logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus X54C - Bateria nie ładuje się po reinstalacji Windows 7, ciągle 0%

ficon 16 Sie 2016 11:56 1356 4
REKLAMA
  • #1 15871734
    ficon
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Witam,
    mam problem z ładowaniem baterii. Po reinstalacji systemu Windows 7 - bateria ma cały czas 0%. Wyświetla się, że podłączony i ładuje. Ale cały czas od wczoraj jest 0%, jedynie przy restarcie na ok. 30 sekund wskaźnik się porusza jak do ładowania i poźniej przestaje. Bateria przed instalacją trzymała około 2 godzin.
    Sprawdzałem baterię programem BatteryMon - ale nic mi tam nie wskazuje. Oraz przeprowadziłem analizę z wiersza poleceń - dołączam plik energy-report.

Bateria:Informacje o baterii
    Identyfikator baterii ASUSTekK53--52
    Producent ASUSTek
    Numer seryjny
    Skład chemiczny LIon
    Długoterminowe 1
    Pojemność nominalna 72600
    Ostatnie pełne ładowanie 67793

Lub jakie są metody by sprawdzić czy bateria jest dobra czy jest jakiś inny problem np. z ładowaniem?

Asus X54C - Bateria nie ładuje się po reinstalacji Windows 7, ciągle 0%
    Załączniki:
    • energy-report.txt (11.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15872201
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Uruchom jakiegoś Live CD i sprawdź pod nim, raczej mało prawdopodobne by po reinstalacji systemu nagle przestał ładować baterię, chyba że to kwestia sprzętowa.
    Swoją drogą uruchom laptopa bez ładowarki i zobacz jak wtedy się zachowa.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15872224
    ficon
    Poziom 13  
    Laptop bez ładowarki - automatycznie wyłącza się. Bateria nic nie trzyma cały czas jest 0%, chociaż pokazuje że ładuje tylko wskaźnik się nie porusza. Wskaźnik ładowania porusza się tylko po restarcie komputera przez ok. 30 sekund.
    Co rozumiesz przez Live CD? (chodzi o zewnętrzny system na CD np. Knopix?) I co tam miałbym sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #4 15872235
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    ficon napisał:
    Laptop bez ładowarki - automatycznie wyłącza się. Bateria nic nie trzyma cały czas jest 0%

Więc może nadszedł jej czas lub uszkodzenie sprzętowe.
    ficon napisał:
    Co rozumiesz przez Live CD? (chodzi o zewnętrzny system na CD np. Knopix?) I co tam miałbym sprawdzić?

Lub chociażby Slax bootowany z USB - czy ładowanie przebiega tam prawidłowo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15872317
    ficon
    Poziom 13  
    Bateria jest nowa ma max rok, wiec dziwne ze tak nagle padła. Jak mogę jeszcze sprawdzić gdzie jest problem? Próbowałem zrobić bootowanie z usb ale nie działa mi tzn. w opcjach biosu nie mam opcji bootowania z usb. Jest tylko dysk i napęd.
REKLAMA