logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NICE ROBUS 600 - nowa para fotokomórek - FOTO 2 II - 3x mruganie

spanki 16 Lip 2016 21:04 2664 4
REKLAMA
  • #1 15811997
    spanki
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,

w związku z koniecznością zabezpieczenia strefy otwarcia bramy przed bawiącymi się dziećmi- zdecydowałem się na montaż dodatkowej pary fotokomórek MOFB.

Fotokomórki przyszły w oryginalnym opakowaniu, z oryginalną instrukcją itp.
    Dzisiaj zamontowałem wszystko jak powinno być i po procedurze rozpoznania nowych elementów.... na obu nowych fotokomórkach mam mruganie diody 3x szybko - 1 sekunda przerwy i tak w kółko (napęd nie rozpoznał nowych urządzeń na magistrali BLUEBUS).
    Zworki OK - konfiguracja na obu dla FOTO 2 II
    Po doczytaniu instrukcji fotokomórek doszedłem do punktu, że jeżeli mają one zabezpieczać strefę otwarcia to należy przeciąć zworkę A. Tak też uczyniłem.
    Po ponownym wyszukiwaniu zmian sprzętu (open + stop przez 3sek.) - dalej to samo.
    Kilka faktów o napędzie:
    - na BLUEBUS jest już para fotokomórek MOFB do zabezpieczenia strefy zamknięcia - one zawsze się skonfigurują prawidłowo i działają ok;
    - nowe fotokomórki nie są zamontowane na tym samym poziomie (mam tylko taką możliwość) i z tego powodu są lekko pod kątem, żeby "się widziały";
    Teraz pytanie:
    - czy w napędzie coś się nie namieszało skoro próbowałem na początku konfiguracji z nie przeciętymi zworkami A;
    - czy fotokomórki podczas procesu "wykrywania" (open+ stop przez 3sek.) muszą się widzieć - bo tego nie jestem pewien;
    - jak zresetować napęd i skonfigurować go na nowo (wyczytałem na elektrodzie, że to może pomóc).

Z góry dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15812114
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 423
    Zworkę A przecinasz dla konfiguracji FA1 lub FA2, patrz instrukcja.
    Przy konfiguracji FOTO2II nieprzecina się zworki.
    Fotokmórki muszą się widzieć w momencie wykrywania, stan pokaże ci dioda L, patrz instrukcja, rys8
    Nie resetuj napędu tylko zrób wykrywanie urządzeń
    W napędzie się nic nienamieszało, tylko ty namieszałeś napędowi/centralce z konfiguracją fotek
  • REKLAMA
  • #3 15813072
    spanki
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki grzechotnik za pomoc. Nakierowałeś mnie na rozwiązanie problemu.

Przed przecięciem zworki A kombinowałem z różnymi konfiguracjami fotokomórek, aby zabezpieczyć strefę otwierania. Nic nie działało.

Dzisiaj zalutowując zworki A zauważyłem, że na RX jest coś polutowane ręcznie z tyłu na pinach zworek. Ktoś to albo regenerował albo już tak było (?). Co się okazało: dwa piny były połączone "włosem z cyny"... i jak konfigurowałem na FOTO 2 II to RX miał zwarte 3 piny zamiast 2. Nie miało prawa to działać.

Racja: rozwieranie A jest po to, jak chcemy fotokomórki wykorzystać do wyzwalania otwierania bramy, a nie w celu zabezpieczenia strefy otwarcia. Mój błąd.

Brama ruszyła i działa prawidłowo.

Dzięki. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 15814737
    spanki
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno szybkie pytanie. Czy jest możliwość skonfigurowania napędu w taki sposób, że jak wykryje przeszkodę na FOTO 2 II to się zatrzymuje? Obecnie wykonuje ruch w przeciwnym kierunku, co przy ewentualnym „złapaniu” przeszkody nie jest żądanym efektem.
  • #5 15815496
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 423
    Gdyby były to fotki standardowe to można by podpiąć pod wejście STOP.
    Najprawdopodobniej przez programator O-View, ale głowy niedam.
    Spróbowałbym jeszcze konfiguracji jako FOTO3
REKLAMA