logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zatrzymanie prawa jazdy na 3 miesiace

Templarious 25 Lip 2016 12:59 2220 10
REKLAMA
  • #1 15828725
    Templarious
    Poziom 22  
    Ocena: 104
    W dniu 4 Lipca 2016 roku,jechałem motocyklem na Al. stanów zjednoczonych (Warszawa) w kierunku uniwersam grochów i złapała mnie policja na radar. Sytuacja wyglądała w ten sposób, że jest długa prosta, z 2 pasm robią się 3 pasma drogowe, całość oddzielona banda i pasem zieleni. Gdy zacząłem przyspieszać, zorientowałem sie, że policjant wybiega koło drogi i strzela do mnie z radaru, który wskazywał 120km/h z odległosci ponad 200m. W takiej odległości z tego co patrzyłem, byłem jeszcze trochę przed znakiem 50 km/h więc teorytycznie w momencie pomiaru byłem poza strefą ograniczenia prędkości do 50 km/h. Jak się pozniej okazało (gdy zatrzymałem się już do kontroli), samochód policji był ukryty w taki sposób, ze nie było go widać normalnie z drogi, nie było znaku że policja robi pomiar prędkości, nie było ich po prostu widać, a silnik radiowozu (nie był na kogutach) był właczony (z tego co wiem, moze zakłócic pomiar). Jako, ze w tym dniu bylem przerejestrowac motocykl (jest to moj 1jednoslad), przyjalem mandat w wysokości 500zł i 10p. karnych i zostało mi odebrane prawo jazdy. Prawo jazdy dałem policjantowi, gdyż mnie o to poprosił (czytałem, ze gdybym mu nie dał prawa jazdy to nie ma prawa starosta odebrać mi uprawnien na okres 3 miesiecy, bo nie moze żądac zwrotu dokumentu do gminy, a o to cała sprawa, potrzebuje tych uprawnien, żeby pojezdzic w sezonie). Chciałbym w jakiś sposób uniknąć zawieszenia uprawnień. Do pracy mam ponad 30 km od miejsca zamieszkania.... Może i źle zrobiłem ale jeżdze w taki sposób zeby mi go nie zabrali (stad taka predkosc poza ograniczeniem do 50km/h, droga była ładna, zero ryzyka że komus stanie się krzywda.)

Teraz ostatnio Trybunał konstytucyjny orzekł, że nie może cofnąć uprawnień ze względu na jakieś tam błędy w zapisach prawnych chyba, że policjat przekaże doukemnt prawa jazdy staroscie. Ja swoj oddalem do kontroli i juz go nie odzyskałem.

Pytanie brzmi, czy mogę jakość ustrzec się przed zabraniem uprawnień? Mandat moge zapłacić chociaz to troche pieniędzy jest no ale..
  • REKLAMA
  • #2 15828734
    marcindu35
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Nie pokazywać prawa jazdy. Do końca roku podobno to działa.
  • #3 15828738
    Templarious
    Poziom 22  
    A w tej obecnej sytuacji, mogę cos wskórać, odwołanie? Czy juz muszę czekać na koniec kary?
  • REKLAMA
  • #4 15828851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 15828881
    Templarious
    Poziom 22  
    micho.no1 napisał:
    Piękny początek, pierwsza jazda na legalu i 500PLN, 10pkt, prawo jazdy zabrane na 3 miesiące. Gratulacje.

Mandat przyjąłeś, sądu nie chciałeś to w czym problem?

Przeznacz te miesiące na odrobinę refleksji, jak odzyskasz prawo jazdy żebyś nie oddał ponownie tego samego dnia :lol: Ograniczenia prędkości są po to żeby się do nich stosować, a nie poddawać wolnej interpretacji :lol:

Pięknie napisane :). Przeczekam, masz rację. Mimo tego nie kłóciłęm się przy policji bo wiem, ze źle zrobiłem i biore to na klate. Po prostu barkuje mi tego oderwania od rzeczywistości no i kolejna sprawa.... że w październiku kończy się sezon ;)
  • REKLAMA
  • #6 15829000
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15829005
    Templarious
    Poziom 22  
    Rozumiem. Dlatego zrozumiałem, że trzeba poczekać. Dzieki temu może kupie sobie kilka rzeczy do motocykla, żeby go zrobić już pod siebie. Tak czułem, że nic nie wskóram..
  • REKLAMA
  • #8 15829024
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    Templarious napisał:
    Po prostu barkuje mi tego oderwania od rzeczywistości no i kolejna sprawa

Kolego po pierwsze musisz myśleć za innych inaczej będą cię zbierać łopatą do worka.

Motocykl sportowy to nie zabawka , dlatego nie jeżdżę, bo sam nie mam wpływu na to co się stanie czy mi ktoś wyjedzie czy zajedzie drogę.
    A pobyt w szpitalu miesiącami to nie moje plany na najbliższe miesiące.

Po drugie idiotyczna jazda motorem tam gdzie to nie przewidziane to też głupota, weź wyjedź na autostradę przejedź się do poznania czy gdzie bo 100km jadąc 200km/h to chwila.
  • #9 15829031
    Templarious
    Poziom 22  
    Pozwoliłem sobie na to, gdyż była to 3 pasmówka, oddzielona pasem zieleni i bandą i była praktycznie pusta droga. Wiem, że nie jezdzi się tyle ale pare sekund jak sie tak pojedzie to bez przesady, że od razu pirat itp ;)
  • #10 15829059
    mikke2
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Myślisz ze teraz ktoś ci będzie tutaj współczuł? Jechałeś za szybko to dostałeś mandat i zostało ci zabrane prawo jazdy.
    Wymyślanie teraz że samochód policji był ukryty, ze nie było go widać normalnie z drogi, nie było znaku że policja robi pomiar prędkości, a silnik radiowozu był włączony jest po prostu żałosne.
    Motocykl to nie zabawka.
  • #11 15829073
    Templarious
    Poziom 22  
    mikke2 napisał:
    Myślisz ze teraz ktoś ci będzie tutaj współczuł? Jechałeś za szybko to dostałeś mandat i zostało ci zabrane prawo jazdy.
    Wymyślanie teraz że samochód policji był ukryty, ze nie było go widać normalnie z drogi, nie było znaku że policja robi pomiar prędkości, a silnik radiowozu był włączony jest po prostu żałosne.
    Motocykl to nie zabawka.

Nie będę się kłócić. Nie przyszedłem po współczucie... zresztą. Zamykam temat bo widzę, że mimo przyznania się do winy i nie cwaniakowanie i tak jest odbierane jako pajacowanie oczywiście moje w roli głównej.

Miłego dnia życzę i więcej życzliwości.

Ps. to nie wymyślanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał sytuację, w której został zatrzymany przez policję za przekroczenie prędkości na motocyklu, co skutkowało odebraniem prawa jazdy na 3 miesiące. Zauważył, że pomiar prędkości został dokonany z dużej odległości, a radiowóz był ukryty. W odpowiedziach inni uczestnicy dyskusji podkreślili, że przyjęcie mandatu oznacza przyznanie się do winy, a odwołania mogą być czasochłonne i kosztowne. Użytkownik zaakceptował swoją sytuację, planując wykorzystać czas na modyfikacje motocykla. W dyskusji pojawiły się również uwagi dotyczące bezpieczeństwa jazdy na motocyklu oraz odpowiedzialności kierowcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA