop ładuje mi zaraz ją do 100%, gdzie muszę przenieść laptop z jednego budynku do drugiego, a nie chcę by laptop ją doładowywał czy podejmował próby doładowywania. Potem pracuję kolejne 2h w innym miejscu i znów zmieniam miejsce. Jak pracuję dłużej niż 1h to wyjmuję baterię, bo po co skoro mam stałe źródło prądu z zabezpieczeniem (także nie ma szans by mi prądu zabrakło).Pomysły? Dziękuję z góry za pomoc. Znalazłem programy, ale są dedykowane często do konkretnego modeu i nie mogę/nie potrafię ich zainstalować, jak np. Battery_Life_Extender_WXP_1.0.0.11 dla laptopów samsunga.
  • #2 15806556
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    Napisz jeszcze raz o co Ci chodzi ale w sposób ZROZUMIAŁY.
    mike.with napisał:
    dużo biegam z lapem i zaraz go pod ładowarkę podpinam, i wyciągam baterię

Po co ją wyciągasz? Zostanie doładowana do 100% i proces ładowania się zakończy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15811003
    antonijasny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Próbowałeś z biosem BIOS?
  • #4 15829353
    mike.with
    Poziom 2  
    W BIOS nie znalazłem żadnej właściwej opcji. Pomysły?
  • #5 15829496
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6862
    Cytat:
    Non stop doładowuje mi baterię jak spadnie do poziomu proc. 92% jak pracuję na samej baterii.
    Laptop ładuje mi zaraz ją do 100%,

Pracując na samej baterii
    1. jak szybko full naładowana bateria traci ? % pojemności (np. 1%) na np. minutę użytkowania
    2. Jak ustawione masz parametry wyświetlania obrazu na matrycy (jasność...)
    3. jaka bateria (ile cell, pojemność)
    4. czy zmieniałeś baterię np. stara była uszkodzona , lub rozładowała się kpl.
    5. czy problem opisany masz od poczatku uzytkowanai laptopa czy wystąpił po czasie
    - jesli wystąpił opisz kiedy i jakie zdarzenie to poprzedziło
    6. jaki procesor masz zamontowany

Skoro masz Wn7 poczytaj o Aku ,jej kalibracji i pomiarach w HP
    Link_ HP Notebook PCs - Testing and Calibrating the Battery (Windows 7)

2.) hold the power switch down on the computer for twenty seconds. This is called a "hard shut down" and will drain all the circuits of power.

3.) Reinstall the battery and leave the computer turned off but connect the power cord.
    I found that the computer will charge the battery when turned off. The light where the cord plugs into the computer glows orange instead of white when charging. If it doesn't then go straight to the next step but that's the way It worked for me.

4.)When the battery is charged, (if it does) turn on computer and run the battery down a little so you can see the light turn from white to orange whenbattery starts charging and the problem is fixed.

5.) Download and install HP power Manager Utility software 2012-05-28 , Version:1.40, 7.15M from the Utility-Tools section of the online resources. This is sp57398.

As the software was installing I saw the light go from white (running on AC) to orange (charging) and now it is fixed.

Model HP 6470b Link_ QuickSpecs_ str.14
    - jeśli na płycie napisano (6050A2466401-MB-A2)
    to platforma Inventec Calvin Uma
    -charger _przełącznik zródeł zasilania oparty o BQ24736RGRR
  • #6 15838804
    mike.with
    Poziom 2  
    Cytat:
    Pracując na samej baterii
    1. jak szybko full naładowana bateria traci ? % pojemności (np. 1%) na np. minutę użytkowania
    2. Jak ustawione masz parametry wyświetlania obrazu na matrycy (jasność...)
    3. jaka bateria (ile cell, pojemność)
    4. czy zmieniałeś baterię np. stara była uszkodzona , lub rozładowała się kpl.
    5. czy problem opisany masz od poczatku uzytkowanai laptopa czy wystąpił po czasie
    - jesli wystąpił opisz kiedy i jakie zdarzenie to poprzedziło
    6. jaki procesor masz zamontowany

1. 100% -> 3h na wifi, bez wifi 3h,5 do 4h
    2. Na minimum + programy przyciemniające.
    3. 10,8V 55Wh 4910mAh
    4. Nie zmieniałem, od 3 lat używam i jest ok.
    5. Od początku użytkowania (od nowości). Chodzi mi o to by laptop ładował baterię od poziomu 60% rozładowania a nie od 92% rozładowania.
    6. Procesor: Inter(R) Core(TM) i5-3320M CPU @ 2,60GHz 2,60GHz
REKLAMA